19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

PRÁVO: Proč ČR uznala Stát Palestina

Československo uznalo Stát Palestinu po jeho vyhlášení a navázalo s ním diplomatické vztahy na úrovni velvyslanectví. Při rozdělení Československa uznala Česká republika všechny státy, které uznávalo Československo k 31. 12. 1992.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Hlásek 8.1.2014 17:31

Zase jeden, co má jasný názor!

Václavíku, Václavíku, bez znalostí, bez inteligence, vy byste mohl být politikem! Dejte se do nějaké partaje, tam by Vás mohli potřebovat.

V. Vaclavik 8.1.2014 13:12

To je kecani, nad kterym se me otevira v kapse nuz.

"Uznání znamená přijmout druhého za partnera, za osobu sobě rovnou. Nelze je odestát tak, jako nelze odestát narození dítěte."

Takhle 'mluvi' pravnik?? Stavet veci, jako uznani statu, na roven prirodnich zakonu, ktere nejde 'odestat'? Co je to za hovadinu? Tohle tedy byl poradce Klause za vsechny prachy, lidi si on umel vybirat, jen co je pravda.

A opravdu uz se tresu, co bude, az nas ta teroristicka luza prestane na revans uznavat, asi bysme pak meli spachat sepuku. A vubec, kdyz to uznani je neco, co 'nelze odestat', proc vubec mluvit (spis placat) o tom, co by bylo, kdybychom to uznani vypovedeli, kdyz to prece, podle toho naseho povedeneho pravnika, neni mozne, stejne jako neni mozne zmenit to narozeni...

E. Sevrát 8.1.2014 14:13

Re: To je kecani, nad kterym se me otevira v kapse nuz.

A nejste vy potomek Robinsona Crusoa či Tarzana,který se na Nový rok vrátil do civilizace,která má své zákony a náležitosti i když se nám nezdají.Hlavně si kopnou do Klause,on i ten jeho právník holt mohou i za mezinárodní právo.Svatá prostoto.Hlavně si dejte pozor na ten otevřený nůž v kapse,někdy to může i uříznou pytlíka.

P. Kmoníček 8.1.2014 15:20

Re: To je kecani, nad kterym se me otevira v kapse nuz.

prof.dr.V.Vaclavik dr h.c.člen Akademie věd promluvil.

P. Pokorný 8.1.2014 11:53

Snowden ukázal, jak se dá šmírovat celý svět

ale z pásma Gazy autenticky nevidíme nic. Proč to ti Palestinci drží pod tak tvrdou, vojenskou kontrolou? To by se jim mělo zakázat a ukázat veřejnosti pravdu nstálou přítomností kamer. Nebo že by tomu vojensky bránil někdo jiný, například "Etiopie"?

V. Novák 8.1.2014 13:11

Snowden ukázal, jak NSA umí šmírovat celý svět.

Zkuste se na NSA poptat, třeba vám řeknou, jak to v té Gaze je...

P. Pokorný 8.1.2014 16:07

Re: Snowden ukázal, jak NSA umí šmírovat celý svět.

Voni všecičko vědí, tak voni můžou vše. Proč to není stále puštěné?

V. Novák 8.1.2014 16:44

Re: Snowden ukázal, jak NSA umí šmírovat celý svět.

Zeptejte se NSA - ti všechno vědí. Co já...

J. Dvořák 8.1.2014 11:02

Právníci, toť prazvláštní kasta lidí !

Ocitnete-li se v cela s vrahem, pedofilem a právníkem v ruce držíte pistoli se dvěma náboji tak koho střelíte jako prvního ?Správná odpověď je :Právníka, dvakrát !

E. Sevrát 8.1.2014 10:09

To co popisuje autor přímo navazuje

na skutečnost,že po roce 89 byla zachována kontinuita socialistického práva.O to se "zasloužil" soudruh Rychecký a ostatní komunistické figurky z Charty 77.Václav Havel v duchu svého nesmyslého hesla "nejsme jako oni" se o to taktéž zasadil.Jediná paní Marvanová jako právnička a disidentka byla proti,leč byla mladá a neměla ty "správné" kontakty.Uznání či neuznání Palestiny je v rámci tohoto celkového zločinu zcela zanedbatelné.Všechny zločiny které komunisti (pokud byla v souladu se soc.právem) zůstaly nepotrestané,zločinci jako prokurátor Vaš si v pohodě užívali (a užívají) nadstandardní důchody,žijí ve svých vilách atd.

Za to můžeme "poděkovat"  nebožtíkovi V.Havlovi a ostatním z vrcholné polistopadové politické reprezentace.Opravdu si nedovedu představit,že by po válce SRN zachovalo kontinuitu říšského práva.Vašku a spol.,děkujeme !!

V. Novák 8.1.2014 11:15

Ne - to co popisuje autor přímo navazuje na skutečnost,

že i po roce 89 byla zachována kontinuita MEZINÁRODNÍHO práva.

Kvůli tomu, že jsme si udělali VLSR, nikdo mezinárodní právo neměnil...

Německo po válce kontinuitu říšského práva zachovalo - s jistými výjimkami, jako byl Zmocňovací zákon a Norimberské zákony. Lidé osouzení podle nezrušených říšských zákonů, třeba desertéři z Wehrmacht, zůstali odsouzení. Stejně jako SRN převzala většinu říšského aparátu - soudce, prokurátory, policajty, i generálmajora Wehrmacht Gehlena jako zakladatele demokratické BND...

E. Sevrát 8.1.2014 12:54

Re: Ne - to co popisuje autor přímo navazuje na skutečnost,

No v tom,že si rádi nechali i ty politiky atd. máte jistě pravdu.To je opravdu podobné jako v ČR.Ale,trochu pochybuji,že když byl někdo odsouzen-tedy ani to ne,ale zavražděn v koncentráku a nebyly přitom porušeny řísské zákony tak,že to bylo převzato do práva SRN.A to se v ČSR(ČR) stalo,pokud jste vězně nemlátil jako Filipes (i ten byl nakonec osvobozen) tak je dnes vše právně v pořádku.Přiznám,že na právo v SRN po válce nejsem moc informovaný.

V. Novák 8.1.2014 13:23

Pokud byl někdo zavražděn v koncentráku, byly tím porušeny

říšské zákony, protože ani říšské zákony neschvalovaly vraždu, dokonce ani Heftlinga v KZ. To, že některý Heftling umřel "přirozeně" - na tyfus nebo hladem, to se nepočítalo. Ale byl-li někdo odsouzen a popraven - jako gen. Eliáš, Fučík, Němci z Weisse Rose a tisíce dalších, včetně německých dezertérů, bylo to OK. V SRN do 60. let určitě. Souzeni byli ti, kteří soudili podle Norimberských zákonů, které byly shledány natolik zhovadilými a nelidskými, že každému - zejména právníkovi - muselo být jasné, že jsou neprávní. A to taky jen do l. 48-49.

Západní spojenci totiž zjistili, že nemohou postavit státní správu na antinacistech - bylo jich málo a většinou byli politicky nespolehliví (za studené války). takže buď by museli ponechat správu ve svých rukou nebo se museli spolehnout na ty, kteří fungovali i za Hitlera podle říšských zákonů. Měli zaručeno, že to budou pravičáci a antikomunisté, což bylo podstatné.

Sověti měli ve své zóně lepší pozici - mohli použít přeživší komunisty a (se skřípěním zubů) socialisty.

J. Horáček 8.1.2014 13:46

Re: Pokud byl někdo zavražděn v koncentráku, byly tím porušeny

Ta lepší pozice byla ostatně na výsledcích soudruhů z NDR poměrně záhy patrná.

E. Sevrát 8.1.2014 14:07

Re: Pokud byl někdo zavražděn v koncentráku, byly tím porušeny

Díky za info.

J. Lepka 8.1.2014 9:51

paragraf

Tak jsme se dozvěděli, že tři právníci mají na dva paragrafy celkem pět zcela odlišných názorů. Bože, co je to za profesi !!!

P. Vaňura 8.1.2014 9:25

Mám dojem, že autor nemá pravdu.

Uznání státu lze nějakou formou i zrušit, viz Čína kontra Tchajvan.

E. Sevrát 8.1.2014 9:51

Re: Mám dojem, že autor nemá pravdu.

A Čína někdy uznala Taiwan ?

J. Horáček 8.1.2014 10:56

Re: Mám dojem, že autor nemá pravdu.

Pan Vaňura měl zřejmě na mysli uznání Tchaj-wanu NEBO (kontinentální) Číny JINÝMI státy.

V. Novák 8.1.2014 11:16

viz níže

...

E. Sevrát 8.1.2014 12:48

Re: Mám dojem, že autor nemá pravdu.

To je sice možné,ale pak je to mimo mísu.Článek je o uznání Státu Palestina naším státem,tedy analogicky Čína -Taiwan,nikoliv ostatní státy.To je zase jejich právo.

V. Novák 8.1.2014 13:10

Mimo mísu to je, ale z jiného důvodu.

V případě Tchajwanu a Číny nešlo o žádné "oduznání" - ani vzájemně, ani ze strany jiných států. Viz níže.

V míse by bylo, kdyby p. Vaňura uvedl příklad státu A, který byl státem B uznán a jeho uznání pak státem B bylo zrušeno - aniž by stát A jako stát zanikl. Což neuvedl, protože takový příklad neexistuje.

V. Novák 8.1.2014 10:55

Vy nemáte pravdu.

Tchajwan nebyl nikdy a nikým uznán za samostatný stát - především proto, že o to nikdy nepožádal a nestál.

RC (Tchajwan) i PRC (ČLR) se shodují v tom, že Čína je nedělitelná a Tchajwan je její součástí. Neshodnou se v tom, kdo je "vzbouřenecká provincie". OSN dlouho uznávalo za jediného reprezentanta Číny RC, posléze se to logicky překlopilo na PRC, když se ukázalo, že Čankajšek to už nevyhraje.

RC a PRC se neshodují i v územních nárocích - RC požaduje kromě Tibetu a Sin-ťiangu  i "Vnější Mongolsko" a protestovala proti dohodám ČLR s Ruskem o rozhraničení na Amuru a Ussuri.

M. Krátký 8.1.2014 3:02

Dobře, dostalo se nám školení

Tak toho využijme a žádejme vypovězení smlouvy, nic víc a nic méně

B. Volarik 8.1.2014 1:06

To je hrůza:

Pokud by chtěl některý z těchto států uznat Palestinu, paradoxně (a teoreticky) by se směl dočkat i odmítnutí uznání své vlastní existence Palestinou.)

To, že někoho neuznává banda lupičů, žijící z podpory blbů, není snad taková tragedie.

R. Langer 8.1.2014 9:30

Re: To je hrůza:

Přesně. Palestina by klidně mohla přestat uznávat celou EU, a jako od takovéto neexistující EU zásadně odmítat veškerou pomoc a podporu... :-D

V. Vaclavik 8.1.2014 12:58

Re: To je hrůza:

Vite co je tragicke a smutne? Ze takoveto pravniky si pan Klaus vybral za sve poradce.

D. Šimáček 8.1.2014 0:44

ale uznání státu

nezamezuje možnosti zrušení diplomatických styků a vypovězení zástupců tohoto teroristického pastátu

Z. Kulhánková 8.1.2014 1:38

Re: ale uznání státu

Přesně! Zejména pak z důvpdů, které Plastelínci poskytli.

P. Lenc 8.1.2014 9:17

Re: ale uznání státu

Ano, nikdo nám přece nebrání s touto pakáží přerušit "diplomatické styky" a vypakovat je ze země.Ale na to asi nemá naše diplomacie "koule".