18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

PRÁVO: Spáchal Andrej Babiš trestný čin?

Ministerstvo financí má sice prověřit, zda neúspěšný kandidát na hlavu státu a poslanec Andrej Babiš neporušil svým tweetem zákon o propagaci hazardu, ale o trestný čin tu nejde. Tedy policie, která přijala několik oznámení, přes všechny výkřiky některých uživatelů sociálních sítí žádné usnesení o zahájení trestního stíhání v tomto případě nevydá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Kusák 4.2.2023 10:11

Tak možná právně ano, ale určitě ne každý tip je hazard. Ale přít se s Vámi nebudu, to není podstatou mého příspěvku. Já bych si ale určitě nevsadil, a rozhodujícím faktorem tu není morálka pana Babiše, ale statistická realita. Ale jinak, já bych si totiž, už z principu, na žádného politika nevsadil. A to je zase moje morálka.

L. Novák 4.2.2023 10:28

Já jsem taky nevsadil. Navíc kurz na Pavla ve 2. kole byl už tak nízký, že sázka už nedávala ani ekonomický smysl. Z nabídky sázkovek se dají vybrat mnohem vyšší kurzy s podobnou pravděpodobností výhry.

P. Čech 4.2.2023 11:54

Babiš prohrál volby ze zcela jiných důvodů. Za prvé není fyzicky krásný (před volbami jsem nechtě zaslechl v autobusu rozhovor dvou žen, kdy obě říkaly, že budou volit Pavla protože to je krásný muž), zadruhé není české národnosti (u nás rozhoduje v mnohém národnost a ne občanství), za další se ve svém působení v politice dopustil několika zásadních chyb. Nakupoval na dluh nekvalitní a řádně nevyzkoušené vakcíny proti koronaviru, neutvořil po volbách 2017 koalici s SPD, ale vlezl do chomoutu socanům a před minulými volbami se nesnažil utvořit koalici s SPD, Trikolórou a Přísahou čímž mohl volby vyhrát se ziskem ústavní většiny. Takové věci se totiž spolu se členstvím v KSČ neodpouští.

L. Novák 4.2.2023 18:46

Už zase plácáte hlouposti.!! Babiš si to prohrál sám svým sprostým lhaním veřejnosti a definitivně pak svou tiskovkou po vyhlášení výsledků 1. kola voleb. Další LŽI a sprostota, kterou předváděl i se svým týmem až do 26. ledna, jeho propad jenom prohloubily.Rv

L. Novák 4.2.2023 19:05

Psycholožka: Babiš se ve volbách porazil sám, Pavlovi stačilo nechat ho jen mluvit :-)

https://www.forum24.cz/psycholozka-babis-se-ve-volbach-porazil-sam-pavlovi-stacilo-ho-jen-nechat-mluvit/

M. Kanda 4.2.2023 9:20

Nevím, zda Babiš spáchal trestný čin, ale zákon porušil docela určitě. Tím, že označil jménem konkrétní sázkovku, se jeho výrok stal reklamou. A zákon o reklamě na hazard obsahuje mimo jiné i tato ustanovení:

- Reklama na hazardní hru podněcující k účasti na hazardní hře nesmí obsahovat sdělení, z něhož lze nabýt dojmu, že účast na hazardní hře může být zdrojem finančních prostředků obdobným získávání příjmů ze závislé, samostatné nebo jiné obdobné činnosti.

- Reklama na hazardní hru musí obsahovat ... zřetelné varování tohoto znění: „Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!“.

Obě tato ustanovení Babiš nade vší pochybnost porušil.

M. Šejna 4.2.2023 9:27

Už jste podal trestní oznámení?

Nebo tu jen pindáte?

J. Hruška 4.2.2023 9:58

Aha, Šejna se probudil a pindá tu nebo! Trestní oznámení vsadil na Babiše.

P. Čech 4.2.2023 9:40

Ona totiž, pane Kando, předvolební kampaň, a to u všech druhů voleb a zejména u nás, probíhá podle zásad stanovených v čl. 5 ústavy. Jde o volnou soutěž, soutěž baz jakýchkoliv obecně, nejlépe zákonem, stanovených pravidel. O zcela volné, všemi možnými prostředky prováděné osočování, napadání a dehonestaci soupeře. Hnusný a odsouzeníhodný to děj, sloužící jen k dosahování a provádění moci jedněch lidí nad druhými. U nás politických stran nad lidmi, občany. To ovšem není žádná demokracie, to je klasická diktatura jedněch vůči druhým, diktatura politických stran.

J. Hruška 4.2.2023 10:03

Ale, ale, jakoby Čechu, diktujete tady Vy.!

P. Čech 4.2.2023 10:09

Nic nediktuji, pouze obecně konstatuji Diktuje nám ústava, zejména její čl. 5. Diktuje nám volnou, opakuji v o l n o u, tedy i nemorální soutěž.

M. Kanda 4.2.2023 13:01

Volná soutěž v žádném případě neopravňuje k porušování zákonů.

Nebo snad chcete tvrdit, že je normální páchat v kampani rituální vraždy?

P. Čech 5.2.2023 8:49

Tady není eč o zákonech, ale o morálce. K porušování morálky ta volná soutěž nejenže opravňuje, ale i vybízí. nebo snad chcete tvrdit, že naše předvolební volná soutěž je v pořádku a morální?

J. Ptáček 4.2.2023 9:19

Když pomineme trestný čin pana Babiše, který soud nedokázal, zůstává jeho nemorálnost: třeba při sázkách na jeho vítězství nebo při kauze Čapí hnízdo (nemorálnost potvrdil i nestranný soud). Je opravdu několikerá veřejně známá nemorálnost zárukou, že byl za kandidáta na presidenta vybrán opravdu ten nejlepší z nejlepších?

F. Kusák 4.2.2023 9:35

Ona se morálka v podnikatelských kruzích moc nenosí. To by totiž brzy skončil. Jiná věc ovšem je, zda je možné takové chování kriminalizovat. A k funkci presidenta. Také si myslím, že podnikatel se do funkce hlavy státu moc nehodí. Jeho myšlení je nastaveno jinak. Mohli jsme to vidět i Trumpa. To se mohla liberálně orientovaná veřejnost zbláznit. Tím ovšem netvrdím, že do této funkce patří bývalý voják, také s pochybnou minulostí, a nejen tou v totalitě. Člověk zastávající vysokou a vojenskou funkci v NATO zcela jistě uvažuje jinak než běžný civilně orientovaný občan. Jenže co s tím, nějak to dopadlo. Jsme v situaci, kdy se matematicky řečeno nastavují podmínky, které se ovšem zásadně projeví až za několik let. A jak? To nikdo neví, to může znamenat destrukci nebo i obnovu společnosti. Je to jak v teorii "chaosu".

P. Čech 4.2.2023 9:55

Do takové funkce nepatří zejména člověk, který zradil svou přísahu. Přísahu věrnosti a osobní podpory jeho socialistické vlasti. Člověk, který kdykoliv hlasoval, jako člen KSČ pro její usnesení a to na plénech jejích základních organizací. Do takové funkce nepatří ani Babiš, ale , a to zejména , gen. Pavel, který byl dokonce funkcionářem zločinecké a zavrženíhodné KSČ (Zákon č. 198/1993 sb.)

L. Novák 4.2.2023 10:12

Už je to tady! Komouš Čech má Petra Pavla za zrádce komunistické strany! ;-D Byl jsi na vojně za komunistické totality a přísahal jsi věrnost komunistickému režimu? Já jo. A v tom okamžiku jsem věděl, že se jedná o křivou přísahu. :-P

J. Ptáček 4.2.2023 10:58

Každý voják přísahal, chtě nechtě. I já. Nepřísahali jenom ti, co si vykňučeli Modrou knížku, na úkor ostatních. Jak na tom s vojenskou přísahou byli hradní ožrala nebo slovenský vyčůránek s papíry udavače, to opravdu nevím. Nějak mě nechtějí informovat.

J. Ptáček 4.2.2023 13:35

Jenže tento článek není o vzdáleném darebáku Trumpovi, ale až příliš blízkém darebáku Babišovi. K Trumpovi se rád vyjádřím, až bude předmětem diskuze.

F. Kusák 4.2.2023 9:15

Babiš je veleúspěšný člověk. Ze socialistického molochu vybudoval velkou a prosperující firmu, podniká v zahraničí a je aktivní nejen v oblasti potravinového řetězce. Z rozvalin vybudoval za stovky milionů areál, který využívají i běžní lidé ze širokého okolí. To jsou fakta. V politice je také úspěšný. Jeho hnutí zamávalo českou politikou nejvíc od dob vzniku ODS a na politickou scénu přišla řada osobností. Jeho vláda, sečteno podtrženo, byla úspěšná. V české kotlině, ale i jinde se ovšem úspěchy neodpouští. Jeho velkou chybou, byl vstup do presidentských voleb. Poškodil sebe, znehodnotil názorový střet kandidátů a hlavně poškodil svou ANO. Nedivím se, že je řada členů naštvaná. Bylo by však hodně neprozíravé, udělat to, co by si jeho protivníci přáli, aby se ANO začalo rozkládat zevnitř. ANO je totiž momentálně jedinou vážnou opoziční silou a pokud ji zvolíte, deklarujete jasně, co chcete, ať už s vámi někdo souhlasí nebo vám spílá. Volíte-li pětikoalici, pak nevím, co tím vlastně sledujete, tedy kromě nabubřelých frází a podivných aktivistických idejí. Chcete více křesťanských ideálů nebo více aktivistického levičáctví, či pofiderní liberalizmus, a to vše je svázáno jakousi stuhou, na které je napsáno něco o pravicovosti a konzervatizmu. Není to všechno tak troch blbost?

J. Vorlický 4.2.2023 9:25

Parametry, dle kterých soudíte pana Babiše, se dají stejně dobře použít pro šéfy různých mafií. Ti také poskytují potřebné služby, hodně lidí má kvůli nim dobrý příjem, práci a navíc, svoji firmu často asi vybudovali z ničeho, ne jako pan Babiš, a stejně jako pan Babiš musí neustále čelit státnímu aparátu. Akorát nezakládají - jako šéf té či oné mafie, politická hnutí a nemají ambice se stát prezidentem státu.

F. Kusák 4.2.2023 9:48

Řekněte, které Babišovy podnikatelské aktivity lze kriminalizovat. Čapí hnízdo? Tak to je k smíchu. A kdyby něco takového viselo ve vzduchu, už je to dávno na justičním stole. Prosím Vás, nechte toho. Já Vás přeci nepřesvědčuji o ušlechtilosti Babiše, jen říkám něco o jeho úspěších, a ty se hodnotí vykázaným ziskem a posilováním aktiv. A to ať se Vám to líbí či nikoliv.

L. Novák 4.2.2023 10:36

Přišel jste sem dělat reklamu Babišově poctivosti? ;-D

J. Vorlický 4.2.2023 12:08

Vždyť já s Vámi souhlasím. Netvrdím, že jeho podnikatelské aktivity lze kriminalizovat, ani si nemyslím že v kauza ČP, ti, proti kterým kauza směřovala, páchali trestné činy. Jen parametry Vašeho obdivu považuji za příliš obecné.

J. Majzlík 5.2.2023 9:15

Bohužel, nejen Babišův úspěch na poli podnikání, ale zejména na politickém je zahalen temnými mračny. Kdo si dnes vzpomene na podivný Krejčířův úprk a na podivný vzestup a úspěch některých a na likvidaci jiných podniků, firem.

O. Uživatel 4.2.2023 9:26

Uživatel požádal o vymazání
F. Kusák 4.2.2023 9:53

No to jsou ovšem perly. To nestojí ani za komentář.

O. Uživatel 4.2.2023 15:41

Uživatel požádal o vymazání
R. Meišner 4.2.2023 9:10

autore nespáchal. každý rozumný člověk to bral jako vtip a nadsázku--těch co to nepochopili je mi upřímně líto. blahoslavení chudí duchem, neboť jejich jest království nebeské, že? -- doufám, že mezi ně nepatříte. 8-o

J. Vorlický 4.2.2023 9:09

Toto už fakt postrádá grády. Článek musí nutně být o ničem, a to jsem ho ani moc nečetl. Pokud nebude v ČR vyjasněno, co dělá trestný čin trestný činem, budou články o něm jen bláboly. Už bychom si měli najít někoho jiného namísto pana Babiše.

Možná že pan prezident Miloš Zeman podá žalobu/obžalobu za pomluvu na zatím jen pana Petra Pavla, ještě než se on stane prezidentem. Čas na to má. To by bylo více legrační než jmenovat nového předsedu Ústavního soudu.