24.4.2024 | Svátek má Jiří


PRÁVO: Pravdomluvný estébák

4.12.2013

Bývalí důstojníci StB už mnohokrát podpis spolupráce se svými agenty u soudu razantně popřeli

Přelom letošního roku bude jedním z nejzásadnějších momentů v životě podnikatele a politika Andreje Babiše. Lednový bratislavský soud s Ústavem paměti národa totiž určí, zda se lidé úzce spřažení s komunistickým režimem před rokem 1989 mohou bez potíží etablovat v novodobé politice. Zatímco představitelé slovenského ústavu se dušují, že materiály, které k Babišově spolupráci s StB v archivech nalezli, jsou neprůstřelné, jeho poslední řídící důstojní Andrej Kuľha obviňuje své někdejší kolegy, že si agenta Bureše prostě vymysleli.

Pokud bývalý kapitán Kuľha před soudem Babišovi dosvědčí, že estébáci, s nimiž se dostal do tvrdého střetu a kteří se mezi sebou udávali navzájem, Babišův podpis a spolupráci zfalšovali, budou arbitři stát před mimořádně těžkým úkolem. Soudy už v minulosti častokrát po podobném svědectví ve prospěch komunistických práskačů spolupráci s StB anulovaly.

Klíčovou otázkou je věrohodnost Kuľhova aktuálního svědectví. V minulosti jsme už byli několikrát svědky toho, jak někdejší řídící důstojníci StB bez jakýchkoli skrupulí podpis spolupráce se svými agenty u soudu razantně popřeli. Snadné to je především u svazků, které jsou skartované, což se týká i podepsaného vázacího aktu v Babišově případě. Anebo vysvětlují, že s nimi agent spolupracoval nevědomě.

Za příklad může posloužit známý spor o agentství předsedy komunistů Vojtěcha Filipa vulgo Falmera. Tři takzvaní řídící důstojníci Filipovi před soudem dosvědčili, že před ním úzkostlivě tajili, že spolupracuje se Státní bezpečností. To, že pak jeden z nich, František Hanzalík, začal pracovat ve Filipově advokátní kanceláři, vypovídá o důvěryhodnosti takového svědka své. "Já jsem s tajnou policií nic nepodepsal, já jsem podepsal závazek mlčenlivosti v podniku," tvrdil Filip. S takovým svědectvím za zády se to říká snadno.

V textech takzvaných vázacích aktů bylo téměř vždy jednoznačně formulováno, k jaké spolupráci a s jakou složkou se agent upisuje. Andrej Babiš má dobrou startovní pozici – skartovaný nebo neexistující vázací akt a estébáka ochotného svědčit v jeho prospěch.

Slovenský Ústav paměti národa může jen skládat mozaiku z archivních pramenů, které mohou soudu spolupráci doložit. Nebo ještě přemluvit ke svědectví posledního žijícího zpravodajce Júliuse Šumana, který měl Babiše v bratislavské vinárně u Obuvníka ke spolupráci získat. Šuman se však zatím k případu Andreje Babiše alias Bureše veřejně nevyjadřuje. Jeho role v soudní při může ovšem být pro výsledek sporu klíčová.

Jenže, kolik znáte dobrých a pravdu říkajících estébáků? S ohledem na historické zkušenosti lze jen stěží očekávat, že Július Šuman spolupráci Andreje Babiše s StB potvrdí. Dost možná u soudu neřekne vůbec nic.

Týdeník EURO 48/2013, 25.11.2013