Neviditelný pes

PRÁVO: Temné Lesy

21.11.2012

Výměna v čele podniku ukáže, zda Nečas vládne

Za generálního ředitele státního podniku Lesy ČR Svatopluka Sýkory se čachrovalo daleko méně, přesto musí odejít. Policie nyní šetří IT zakázku podniku, z níž skončilo 340 milionů korun u neprůhledných zahraničních firem, které mají konta ve Švýcarsku.

Rezignace generálního ředitele Lesů ČR Svatopluka Sýkory nepřišla nečekaně. Alespoň pro ty, kdo se o dění kolem této státní firmy více zajímají. Poslední skandál s IT zakázkami v rozsahu jedné a čtvrt miliardy korun mohl těžko ustát. Zvláště když na konci penězovodu stojí podle všech náznaků lobbisté spojení s ČSSD. Je asi pravda, že spolupráce se společnostmi Dynn a Time Import začala před nástupem Sýkory do čela státní firmy, ale Sýkora v ní pokračoval, přestože mu muselo být od počátku jasné, že zde něco smrdí. Možná si na to nechal udělat jako alibi nějaký znalecký posudek, ale jednou je statutárním orgánem státního podniku a z obchodu, kde po otočce na švýcarských účtech odputuje více než tři sta milionů zpět do Česka, se dá jen těžko vyvléknout.

Etik Rittig přispěl k pádu

Nakonec pro odchod Sýkory by stačilo i zadání výroby etického kodexu Ivo Rittigovi bez výběrového řízení a ne zcela podle zákona. Větší výsměch poměrům v Česku si málokdo dovede představit. Monacký rezident, který roky inkasuje za jakési služby astronomické částky od anonymně vlastněných firem z Karibiku, které mají miliardové zakázky od pražského Dopravního podniku, by nejspíše neměl učit etice ani hyeny v africké buši, natož české sýkorky.

Mohli bychom nad tím vším mávnout rukou a konstatovat, že ve státních firmách se prostě krade a lesy jsou tím pověstné. A mimochodem byly i v minulosti a nejspíš budou i v budoucnosti. Jenže to bychom byli hodně nespravedliví, protože jestli se v Lesích ČR dělo něco nekalého, tak za Svatopluka Sýkory se zašantročilo o čtyři miliardy korun ročně méně. A to pro českého, všemi vládami sdíraného daňového poplatníka není informace, kterou by měl přehlédnout. Prostě zisky státního podniku Lesy ČR za Svatopluka Sýkory byly a stále jsou o nějaké čtyři miliardy korun vyšší, než byly za jeho předchůdců. Sýkora je také prvním generálním ředitelem, kterému se podařilo zrealizovat tendry a těžbu a prodej dřeva tak, že je Úřad pro hospodářskou soutěž nezrušil jako nezákonné. A obě věci spolu značně souvisí. Také vyvolávají ostré útoky na obchodní politiku státního podniku, který si dovolil chovat se jako privátní firma a maximalizoval svůj zisk, aniž se staral o osud dodavatelů.

To, co dělá každý den Tesco či Škoda Auto, vyvolalo v dřevařské branži po dvacet let chráněné před férovou soutěží korupčním deštníkem totální paniku a bankroty privátních firem, které nebyly zvyklé na tendry. Po krachu dominantní firmy Less se situace vyostřila ještě více a Sýkora prostě musí jít, protože by se také mohlo stát, že lesní hospodářství a dřevařství přestane být dojnou krávou dojící bezpracné zisky. Dokonce by část dřevařských kapacit mohl ovládnout opět státní podnik, pokud by se utkal o majetek zkrachovalého Lessu při rozprodeji jeho majetku. Mimochodem, český koncept státních lesů oddělených od dřevařských kapacit na těžbu a výsadbu lesa vymysleli právě první a mnohaletý ředitel Lesů ČR Oliva se svým spolužákem ze školy Mičánkem, majitelem výše zmiňovaného holdingu Less, před dvaceti lety na ministerstvu zemědělství a také ho aktivně uvedli v život. Daňový poplatník v době jejich slávy dostával místo současných miliard jen stamiliony.

A kam nasměruje nyní, po Sýkorově rezignaci, státní Lesy ministr Petr Bendl, kterého už od starých hejtmanských dob ve Středočeském kraji provází nerozlučně Ivo Rittig, který měl vždy v tomto státním podniku své obchodní zájmy? Těžko říci. Asi bude lepší počkat. I když jistý Miloš Pochobradský, hlavní Bendlův poradce pro lesnictví a člen dozorčí rady Lesů ČR, leccos naznačil ve svém rozhovoru pro Aktuálně. cz. "Transformace lesů přece v roce 1992 vznikla proto, aby tu vznikl schopný podnikatelský sektor, který se uživí a bude zaměstnávat regionální pracovníky v nejchudších oblastech této země. Lesy by v těchto oblastech měly být, pokud jde o pracovní příležitosti, hlavním motorem. Měly by splňovat i tuto funkci, nejenom maximalizovat zisk."

Generální ředitel by neměl krást

Ódéesácký poradce považuje za nutné, aby Lesy ČR podporovaly vznik pracovních míst v privátních firmách, což stojí za zaznamenání. Možná se ten pán vyzná v tom, jaký spon má mít výsadba smrku pichlavého, ale o zákonu o státním podniku, na to, že je členem dozorčí rady jednoho z nich, toho ví pramálo. Takový generální ředitel, který by vyhověl jeho kritériím, by totiž pravděpodobně páchal trestný čin porušení povinností při správě cizího majetku s možným trestem v horní polovině sazby, protože by šlo o škodu velkého rozsahu.

Výměna na čele Lesů ČR a zachování způsobu hospodaření a tendrování prací nyní bude také velkým testem toho, co se stalo na kongresu ODS s Petrem Nečasem, který při nástupu své vlády si vymínil všechny klíčové změny na postech šéfů státních firem osobně řešit a schvalovat. Má stále skutečnou premiérskou moc, nebo už zase vládne někdo jiný?

MfD, 14.11.2012

Autor je šéfredaktor týdeníku Euro



zpět na článek