20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vladimir 15.9.2009 0:20

Re: Citát

Bohužel nechápete kontext ...

Melčák žádal zrušení ústavního zákona (o zkrácení volebního období),  protože mu údajně brání řádně vykonávat mandát . ÚS zrušil na JEHO návrh ústavní zákon, ale zda opravdu má Melčák (poslanec) nárok na 4 roky úřadování nerozhodl - k tomu nedošel,  ale stal se tou cestičkou, po níž soud chtěl dojít nikoliv k ochraně ústavnosti, demokracie, ale k řešení svého sporu s politiky ... 

Už to sousloví "řádně vykonávat mandát" je zpochybněné tím jak k mandátu přišel , jak s ním naložil ... Chápu, že etika v zákoně zafixována není - tam jsou datumy, délky, deklarace ... etiku MŮŽE (ale bohužel nemusí) brát v ůvahu soud při posuzování argumentace ... a podle toho si pak  soud získává nebo ztrácí autoritu.

Takže ÚS posuzoval tak, jak soudci v dnešní době posuzují - neberou v potaz smysl zákona, ale jen formality a to tak, aby se vyhnuli n apadení. Je to  úpadek soudů, úsudků , bez moudrosti ... 

Jiri 15.9.2009 0:12

Re: Ústavní puč je přípravou na puč politický.

To mame, bohuzel, kazdy jine vzpominky. Ja si opravdu nepamatuji na "naprostou vetsinu lidi" kteri by prispivali ke zmene rezimu. Naopak si pamatuju na naprostou ochotu se prizpusobit a  na nastvani proti tem, kteri se ozyvali (a tim zbytecne cerili vodu). A co se tyce vychovy deti - inu ty byly vedeny k tomu, aby take kyvaly a navic, aby se dobre chapaly heslo, "kdo nekrade, okrada rodinu". V jednom s Vami tedy souhlasim - mezi tim co bylo a co je ted je opravdu propastny rozdil - a uz to, ze si tady muzeme vymenovat nazory bez rizika delsiho odpocinku na statni utraty je toho opravdu dukazem. Ovsem z vyroku panu "predrecniku" jsem mel spis pocit, ze vyjadruji obavy z budoucnosti.

Vladimir 15.9.2009 0:01

Re: Motivace - pozitivní / negativní

To pořád jen opakujete tvrzení ÚS a nikde žádná myšlenka ... Tuším jsem se snažil zpochybnit právě ty vývody ÚS, i když pánové Musil a Kůrka to provedli  kompletněji ale vy nejste schopen jejich argumenty vyvrátit a jedete jako na kolovrátku. Zkuste pochopit prosím myšlenku,  že ÚS rozhodl sice silou, ale logika "nálezu" kulhá ...  

Kačena 14.9.2009 23:39

Re: 2 v. hoffman

Četla jsem a naproto souhlasím. Představa některých zdejších pisatelů, že ÚS je ochrání  před zvrhlými politiky a belzebuby je neuvěřitelná a dětinská.   Bezostyšnost, s jakou ÚS z ústavy dělá  prostředek k demonstraci  vastní síly, nechtějí vidět.

R.J. 14.9.2009 23:30

Re: Ústavní puč je přípravou na puč politický.

Ty milicionářská tlamo, chtěl bych tě dnes potkat.

j9 14.9.2009 23:15

Re: Ústavní puč je přípravou na puč politický.

Našich 281 zástupců v parlamentu jsme si zvolili, Každé 4 roky volíme jiné, a můžeme si snad zvolit lepší. 15 soudců, někteří bývalí i víceletí komunisté byli jmenováni na 10 let. Proč Vám vadí zvolení komunisté v parlamentu a nevadí komunistické uvažování v Ústavním soudu. Někteří členové ústavního soudu naprosto pohrdají vůlí lidu a demokracií. Ve svém rozhodnutí se opírají o listiny, ze kterých vyloučili platnost listiny základních práv a svobod. Nikde v Západní Evropě nebyl dosud Ústavním soudem zrušen Ústavní zákon a to proto, že by to nebylo ústavní. Ústavní soud měl postupovat jinak v souladu s ústavou. Do budoucnosti vytvořil podmínky vylučující úlohu lidu. Vašich postojů v minulosti , o kterých píšete, si vážím. Dnes jak se zdá si nerozumíme. Uvidíme (snad dožijeme) za nějakou desítku let. Dnes již dobrou noc.

Lomikar 14.9.2009 23:07

Re: Ústavní puč je přípravou na puč politický.

Asi tě v tě v 69 řezali málo, hrdino.

JK 14.9.2009 22:37

Re: Ústavní puč je přípravou na puč politický.

Nepamatuji, že by tehdy lidé byli "lhostejní k bezpráví" nebo "klátili se pod tíhou beznaděje". Naprostá většina lidí přispívala svým třeba jen velmi drobným dílem ke změně režimu. Někteří díky svým profesím samozřejmě více, ti kteří tuto "profesní" možnost neměli, tak alespoň tím, jak vychovávali své děti. Naprostá většina lidí totiž nebyla okresními tajemníky nebo pisateli úvodníků v Rudém právu. A Vaši myšlenku "Téměř jako dnes" usvědčuje z omylu již jen ten prostý fakt, že jste mohl svobodně napsat to, co jste napsal.

R.J. 14.9.2009 22:25

Re: Ústavní puč je přípravou na puč politický.

Proboha, to myslíte vážně ? Já jsem  šťasten, že se dnes člověk dovolá spravedlnosti, většinou tedy, a tleskám ÚS, nebylo to marné, že jsem nějakou chytil, o to více se mohu radovat, že konec života prožiji ve svobodě a žádní politici mě nemohou upřít  NAŠE Lidská práva. Že je tu ÚS a ještě navrch Evropský soud pro lidská práva. To ve Vás vyvolává pokoření a beznaděj ? Pořád trváte na tom , že ÚS nemůže posuzovat Ú. zákon, místo abyste se radoval, že je zde konečně korektiv chování Parlamentu se Senátem včetně Prezidenta, který ignoruje výsměšně rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a podpis pod LS? Z toho posledního nemáte dojem, že Vámi někdo pohrdá? Jako to bylo tenkrát, kdy jsme stáli skoro sami proti té bolševické bestii, našim dnešním některým spoluobčanům, asi 2 milionům,  podotýkám. Vám se nedělá špatně,když se komouš roztahuje v Parlamentu a strany mu v kuolárech lichotí a nějakou funkcičku dohodí ? V tomto státě je toho dost k zblití, tam bych Vaše rozhořčení plně chápal,  ale trvat pořád ve Vašem postoji ohledně rozhodnutí ÚS, to tedy nechápu.

j9 14.9.2009 22:10

Re: Politický puč je přípravou na puč ústavní ??

Karlo, taty přece nejde o to jestli budou volby dnes, nebo za dva roky.  Máte radost z toho, že  politici dostali po prstech? To dostat měli, to zde nerozporujeme. To mohl udělat ústavní soud s parádou, ale měl to udělat ústavně, protože má ústavu chránit a ne ji prznit.

j9 14.9.2009 21:59

Re: Ústavní puč je přípravou na puč politický.

Ptáte se jiného, ale odpovím i já. Když byla rozehnána nepovolená demonstrace za Jana Palacha a později i jiné demonstrace a zadržení byli trestáni, tak mně nenaskokavolo nic. Klátil jsem se pod tíhou beznaděje. Beznaděje pramenící z lhostejnosti lidí k bezpráví, proti kterému nikdo nechce vystoupit, a které povede k  pokoření lidu na mnoho let.  "Téměř" jako dnes.

Václav 14.9.2009 21:36

Ústava ČR je pouze toaletní papír na českou prdel.

R.J. 14.9.2009 21:29

Re: Kdo jiný tedy,

Pokud to projde i Senátem, jeko teď ten paskvil, tak co ? Kde máte tu pojistku? ;-D

Karla 14.9.2009 21:23

Re: Politický puč je přípravou na puč ústavní ??

Představa, že ÚS vládne tím kalamářem, je trefná.V loužičce, které se dopustili, jen vymáchal ÚS těm našim politickým melouchářům čenich, a i já doufám, že i k odstranění dnes v platnost uvedeného zmetku se najde nějaký erudovaný stěžovatel a právník.Ne,

že bych nechtěla nové volby už po volebním patu r. 2006 - ale nechat

tento zákon v našem právním řádu, pro mne znamená krok zpět - k

totalitě. Pučisté dostali svůj nástroj. Tři roky tu místo politiky dělají kampaň, chvíli už to vydržíme, i když se možná ještě leccos rozkrade a promlčí.Pořád mám dobrou víru, že český volič není takový hňup, za nějž by ho chtěli mít, proto ta silná propaganda. 

Ostatně, na stížnost má stěžovatel rok - bylo by to zas divoké, pokud by si stěžoval až PO nových volbách .. přemýšlel jste o tomto?

R.J. 14.9.2009 21:23

Re: Ústavní puč je přípravou na puč politický.

Příteli, nejednou mě mlátili bolševičtí zmetci pendrekem,od 69. Takže něco pamatuji. Tak mě prosím neříkejte takové nesmysly, pro mě je prostě Základní listina práv a svobod to hlavní "přikázání" , vše co je  s ní jen trošku v rozporu, je pro mne nepřijatelné.Ústavní soud to řekl jasně, krom jiného, veřejně mu tleskám.  Můžete napsat, co Vám naskakovalo, když jste se dočetl za bolševika, že byla rozehnaná nepovolená demonstrace třeba za  Jana Palacha a zadržení dostali "spravedlivé" tresty ? Když Vám naskakuje husí kůže teď, když bylo učiněno právu za dost ?

džejár 14.9.2009 21:16

Re: 2 v. hoffman

Ale proboha! V takové situaci, jakou popisujete, tak ta vítězná strana zruší ostaní strany, změní v tomto smyslu ústavu, k tomu například zruší některá práva řekněme třeba obyvatelům Krkonoš, a pak ústavní soud řekne: "i ne, panáčci, vaše činy nejsou v souladu s materiálním duchem ústavy". A oni pučisté se zastydí a poslechnou soud a uznají, že ty změny neplatí. Myslíte, že ano? Já bych řekl, že udělají něco úplně jiného. Proti takovým situacím, jaké popisujete, žádná formální pojistka neexistuje. Demokracie je mechanismus. Aby demokracie fungovala, musí ji lidé chtít. Pokud ji chtějí, budou si ji i bránit a k Vámi popisované situaci nedojde. Pokud ji nechtějí, žádný soud lidem demokratické chování nevnutí. Tohle psaný zákon nevyřeší.

Já vím, už si to stejně nikdo nepřečte, je pozdě, ale v tomto případě jsem se už nedokázal ovládnout.

R.J. 14.9.2009 21:11

Re: ...No...ehm...

Jasnačka, normální člověk to chápe, jen někteří s tím mají problém. Hlavně politici.

vlk 14.9.2009 21:08

Re: ...Nikoliv, pane!...

VZKAZ PRO ŠAKALA - mohl by mi prosím napsat na chlup@infrared.cz - potřeboval bych s něčím poradit. Děkuji.

Karla 14.9.2009 20:56

Re: ...No...ehm...

Malý "filologický" zádrhel.

Je tu takové "šmé" na lidi, jak říkal Franta Kocourek, že každý zákon, který poslanecká sněmovna odhlasuje tzv. "ústavní"většinou, je ústavní. A s tím tedy nesouhlasím. /ústavní může být zákon, který je a) v Ústavě uveden

b) který přesně doplňuje a nebo mění některý článek stávající Ústavy a není v rozporu s jinými jejími ustanoveními.

Je -li, nebo bylo -li taxativně uvedeno, ke kterým rozhodnutím je potřeba ta 3/5vetšina, neznamená to, že se automaticky jedná o součást Ústavy, ale prostě o zákon takové závažnosti, že je k němu potřeba všeobecná shoda. 

Hraní se slovy je silnou stránkou ostřílených politiků a media prostě klišé přijmou..a už to jede. Při potenci poslanecké sněmovny odhlasovat cokoli v pátek po obědě, mám hrůzu z toho, KOLIK pseudoÚSTAVNÍCH zákonů by současná ústavní většina politiků, která se kromě vlastní politické kariery  nedokáže zamýšlet, diskutovat a usnášet o ničem potřebném, mohla pro rozkošatění Ústavy nasekat, než se těch voleb skutečně dočkáme.Šakale, máte pravdu, že žádné lejstro nezabrání pokusům zneužití demokracie, ale diskuse pomáhá alespoń kultivaci právního vědomí. A tedy odstraňování iluzí. Přesto v současnosti občan nic lepšího, než  ÚS, proti komolení Ústavy  vládou a  parlamentem, plným malých Napoleonů, nemá.

kolemjdouci 14.9.2009 20:48

Re: ...Nikoliv, pane!...

R^R^R^R^R^

J:K 14.9.2009 19:21

Re: Ústavní puč je přípravou na puč politický.

Zápal Váš, a vám podobných lidí, je dlouhou dobu také poměrně zábavný. Ze zkušenosti je však známo, že se může velmi nenápadně stát nebezpečným. Z té nenápadnosti, (podoba s rozhodnutím ÚS není náhodná) může lidem, kteří pamatují naskakovat husí kůže.

Ivan Nový 14.9.2009 18:57

Re: Este pre wu-lung

Nikoliv, ústavnost = ústavní zákony. Nikde není psáno, že ústavní zákony navzájem nemohou kolidovat. Viz - "zdarma na základě veřejného pojištění". To máte kolizi dokonce v jedné větě.

Ivan Nový 14.9.2009 18:54

Re: Myslím, že trepeš a tvůj pokus něco objasnit se zvrhnul v opak

Budoucí děje, tedy takové, které se v minulosti nevyskytly a jejich průběh je tudíž neznámý.

V. Hoffman 14.9.2009 18:25

Re: Myslím, že trepeš a tvůj pokus něco objasnit se zvrhnul v opak

"z podstaty věci není možno zákon koncipovat jako zákon pro budoucí děje." - Jezkovi zraky, to ako vazne? Videli ste vobec niekedy nejaky zakon? Vratane ustanoveni o vstupe do platnosti a vstupe do ucinnosti?

V. Hoffman 14.9.2009 18:23

Re: Este pre wu-lung

No, nechcem vas trapit, ale ani ona ochrana ladovych medvedov nie je v Ustave explicitne uvedena, tiez je to len isty vyklad;-D /interpretujte "riadit sa ustavnym poriadkom. Co ked ja vyhlasim, ze riadit sa znamena len dodrziavat ustanovenia popisujuce pracu a kompetencie US? Dokonca by som mohol tvrdit, ze na zaklade kombinacie ustanoveni o US ako strazcovi ustavnosti a Clanku 9(2) je US povinny zaoberat sa aj zakonmi prijatymi ústavnou vacsinou/

R.J. 14.9.2009 17:42

Re: Doživotní poslanci

Nebylo, " prezidentoval" ve dvou státech.

R.J. 14.9.2009 17:38

Re: Myslím, že trepeš a tvůj pokus něco objasnit se zvrhnul v opak

Směšujete příliš rozdílné věci. Pokuste se třeba někde zjistit, co je to retroaktivita. Ať nepíšete trochu zmateně.

R.J. 14.9.2009 17:35

Re: Ústavní puč je přípravou na puč politický.

Jako že  ÚS uchopí moc, bude vládnut pomocí kalamáře a výnosů ? Jsem rád, že máte při té burlesce ,kterou tady předvádí politická scéna smysl pro humor . Abychom se zasmáli jěště více, doufám, že jim Kalvoda  ještě prožene faldy. ;-D

Emanuel 14.9.2009 17:24

Re: ...Nikoliv, pane!...

A co takové "kooptace" poslanců, jak naše dějiny znají. Kooptace, to je výsměch jakékoli "ústavnosti", přesto se kooptovalo a kooptovalo a kooptovalo, a žádný hlídač ústavy si nedovolil protest.

J:K 14.9.2009 17:24

Re: ...No...ehm...

Zapomeňte na pojistky. Demokracii nelze pojistit. Zrovna tak můžete zapomenou na jistoty. Nejsou!