25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

PRÁVO: Spáchal Andrej Babiš trestný čin?

Ministerstvo financí má sice prověřit, zda neúspěšný kandidát na hlavu státu a poslanec Andrej Babiš neporušil svým tweetem zákon o propagaci hazardu, ale o trestný čin tu nejde. Tedy policie, která přijala několik oznámení, přes všechny výkřiky některých uživatelů sociálních sítí žádné usnesení o zahájení trestního stíhání v tomto případě nevydá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 4.2.2023 10:09

Nic nediktuji, pouze obecně konstatuji Diktuje nám ústava, zejména její čl. 5. Diktuje nám volnou, opakuji v o l n o u, tedy i nemorální soutěž.

L. Novák 4.2.2023 10:08

Napiš to na Art Directors Club Czech Republic, ať se pobaví... ;-)

P. Čech 4.2.2023 10:06

Nic nesoudím, pouze konstatuji obecné skutečnosti. Nepovažuji se totiž za natolik morálního, abych mohl o morálce kázat a kecat, jako mnozí zde. A nejde o mou "pseudomorálku", ale o obecnou pseudomorálku, kde se každý pseudomoralista cítí být povolán o nějaké lidské morálce kázat ostatním.

M. Giboda 4.2.2023 10:05

A tuhle nálepku mu nikdo neodpáře. Dlouho jste se propletával pralesem, úpokud jste se dopracoval k závěru: A tuhle nálepku mu nikdo neodpáře.

J. Hruška 4.2.2023 10:03

Ale, ale, jakoby Čechu, diktujete tady Vy.!

L. Novák 4.2.2023 10:03

Čechu, táhni už do pú s těmi tvými dementními žvásty! Rv!!

P. Čech 4.2.2023 10:02

Karel Kryl - Veličenstvo kat. "Na rohu ulice vrah o morálce káže, před vraty věznice se procházejí stráže, z vojenských pancířů vstříc černý nápis hlásá....".

L. Novák 4.2.2023 10:02

Hazardem se nazývá jakákoliv kurzová sázka (mimo jiné), ať se nám to líbí nebo ne, i když vzdělaní investoři na akciových trzích kurzové sázky považují za investice podobné nákupu akcií.

Po Babišově tiskovce násedující po vyhodnocení 1. kola voleb už asi všem bylo jasné, že vyřčenými jedy si Babiš volby prohrál. Navíc podpora dalších kandidátů s největším počtem voličů ve prospěch Pavla dávala záruku nárůstu jeho voličů ve 2. kole. Proto sázka na Petra Pavla měla prudce klesající kurz, v Tipsportu až 1,04 a těsně před volbami pak 1,06.

Byla tím, čemu se říká (s nadsázkou) "tutovka". :-)

P. Čech 4.2.2023 9:59

Dostal se tam jiný, mnohem větší lump.

P. Čech 4.2.2023 9:59

"Nečiň nic, co nechceš, aby tobě činili jiní"!

Říká Vám to něco, pane Nováku? Zdá se že ne. A nebo snad chcete říci, že jste se nikdy nedopustil nějakého nemorálního činu? Odsuzovat lidskou nemorálku může totiž jen ten, kdo se nikdy žádného nemorálního činu nedopustil. Takový člověk však neexistuje.

J. Hruška 4.2.2023 9:58

Aha, Šejna se probudil a pindá tu nebo! Trestní oznámení vsadil na Babiše.

J. Vrabec 4.2.2023 9:56

Já bych řekl omezení naletěli lumpovi na lep, ale naštěstí se lump nedostal na Hrad. To je to hlavní !

P. Čech 4.2.2023 9:55

Do takové funkce nepatří zejména člověk, který zradil svou přísahu. Přísahu věrnosti a osobní podpory jeho socialistické vlasti. Člověk, který kdykoliv hlasoval, jako člen KSČ pro její usnesení a to na plénech jejích základních organizací. Do takové funkce nepatří ani Babiš, ale , a to zejména , gen. Pavel, který byl dokonce funkcionářem zločinecké a zavrženíhodné KSČ (Zákon č. 198/1993 sb.)

F. Kusák 4.2.2023 9:53

No to jsou ovšem perly. To nestojí ani za komentář.

J. Hruška 4.2.2023 9:52

Pseudo Čech soudí podle sebe a své pseudo-morálky.

L. Novák 4.2.2023 9:50

Se závěry autora lze souhlasit. Možné porušení práva ať zhodnotí kvalifikovaní právníci. Morální hodnocení Babiše je v mnoha směrech negativní a souvisí zřejmě s tím, co už u něj v minulosti bylo veřejně nazváno "StBáckou mentalitou".

Jenom si dovolím poznámku k Marku Prchalovi. Ten jistě ve své práci používá heslo "účel světí prostředky", jinak by nebyl u politika typu Babiš úspěšný. Nicméně v případě Babišova tweetu se věci mají tak, že oznámení o vyloučení z Art Directors Club Czech Republic bylo zveřejněno den před Babišovým sázkovým tweetem, takže důvod vyloučení Marka Prchala s tím příčinně nesouvisí, byť spadá nejspíš pod stejnou kategorii chování.

https://www.adc-czech.cz/clanek/marek-prchal-vyloucen-z-klubu-kvuli-neeticke-prezidentske-kampani

F. Kusák 4.2.2023 9:49

Někde jsem slyšel "jak vrah o morálce káže"

F. Kusák 4.2.2023 9:48

Řekněte, které Babišovy podnikatelské aktivity lze kriminalizovat. Čapí hnízdo? Tak to je k smíchu. A kdyby něco takového viselo ve vzduchu, už je to dávno na justičním stole. Prosím Vás, nechte toho. Já Vás přeci nepřesvědčuji o ušlechtilosti Babiše, jen říkám něco o jeho úspěších, a ty se hodnotí vykázaným ziskem a posilováním aktiv. A to ať se Vám to líbí či nikoliv.

T. Kohout 4.2.2023 9:48

Čapí hnízdo (zřejmě) skončilo, je třeba uplést něco jiného.

P. Čech 4.2.2023 9:46

" s obecně uznávanou a občany respektovanou morálkou"???

Kde je tato vaše obecně uznávaná morálka stanovena a popsána?Kterými občany je nakonec uznávána? Jsou to jen kecy, nic jiného. Jak jsem již napsal, morálka je popsána jen v Desateru Božích přikázání, nikde jinde. A ani ta není obecně uzávána či dokonce plněna. Morálka je v jakékoliv lidské společnosti prostě jen kec, kterého se téměř nikdo nedrží, zato mnozí jí mají plná ústa. Vy jste snad nikdy nespáchal nějaký nemorální čin? Já tedy ano a mnoho.

P. Čech 4.2.2023 9:40

Ona totiž, pane Kando, předvolební kampaň, a to u všech druhů voleb a zejména u nás, probíhá podle zásad stanovených v čl. 5 ústavy. Jde o volnou soutěž, soutěž baz jakýchkoliv obecně, nejlépe zákonem, stanovených pravidel. O zcela volné, všemi možnými prostředky prováděné osočování, napadání a dehonestaci soupeře. Hnusný a odsouzeníhodný to děj, sloužící jen k dosahování a provádění moci jedněch lidí nad druhými. U nás politických stran nad lidmi, občany. To ovšem není žádná demokracie, to je klasická diktatura jedněch vůči druhým, diktatura politických stran.

F. Kusák 4.2.2023 9:40

No, říkáte to moc politicky. Já bych to spíše formuloval tak, že pravděpodobnost výhry se dala odhadnout jako výrazně menší než 0,5. Takže taková sázka se nazývá hazardem.

L. Novák 4.2.2023 9:38

Co to zase melete? Nemorální je to, co je v rozporu s obecně uznávanou a občany respektovanou morálkou. Když nevíte, zkuste si o morálce a o tom, co představuje, něco přečíst! :-P

https://cs.wikipedia.org/wiki/Mor%C3%A1lka

F. Kusák 4.2.2023 9:35

Ona se morálka v podnikatelských kruzích moc nenosí. To by totiž brzy skončil. Jiná věc ovšem je, zda je možné takové chování kriminalizovat. A k funkci presidenta. Také si myslím, že podnikatel se do funkce hlavy státu moc nehodí. Jeho myšlení je nastaveno jinak. Mohli jsme to vidět i Trumpa. To se mohla liberálně orientovaná veřejnost zbláznit. Tím ovšem netvrdím, že do této funkce patří bývalý voják, také s pochybnou minulostí, a nejen tou v totalitě. Člověk zastávající vysokou a vojenskou funkci v NATO zcela jistě uvažuje jinak než běžný civilně orientovaný občan. Jenže co s tím, nějak to dopadlo. Jsme v situaci, kdy se matematicky řečeno nastavují podmínky, které se ovšem zásadně projeví až za několik let. A jak? To nikdo neví, to může znamenat destrukci nebo i obnovu společnosti. Je to jak v teorii "chaosu".

P. Čech 4.2.2023 9:33

Chovat se "morálně"? Co to je, pane Wágnere? V jakémkoliv státu, iv t.zv. demokratickémm se jeho občané musí chovat především podle platných zákonů. Ona totiž kritéria a pravidlka skutečné morálky nejsou nikde stanovena, snad jen v desateru svatých přikázání. Ani ta však nikde nejsou obecně plněna, dokonce ani představiteli církví. Na morálku, lépe řečeno pseudomorálku se neustále mnozí odvolávají a berou si ji do svých nevymáchaných úst. Na straně druhé ji svými činy podkopávají a ničí. Zde mám na mysli politiky politických stran, ale i občanských hnutí. Skutečně morální člověk totiž neexistuje, byť bychom si to sebevíce přáli. Sami jsme nemorální!

M. Šejna 4.2.2023 9:27

Už jste podal trestní oznámení?

Nebo tu jen pindáte?

O. Uživatel 4.2.2023 9:26

Uživatel požádal o vymazání
R. Tichý 4.2.2023 9:26

Ti, kteri vsadili podle vyzvy Babise by meli byt uredne zbaveni svepravnosti.

J. Vorlický 4.2.2023 9:25

Parametry, dle kterých soudíte pana Babiše, se dají stejně dobře použít pro šéfy různých mafií. Ti také poskytují potřebné služby, hodně lidí má kvůli nim dobrý příjem, práci a navíc, svoji firmu často asi vybudovali z ničeho, ne jako pan Babiš, a stejně jako pan Babiš musí neustále čelit státnímu aparátu. Akorát nezakládají - jako šéf té či oné mafie, politická hnutí a nemají ambice se stát prezidentem státu.

M. Kanda 4.2.2023 9:20

Nevím, zda Babiš spáchal trestný čin, ale zákon porušil docela určitě. Tím, že označil jménem konkrétní sázkovku, se jeho výrok stal reklamou. A zákon o reklamě na hazard obsahuje mimo jiné i tato ustanovení:

- Reklama na hazardní hru podněcující k účasti na hazardní hře nesmí obsahovat sdělení, z něhož lze nabýt dojmu, že účast na hazardní hře může být zdrojem finančních prostředků obdobným získávání příjmů ze závislé, samostatné nebo jiné obdobné činnosti.

- Reklama na hazardní hru musí obsahovat ... zřetelné varování tohoto znění: „Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!“.

Obě tato ustanovení Babiš nade vší pochybnost porušil.