18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

PRÁVO: Soudný den? Soudní den.

V pondělí 12. září 2022 začal v místnosti č. 101 pod taktovkou soudce Jana Šotta soud ve věci Čapího hnízda s někdejším premiérem a nyní šéfem největší opoziční strany Andrejem Babišem. Spolu s ním sedí před soudem Jana Nagyová. Proces je pastva pro novináře i advokáty, a já dnes vystoupím v roli advokáta ďáblova.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Smutný 14.9.2022 0:39

Snad nejenom mne stačí, když do role bílého koně v kauze Čapí hnízdo dosadil vlastního syna a na dva roky ho ukryl na okupovaný Krym. Cožpak si nikdo neuvědomuje, že tohle musel vědět a schválit sám Putin? Teď syna, jemuž celou akcí poškodil psychiku, dokonce kvůli jeho svědectví u soudu prohlašuje na nesvéprávného. To měla zajistiti lékařka, která byla manželkou Babišova ruského řidiče, který na Krymu Babiše jr. hlídal. No to je na akční film. Usvědčený estébácký donašeč Babiš/Bureš je těžký deprivant a už z tohoto důvodu, jak si sám sobě neustále nalhává, že takový není, logicky bude usilovat o úřad prezidenta. Pak by si přece sám sobě mohl případně udělit milost a Česko by zase bylo v něčem první na sbvětě.

P. Molík 13.9.2022 20:16

"In dubio pro reo" by mělo platit i Babišově kauze. Na druhé straně jsou evidentní tlaky předáků antibabišovské ligy a dalších nepřátel demokracie. Zejména ono trapné exhibování milionchvilkových politických hochštaplerů...Proces mi zatím připomíná proces s politickým kacířem Babišem, naštěstí nemůže být Babiš upálen jako například Giordano Bruno. Mám podezření ohledně nestrannosti některých soudních znalců. Záleží na soudci, jak bude vyhodnocovat důkazy, zejména některé cinknuté znalecké posudky.

P. Brich 13.9.2022 18:11

Mafie. Žádná náhoda. Proti soudu s Babišem sepsán temný text | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran

K. Filip 13.9.2022 17:54

Astone nezavidte. Vy jste si také omočil při privatizaci vydavatelství Mladá fronta.

J. Svarda 13.9.2022 16:20

Tak nějak mně připadá, že ty výpočty stropů jsou v podstatě kouzelná obálka předkládaná koalicí, bez věrohodných podkladů.

P. Čech 13.9.2022 18:36

Už jste někdy viděl politického diletanta, kterýpředložil jakýkoliv rozumný návrh? Já tedy ne. Chyba je v systému vlády a moci politických stran tam, kde tuto moc mají mít přímo ve svých rukou občané V systému, který je politiky a novináři lživě nazýván parlamentní demokracií. Aby totiž demokracie mohla být parlamentní, musí být především demokracií (demos kratos, vládou občanů). Rozhodně ne diktaturou menšiny, politických stran nad občany.

M. Bernatová 13.9.2022 23:31

R^

P. Sura 13.9.2022 13:23

" .... přece nesvěříme správu země chlapovi, který šidí na daních, copak jsme padlí na hlavu ...." Nojo, ale pokud stačí, aby jim předhodil buřta na provázku - nazval ho EET tak mu většina té většiny správu země svěří. Nechá babičkám na vsi zavřít stánek s pivem protože "určitě šidí na daních", aby tam posléze musel dosadit státem dotovanou hospodu, na kterou ti "vítězové" budou až do smrti doplácet.

Mimochodem, dodnes neexistuje model, pomocí kterého by bylo lze "přínos" EET spočítat.

V. Mokrý 13.9.2022 13:36

KDYŽ BYLY POSTAVENY ZÁKLADY ŠPATNĚ,

hned po " sametu ", nelze se divit, jak to tady funguje.

Švehla by vzal bič a nejen on !

Z. Lapil 13.9.2022 12:43

Spíš mi někdo prozraďte, proč jsem musel panu nebo paní B. nebo C. nebo komu přispět na tohle: https://www.capihnizdo.cz/nabidky/.

Abych jen nenasazoval psí hlavu - mají tam i tohle: https://www.capihnizdo.cz/ekocentrum/

V. Novak 13.9.2022 14:44

A vy jste přispíval? Proč jste to dělal?

Z. Lapil 13.9.2022 17:00

Slyšel jste někdy o daních?

S. Rádl 14.9.2022 9:28

Někdy se tam jeďte podívat a zeptejte se místních, v jakém stavu ten statek byl předtím. Ano, měl to dělat bez dotací, jistě si to mohl dovolit. Pokud vím, tak dotaci vrátil a jak jinak získal vámi placené daně nechápu.

Z. Lapil 14.9.2022 10:02

Stále mám problém s principem dotací. Já potřebuju pečovat o SVŮJ barák, ne o cizí. Peníze na dotace si Fiala, Babiš, Leyennová ani nikdo jiný nenaho... Nenatiskne. Ty musejí někomu - mimo jiné vám - vzít.

Leda že by jim je natiskla centrální banka, ale pak to dopadne, jak to dopadá teď.

J. Jurax 13.9.2022 12:40

Kdyby zákony a pravidla byla tak jasná a neprůstřelná ... povzdechnuto jest v článku.

Nuže, je otázka, zda je to vůbec možné - k ideálu se můžeme jen limitně blížit, nikoliv jej dosáhnout. A lidi jsou v obcházení zákonů kreativní a nejlepší právníci se tím obcházením živí.

A taky - zákony dělají lidé omylní, začasté záměrně; vzpomeňme, jak se dalo vydělat na topných olejích ...

Ergo - před soudem by měli stát i zákonodárci plodící takové zmetkové, průstřelné zákony - absurdní představa, není-liž pravda?

P. Čech 13.9.2022 15:33

Absurdní představa? Neřekl bych. Je to představa normálního, běžného občana, který u nás ovšem je obecně podváděn a okrádán státem. Konkrétně jeho politickými stranami a hnutími (některými). Celé toto nenormální dění totiž vychází ze základu politického systému, konkrétně z jeho volné soutěže politických stran v souvislosti se systémem nepčřímých voleb. Tyto pouhé dvě věci totiž naprosto stačí, aby jakýkoliv systém (ten náš obzvláště) nefungoval podle vůle většiny občanů ale podle diktátu politických stran a hnutí.

J. Jurax 13.9.2022 15:54

... okrádán státem. Konkrétně jeho politickými stranami a hnutími (některými), pravíte. Nuže nikoliv, VŠEMI, co se dostanou k moci nebo aspoň do parlamentu.

Nicméně recept, který nabízíte, je nesmysl.

P. Čech 13.9.2022 16:04

Nenabízím nic nemožného. Zejména proto, že ten systém existuje a efektivně funguje již více než 200 let. Švýcarský systém zastupitelské demokracie. Nic jiného.

V. Kolman 14.9.2022 22:36

Slyšel jsem před lety roztomilý bonmot.

"Lidi jsou k.... (prostitutky)! Souloží a kradou, a nejhorší na tom je - že bez nás! :-)

J. Černý 13.9.2022 11:29

Soudce Šott je prý známý kavárník a jeho rozsudky bývají často vráceny.

J. Vorlický 13.9.2022 11:02

PRÁVO? Soudný den?

Tak ňák, po letech zkoumání, přemýšlení, čtení, atd, kdy se ptám sám sebe, co je a bylo Československo od svého vzniku, až teď jako ČR za stát, dospívám k názoru, že se nejednalo o právní, nebo protiprávní, ani o neprávní stát, ale o stát aprávní, kromě doby, kdy byl zřejmě zločinný. To pro mne tak nějak situaci vystihuje nejpřijatelněji.

M. Vaněk 13.9.2022 10:22

Nemějte panu Neffovi za zlé, že se jen veze - je to novinář, a ti chtějí také jíst..., no a tak plodí, co zadavatelé zaplatí.

L. Harvánek 13.9.2022 10:10

Přiznám se, že už jsem dost starý na to, abych mohl říct, že jsem už toho dost viděl. Ale ještě jsem neviděl politika, který by prosazoval zákony opatřené mnoha kličkami, aby kamarádi politiků z toho neměli prospěch a v neprospěch obyčejných lidí. Za těch 70 let, kdy jsem smysl politiky začal chápat, mohu jen říct: jeden za osmnáct a druhý za dvacet bez dvou.

J. Svarda 13.9.2022 16:26

Pane Harvánku souhlasím s Vámi. Bohužel pan premiér a pan ministr Stanjurapředkládají návrh zastropování jako kouzelnou obálku.

J. Vorlický 13.9.2022 10:05

Nevím, jak rozhodne soud, nebo jak vypukne nebo nevypukne sopka. Podala-li však firma žádost o dotace v souladu s tehdejšími českými zákony, spíš podmínkami pro přiznání dotace, pak celý soud musí nutně být fraška. Podala-li firma žádost v rozporu s podmínkami, pak by na prvním místě mělo být šetřeno, kdo (instituce a osoby v nich pro ten účel zaměstnané) žádost firmě přiznal a proč. Firma peníze neukradla, stát jí je dal.

P. Hatina 13.9.2022 10:25

Víte, na vysvětlenou, ono je to složitější, a ty zákony jsou strašně složité. Ono totiž platí oboje.

1) Ta firma, podala v určitém roce žádost o dotace v souladu s tehdejšími českými zákony, podmínkami pro přiznání dotace. Ona to tehdy skutečně byla malá firma.

2) Ale současně v tom byl fígl. Nějaký čas předtím tu firmu formálně vyjmuli z koncernu Agrofert (který by na ty dotace nárok neměl), a zase pár let potom (když už ty dotace dostala) jí zase právně do toho koncernu začlenili zpátky.

Píšu "vyjmuli, začlenili", protože se na těch transakcích podílela v dlouhém čase dlouhá řada lidí, kterým ty smlouvy sepisovali velice znalí advokáti, atd.. Naprostou většinu z nich už st.zástupce z obvinění i žaloby vyřadil.. Jestli je dneska žaloba postavená jen proti Babišovi a jisté Nagyové, tak to nevypadá moc nadějně...

J. Vorlický 13.9.2022 10:41

Ne, ne, ne, vůbec ne. Samo o sobě to není složité. Složitým se to stává pomocí českých pravidel (jak konečně pan Hatina pomocí slova fígl vysvětluje). Problém je v postupu tvoření pravidel.

V zájmu řešení sporů, které jsou tak staré jako lidstvo, se rozumní lidé snaží vytvářet rámec pro jejich řešení. My Češi to máme naopak - aspoň mi to tak připadá. My vytváříme pravidla, abychom problémy mohli řešit a řešit, ale ne vyřešit. To uvidíme teď. Tož tak. srdečně

S. Dedic 13.9.2022 12:52

To neni vlastnost Cechu, ale vlastnost pravniku.

J. Vorlický 13.9.2022 14:13

Oni tedy jsou právníci nejen v Čechách, ale i na Moravě a ve Slezsku, ale protože to všechno my, jako občané, přijímáme, je to vlastnost nás všech, byť pochopitelně ne každý z nás je takový.

Konečně, za pravidla, která máme, nejsou zodpovědní právníci, ale Parlament.

J. Černý 13.9.2022 11:31

To by nešlo, neb v té době Krajský úřad StČ kraje ovládalo ODS. Hejtman Bendl.