24.4.2024 | Svátek má Jiří


PRÁVO: Politik může být označen i za pitomce

14.5.2018

Tak rozhodl Městský i Vrchní soud v Praze. Nejde o zásadní průlomový objev, ale jistě o průlomový rozsudek.

Ten padl na základě stížnosti pana Tomia Okamury, jenž podal žalobu na svou dehonestaci v časopisu Reflex v roce 2013, kde byl označen přezdívkou „Pitomio“.

Soud sice konstatoval, že by se podobné výrazy neměly v médiích objevovat samoúčelně, pakliže jsou však součástí jisté sofistikované kritiky, zákon to umožňuje. Je zřejmé, že ono označení pana Okamury by se nejspíše v periodickém tisku neobjevilo, pokud by vystupoval, mluvil a myslel jako standardní slušný politik středoevropského prostoru.

Pakliže se však někdo prezentuje v médiích podobným stylem jako vůdce SPD, je nasnadě, že zejména v českém prostoru, kde o humor, mnohdy poměrně drsný a nedvojsmyslný, není nouze, bude brzy jeho objektem. Pan Okamura v jednom rozhovoru s redaktorkou České televize použil rozhořčen výraz, že jsou mu kladeny „zkorumpované otázky“. Onu redaktorku poté označil za „ksindl“. Stačí si rovněž někdy poslechnout (slabší povahy s patřičnou hladinou tekutého antidepresiva) nějaký rozhovor s uvedeným politikem, který má naučeno cca 15-20 frází, které montuje do každého svého projevu, svým kolegům v debatě skáče do řeči, avšak je výrazně citlivý na totéž u své osoby.

Na položené otázky, které nejsou podány v servilním tónu, zásadně nedává odpověď, ale vždy spouští kafemlejnek bezobsažných frází. V pořadu „Máte slovo“ nebyl schopen odpovědět moderátorce na její jednoduchou a celkem příhodnou otázku, jestli si myslí v rámci jím prosazovaného zákona o referendu, že lidé jsou obecně chytřejší než politici.

Facebook strany SPD se vyznačuje suverénně nejvyšším počtem zabanovaných návštěvníků, kteří chtějí jen odpověď na slušné dotazy.

Každý, kdo vstupuje na politické kolbiště, musí být připraven, že bude ostřelován různými otázkami z různých stran. Že mu budou kladeny nejen soukupovské servilní dotazy, ale že se občas bude muset vypořádat i s velmi nepříjemnými, na tělo kladenými otázkami.

Přesně v tuto chvíli se ukáže, jestli je dotazovaný opravdovým politikem, který je vedle odpovědi schopen přidat třeba jako bonus i vtipnou repliku, nebo o obyčejného pitomce s uraženým obličejem, který nemá vyjma buranských slov co nabídnout.

V tomto ohledu je tedy soudní rozhodnutí správné a je třeba mu zatleskat.

Převzato z blogu Tomáš Vodvářka se souhlasem autora