19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

PRÁVO: Pověste Ratha vejš, ať má dost

Rozhodně nelze říci, že bych byl fanouškem Davida Ratha. K tomu mám daleko. Ba mohu říci, že když Miroslav Macek, bývalý vicepremiér za ODS, vlepil tehdejšímu ministrovi zdravotnictví Rathovi záhlavec, považoval jsem to za nedostatečné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Qmiksik 11.7.2019 7:57

Srovnavat zabaveni majetku megazlodejovi s komunistickymi zverstvy muze jen ubozak.

V. Braun 10.7.2019 22:07

Z kauzy Rath udělat oslí můstek k nějaké prokurátorské

republice a babišismu považuji za pěkný úlet.

M. Mařák 10.7.2019 20:45

Na každého gaunera jednou dojde,

i na Babiše. Boží mlýny...

K. Janyška 10.7.2019 20:49

Re: Na každého gaunera jednou dojde,

Také tomu věřím... Dzp.

B. Hančl 10.7.2019 22:56

Re: Na každého gaunera jednou dojde,

Měl byste se někam schovat.

D. Polanský 10.7.2019 18:55

Méně textu a více u toho myslet,

nic jiného nemohu doporučit.

J. Ráž 10.7.2019 18:38

Vážený pane Vlku st.

Vaše slovní ekvilibristika, kterou jste se snažil zpochybňovat průběh procesu ve prospěch MUDr Ratha i výši trestu, není jenom úsměvná, ale přímo trapná a Vás nehodná.

PS. Odposlechy a spoluúčast alespoň jednoho ze spoluviníků, aby se stal spolupracujícím obžalovaným při se stavování důkazního řetězce, je jediným skutečně efektivním nástrojem, jak odhalit korupci, obzvláště tak sofistikovaně organizovanou, všude na světě.

A obvykle, když se jedná o trestní čin spáchaný v organizované skupině, se dávají velmi přísné tresty a to vždy na horní hranici sazby. V případě Ratha se tak nestalo, takže i s přihlédnutím k tomuto faktu, se mi jeví trest jako velice mírný.

M. Prokop 10.7.2019 20:04

Re: Vážený pane Vlku st.

Taky bych mu napařil víc.

J. Ptáček 10.7.2019 13:10

Boháči jsou u nás nepřiměřeně pronásledováni?

Tvrdíte pane Vlku, že boháči jsou u nás nepřiměřeně pronásledováni, zatímco těm chudým je promíjeno vše. Tak teď jeden příklad: Pumpařce na brněnsku někdo odevzdal šrajtofli, kterou našel na benzince, bylo v ní 8 tisíc Eur. Ona si to nechala a když se pak majitel sháněl po peněžence, na vše se přišlo. Pumpařka dostala mastnou pokutu a natvrdo 18 měsíců. A teď si to porovnejte třeba s Rathem (s Kottovými rozkradli cca 40 mil. Kč) - dostali 7 a 6 let. A k tomu vezměte v úvahu případy Rittig, Janoušek, Nečas s Nečasovou (dárky za 10 a půl milionu Kč) a mnoho dalších. Ještě si pořád myslíte, že u nás prokuratura a soudnictví bohatým křivdí?

M. Prokop 10.7.2019 14:13

Re: Boháči jsou u nás nepřiměřeně pronásledováni?

On pan Vlk moc nemyslí.

R. Kašpárek 10.7.2019 12:46

Chybí mi slova

Tak takovy mišmaš jsem už dlouho nečet ! Čím více věcí se zpatlá dohromady,tím fundovaněji to vypadá ,že ano vážený pane. Takže dokonce EET je příkladem korupce,no teda v tom případě je třebe se rozhlédnout do okolních států Evropy,kde to korupčníci mají zavedeno už řádku let.

Sbohem rozume

V. Braun 10.7.2019 22:10

Re: Chybí mi slova

Tak s EET nemohu souhlasit, z "okolních států Evropy" to má myslím zavedeno jen Chorvatsko, kde je ekonomika založena na turistickém ruchu, restauracích a pronájmech. V ostatních zemích mají tak maximálně registrační pokladny bez nějakého posílání každého účtu elektronicky státu.

R. Kašpárek 11.7.2019 0:19

Re: Chybí mi slova

Pane Vladimíre

Eet funguje více či méně v dohromady 17 státech. Portugalsko/Švédové/Belgie atd.atd. A že je elektronická ,tak to se vzhledem vychytralosti(není to chytrost/nezaměňovat) našich lidí je přece velmi známá. Každá výmluva neplatit daňe je dobrá.

V tomto nesouhlasím já s vámi. Radomír

K. Tejkal 10.7.2019 12:07

Zázrak

Po přečtení článku jsem přesvědčen, že proměna vína v 7 milionů mohl být docela obyčejný zázrak. Nechápu, proč soud nezvážil i tuto možnost.

P. Kubáč 10.7.2019 11:53

Dva příklady z USA

Na jedné straně je nutno poznamenat, že i Al Capone bylo odsouzen z adaňové úniky.

A na druhé straně je též nutno poznamenat, že pokusy o změnu politické reprezentace obviňováním, vyšetřováním a soudy - rozhodně není ryze český vynález.

J. Růžička 10.7.2019 11:51

Zbytečně dlouhé, rozplizlé, nekompaktní

Navíc případ Rath není typickým příkladem fungování či nefungování vrchních státních zástupců.

J. Krejčí 10.7.2019 11:47

Slovní průjem

Dílko autora nelze nazvat jinak než Slovní průjem.

Motá páté přes deváté. Disfunkce jistého orgánu je zjevná.

A mimochodem, ani za mladších let autora to asi nebylo lepší. S popsanými zážitky z dětských let vstoupit do strany... Dobu socialismu pamatuji a vím, co bylo a co již nebylo u mých rodičů a prarodičů akceptovatelné.

I. Širůček 10.7.2019 10:23

Není to špatný

ale "až půjde vaše brada k holiči, púošlete to tam s ní" a bude to ještě lepší.

V. Církva 10.7.2019 9:53

Právo versus lid

Zdá se mi že současné právo, zákony, soudní prace i mezinárodní dohody jsou naprosto odtrženy od lidu, ale především od reality a hlavně spravedlnosti. Tak jak se vyvíjí svět, společnost, věda je třeba aby se adaptovalo i právo. To zůstalo někde 200 let pozadu. Co nefunguje se musí měnit a adaptovat.

Nemám na mysli modernisty a anarchisty, kteří chtějí zrušit vše, hranice, stát.. Mám na mysli zpětnou vazbu. Tam kde spravedlnost nefunguje, je třeba adaptovat. Zákony a instituce ruškt a tvořit nové, včetně pravomocí. Například mezinárodní dohody o uiprchlících nereflektují současnost. Tak vlastně pasová kontrola na letišti a na druhé straně obrovské platby pašerákům a podpora ilegálů ukazují naprostou nelogičnost a pokrytectví.

Darwin říkal že druhy, které se neadaptují vyhynou

Jinými slovy i pan Vlk řeší detaily. Změna soudnictví je nutná. Možná pomalu, s rozumem a s veřejnou diskuzí. Ale na případu Rath je problematika státních zastupitelů méně podstatný problém.

D. Stirský 10.7.2019 9:46

Jak jsem proti násilí, tak u Ratha

si myslím, že účinný trest by byl pětadavcet holí s výchovným komentářem tatínků z "Bylo nás pět." A pak propadnutí veškerého majetku. Náhradou byt v paneláku pokud možno s původním jádrem a zajištění standardu nižší střední třídy. Tj. do práce pravidelné cestování narvanou MHD, nákupy ve slevách, v sekáčích, občas týdenní dovolená v Chorvatsku nebo v Bibione ... Čili životní úroveň lidí, kterými tito šíbři opovrhují, nazývají je sockami atd. Jinak opět příliš dlouhé ba grafomanské a zmatené.

M. Rozbořil 10.7.2019 8:37

Snad to jednou pozorně přečtu

Trochu dlouhé na pozorné čtení. Ale pokud Weissová prohlásila, o Rathovi, že „Nenastala u něj naprosto žádná sebereflexe“, nelze než souhlasit. To že není sám, je smutné, ale neomlouvá. Kvalita práce státních zastupitelství, to je úplně jiná kapitola, zejména v oblasti kriminality "bílých límečků". Kontrola SZ a požadavky na jejich zodpovědnost by měly být prohloubeny, ale nesmí to zajít tak daleko, aby se jako někteří vyšetřovatelé báli udělat cokoliv, jenom aby neudělali chybu.

I. Polák 10.7.2019 9:20

Re: Snad to jednou pozorně přečtu

Pan Vlk měl zřejmě na mysli ,že "malé čudly" se mají nechat plavat. Až se jeden orosí, když pomyslí na ty velké.

K. Janyška 10.7.2019 8:33

Jsem pro.

Akorát s tím provazem bych byl opatrný. To co dostal mu bude stačit, lotrovi... Dzp.

M. Krátký 10.7.2019 8:17

pane Vlku, zase paráda

právo pláče a blázni se radují - hezký den

P. Svoboda 10.7.2019 8:46

Re: pane Vlku, zase paráda

Ano, s většinou uvedeného souhlasím.

M. Frank 10.7.2019 8:09

Hlásím se k jásajícímu pitomečkovi na internetu

protože o vás si pane Vlku myslím, že vám přestal naprosto fungovat mozek. Rath je skutečně darebákem bez hranic a k tomu je arogantním zatěžovatelem soudnictví. Jeho majetek získaný zlodějnami je z největší části přepsaný na příbuzné, tak že zabavení celého jeho zbytku nedosahuje ani čtvrtiny z nakradených peněz. Bude i přes to žít celý život v luxusu, jakého se nedostává 99% pracujících lidí. Co se týká spravedlnosti, nemyslím si, že by nebylo od věci potrestat lumpa takového kalibru těžkými pracemi na doživotí.

V. Církva 10.7.2019 9:37

Re: Hlásím se k jásajícímu pitomečkovi na internetu

Souhlas. Pan Vlk možná spojil dvě věci. Nezávislost státního zastupitelství. Tam má možná smysl být opatrný a předpokládat zneužití (osobně mi nějak smrdí i nezávislost soudů, protože na spravedlnosti by závislé být měly).

Ale spojovat to s Rathem? Tam se musí každý slušný člověk cítit podvedený. Pokud prokurátoři či soudcové podnikají v případu Ratha nějaké nestandardní kroky, pak je to kvůli špatným zákonům či podrazům jiných soudců. Neuznání jednoznačně vinu prokazujících odposlechů je proti logice a ukázka nutnosti revidovat současné pojetí nezávislost soudů.

T. Kočí 10.7.2019 10:09

Re: Hlásím se k jásajícímu pitomečkovi na internetu

Uzákonil bych vzorec, který říká: průměrná denní mzda je x Kč. Ukradl jsi y Kč. Takže y : x = počet dní basy. U oligarchů, zejména u Babiše by to byla zajímavá čísla.

M. Klas 10.7.2019 7:59

Nezávislí popeláři??!!

Naléhavě souhlasím s panem Vlkem v nesmyslnosti šílené,uzurpátorské a magorské "nezávislotsti" státního zastupitelství.Tato myšlenka triumvirátu zástupců: Bradáčová,Zeman ,Ištván je o v podstatě o jejich nedvolatelnosti,neodpovědnosti a nepostižettelnosti.Jak mohou tito "zločinci v talárech" s vážnou tváří sdělovat národu tyto protiústavní teze,když jako právnící vědí o jejich naprosté nesmyslnosti.Když to vezmem zgruntu,to by se pak nezávislými a další mocí ve státě mohli stát třeba:notáři,exekutoři,advokáti,přímo volení starostové,prezident,antimonopolní úřad,NKU,Ůstřední zkušební ústav zemědědlský,nakonec i třeba komeníci, popeláři...!!!Každá moc by byla neodvolattelná,věčná,nezávislá atd.Současné tři moci ve státě jsou vyvážené,na sobě závislé(soudní,výkonná,zákonodárná),základem její legitimity jsou volby.Zcela postádám to,kde a z čeho bude odvozována legitimita státního zastupitelství,když nebude součástí moci výkonné a odvozené tedy z parlamentu.To jako že budeme volit své státní zástupce?Jak a kým budou jmenováni?Bude je jmenovat EU,USA či Rusko? To nám soudruzi prokurátoři opomněli sdělit,jde jim prostě jen o sebe , o jejich korýtka,prebendy,zlatáčky.Jsou ve svém důsledku nemorálnější a škodlivější pro společnost než "třebazloděj" Rath.

J. Nový 10.7.2019 7:23

Proboha to snad ne...

To má mít za cíl udělat z Ratha politického vězně?!