Neviditelný pes

PRÁVO: Směnková ruleta opavského boxera

12.9.2013

Kdysi tahal za nitky ve velkém byznysu i politice, teď čelí exekucím a insolvencím. Současně u soudů pořád hraje o stamiliony

Bývala to jedna z nepřehlédnutelných postav raného českého kapitalismu, byť s trvalou nálepkou "kontroverzní".

Radim Masný si svého času dělal zálusk na Chemapol, uměl vládě silně podkouřit při privatizaci Nové hutě, vlastnil pivovar či extraligový hokejový klub, pomáhal dětským domovům. Kamarádil se s bývalými politiky z ODS Jiřím Honajzrem a Petrem Čermákem, ale i z ČSSD, třeba s Miroslavem Šloufem, někdejším poradcem Miloše Zemana.

Pak ale jako by přišly horší časy. Nevyšel mu ani jeden z pokusů o zvolení do Senátu, naposledy před třemi lety v barvách extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti. A dosáhly na něj dluhy. On sám i jeho kmenová firma uvízli v insolvenčním řízení, většinu nemovitostí včetně domu v historickém centru Opavy zabrali exekutoři. Zdá se, že hvězda bývalého námořníka a boxera definitivně zapadá. Ale to by nebyl Radim Masný… Na Opavsku o něm dodnes mluví jako o velkém lokálním hráči.

"Proti dlužníkovi Radimu Masnému jsou aktuálně vedeny čtyři exekuce," řekla týdeníku Euro mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová. Všechny nařídil ostravský okresní soud už v loňském roce. Masný tehdy v regionálním tisku prohlásil, že ho exekuce nezajímají. Svým způsobem to mohla být pravda.

Dočasně. Na krku má totiž také insolvenční řízení, a dokud není pravomocně ukončené, exekutoři nemohou nemovitosti vydražit.

Peníze stopnul prokurátor

Hrozící konkurz Masného určitě zajímá. Přesněji řečeno konkurzy, protože insolvenční návrh dopadl nejen na něj jako na fyzickou osobu, ale co je možná ještě horší, i na jeho kmenovou firmu Draft-OVA. Pokud by soud skutečně návrh na konkurz schválil, Masný by mohl přijít i o jednu z teoretických šancí na finanční spásu. Draft-OVA se stále soudí o vyplacení směnky, kterou v roce 1998 vystavil později zavražděný Ján Ducký, šéf tehdy plně státem kontrolovaného monopolu Slovenský plynárenský priemyseľ (SPP), pro firmu Sezooz Romana Zubíka, mimochodem Masného kolegy při ataku na Chemapol (viz Zapomenutý hráč). Směnka byla vypsána na 400 milionů českých korun, nynější hodnota je s úroky mnohem vyšší, což je pro Masného samozřejmě lákavé. Konkurz firmy Draft-OVA by mu ale zkřížil plány – výnos by si totiž v první řadě rozdělili věřitelé.

Duckého směnky jsou na Slovensku velmi ožehavé téma a každá dosavadní vláda dělaSměnková la všechno pro to, aby žádná z desítek směnek nebyla uznána. Proč je o kauzu takový zájem? Když se před více než deseti lety prodávala část SPP, stát na sebe převzal případné závazky z těchto sporů. Samotný SPP, který dnes manažersky ovládá EPH Daniela Křetínského, spor tedy příliš nepálí, i když posílá na soud své právníky. Pro vládu by však uznání platnosti jedné směnky znamenalo nebezpečný precedens. Ducký, někdejší ministr hospodářství z dob vládnutí premiéra Vladimíra Mečiara, jich totiž podepsal desítky v úhrnné hodnotě několika miliard korun.

Slovenské soudy v minulosti daly Masného firmě dvakrát za pravdu, proplacení ale zastavil Nejvyšší soud na zásah generálního prokurátora Dobroslava Trnky. V současnosti běží druhé kolo odvolacího řízení před bratislavským krajským soudem. Poslední stání bylo v červnu. "Jednání bylo odročeno na neurčito. Senátu byly předloženy další písemnosti od obou účastníků řízení. Po obeznámení se s nimi zvolí senát další postup," řekl týdeníku Euro mluvčí soudu Pavol Adamčiak.

Šance Masného firmy na úspěch nejsou na první pohled velké. Právníci Draft-OVA ale mezitím otevřeli druhé bitevní pole a situace pro ně vypadá celkem nadějně. Poté, co neuspěli s námitkou proti mimořádnému dovolání generálního prokurátora u slovenského ústavního soudu, obrátili se do Štrasburku a tamní Evropský soud pro lidská práva (ESLP) přijal jejich podnět k dalšímu jednání. "Troufám si tvrdit, že naše procesní pozice je velmi dobrá," říká ostravský právník Karel Ležatka, který spor koordinuje za českou stranu. Pokud by dal ESLP za pravdu jeho argumentům, nový verdikt slovenských soudů by byl prakticky zbytečný. Platil by názor Krajského soudu v Bratislavě, který již jednou platnost směnky pravomocně uznal. Ve prospěch české firmy hraje to, že Štrasburk podobné zákroky prokurátorů do soudních procesů už několikrát zrušil.

Všude samé směnky

Vyhlášení konkurzu na Draft-OVA by ale situaci radikálně změnilo. Aspoň z pohledu Masného. Rozhodnutí by mohlo padnout už tento měsíc, na jednání před Krajským soudem v Ostravě 24. září. Insolvenční návrh podal v únoru Marian Kuś, další poměrně rozporuplná postava v byznysu i politice ze severovýchodu republiky. Bývalý člen širšího vedení ČSSD musel opustit stranu kvůli nepravému lustračnímu osvědčení, proti tvrzení o spolupráci s StB se bránil před soudy, ale neuspěl. Pozornost na sebe Kuś upoutal také při posledních komunálních volbách v roce 2010, v nichž vedl kandidátku SOS pro Český Těšín. Krajský soud volby zrušil kvůli manipulacím ze strany SOS, Kuś se ale do zastupitelstva dostal i v opakovaném hlasování.

Vykutálený těšínský človíček nicméně vystupuje hlavně jako podnikatel. Figuruje nebo figuroval v mnoha firmách, většinou realitních nebo gastronomických. A jak se stal věřitelem Masného? Z dokumentů v insolvenčním rejstříku vyplývá, že Kuś půjčil 1. června 2009 Masnému pět milionů korun "za účelem překlenutí dočasného nedostatku finančních prostředků na provozní účely". Částka byla rozdělená do dvou úvěrů a Masný je zajistil směnkami vystavenými firmou Draft-OVA. Půjčku měl splatit do patnácti dnů, to ale zřejmě neudělal. Kuś vymáhal proplacení směnek soudně, po krajském soudu uspěl napodruhé i před Vrchním soudem v Olomouci, peníze však zpět nedostal, a tak se obrátil na soud s návrhem na konkurz. Vymáhaná částka se mezitím zmnohonásobila. Jen na smluvních pokutách by měl Masný zaplatit desítky milionů korun.

Neméně zajímavý je druhý věřitel, který se k insolvenci firmy připojil. Jiří Zeman byl totiž dlouholetým partnerem Masného v několika firmách, v Draft-OVA je stále formálně předsedou dozorčí rady. Zemanův advokát Martin Brudný tvrdí, že jeho klient už před lety na funkci rezignoval, Masný coby předseda představenstva to prý ale nechce dát zapsat do obchodního rejstříku. Zeman do případného konkurzu přihlásil spornou pohledávku založenou na nezaplacené směnce, tentokrát z roku 2005 s jistinou 3,35 milionu korun. V této věci Zeman už dříve vyvolal insolvenci proti Zubíkovi jako fyzické osobě, u krajského soudu ale narazil na odmítnutí s odkazem na to, že u téhož soudu dříve prohrál spor o platební rozkaz k uvedené směnce. Vrchní soud jeho původní verdikt zrušil a vrátil věc do Ostravy k dalšímu řízení. Soud tak nyní rozhoduje současně o obou insolvencích i o Zemanově směnce.

Zastírací manévr?

Další pohledávku za Draft-OVA přihlásilo ministerstvo financí, jež vymáhá více než 2,5 milionu korun za nezaplacené leasingové splátky. Původním věřitelem byla společnost Leasing České spořitelny, tu však uspokojila Česká konsolidační agentura, jejíž právním nástupcem je právě ministerstvo financí.

Kvůli této pohledávce Draft-OVA rovněž čelí exekuci. Do čtveřice se soudu přihlásil jako věřitel poskytovatel internetového připojení OpavaNet. Další věřitelé, například podnikatel a velký sponzor strany LIDEM Dalibor Tesař, se přihlásili v druhé insolvenci.

A co na to Masný? Pro novináře je prakticky nedostižitelný. Žádné z jeho někdejších mobilních čísel nefungovalo. Vůči pohledávkám soudu se písemně ohradil. Zpochybnil hlavně nároky svého kolegy a upozornil, že Zeman je akcionářem Draft-OVA. V seznamu přihlášeného majetku kromě terénního vozu naopak uvedl pohledávku 45 tisíc korun na Zemana a jeho manželku za údajně neuhrazené nájemné, kterou také řeší soudy. Lidé, kteří se pohybují v opavském byznysu, zpochybňují, že má Masný skutečné finanční problémy, a že ve skutečnosti si dál žije na vysoké noze. "On je prostě takový, možná dělá krycí manévry. Otázka také je, jestli vůbec kontroluje většinu akcií Draft-OVA," řekl jeden z podnikatelů, který si nepřál být jmenován. Jasněji snad bude, až soudy rozhodnou o konkurzech, respektive o směnkách.

***********************************

Některé starší kauzy Radima Masného

Dar ČSSD V roce 1997 půjčil Radim Masný osm milionů korun ČSSD, jež byla kvůli sporu o Lidový dům ve finanční tísni. Půjčku zprostředkoval Miroslav Šlouf, peníze putovaly do strany přes Nadaci Růže, kterou vedla exposlankyně Jana Volfová. Masný později vypověděl, že nadace měla peníze použít na výstavbu azylových domů. Když byl ale požádán, zda by mohly peníze krátkodobě překlenout finanční tíseň ČSSD, souhlasil. Později vyšlo najevo, že Masnému poskytla peníze společnost P+AC Investment, která byla majoritním vlastníkem Čechofrachtu.

Chemapol Group Krátce před krachem tohoto bývalého průmyslového impéria oznámil Masný spolu se vsetínským podnikatelem Romanem Zubíkem, že drží v Chemapolu kontrolní balík. Soud vyhlásil konkurz na Chemapol v lednu 1999 kvůli miliardovým pohledávkám. Masný a Zubík později připustili, že skutečným kupcem měla být společnost Slovenský plynárenský priemyseľ (SPP), dominantní přepravce a distributor zemního plynu na Slovensku, tehdy zcela kontrolovaný státem. Na snahách zachránit Chemapol pro české podnikatele se podílel Miroslav Šlouf, bývalý šéf poradců tehdejšího premiéra a dnešního prezidenta Miloše Zemana. Pokus o ovládnutí Chemapolu přímo souvisel s kauzou Duckého směnek.

Dluh ODA Masný v listopadu 2001 oznámil, že odkoupí téměř sedmdesátimilionovou pohledávku České pojišťovny vůči ODA, jednomu ze subjektů uskupení Čtyřkoalice. Pojišťovna, kterou krátce předtím ovládla skupina PPF Petra Kellnera, nakonec od prodeje ustoupila. Zpráva o nespláceném dluhu ale rozvířila vnitřní spory ve Čtyřkoalici a nakonec vedla k jejímu rozpadu. Nápad s prodejem pohledávky se údajně zrodil v okruhu občanských demokratů. Podle časopisu Týden akci s Masným domluvil bývalý poslanec ODS Jaromír Piskoř.

Týdeník EURO 36/2013, 2.9.2013



zpět na článek