25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

PRÁVO: Politické strany nemají 100% kontrolu voleb

Vzhledem k nyní probíhající novelizaci volebního zákona, a i snahy o zavedení korespondenčního hlasování, bych rád přispěl do této diskuse připomenutím mého zjištění.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Nový 15.4.2021 0:19

V ČR jsou volby prováděny tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Volby_do_Poslaneck%C3%A9_sn%C4%9Bmovny_Parlamentu_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky)

U korespondenční hlasování nelze garantovat tajnost (jiná osoba může být přítomna, když volič vkládá hlasovací lístek do obálky, než obálku odešle) a nelze garantovat přímost (volit může někdo jiný než ten, kdo dostate volební lístky a obálku). Nemožnost garantovat přímost znamená, že volební právo nemusí být rovné (pokud si někdo obstará volební lístky a obálku od někoho jiného, má svůj vlastní hlas a obstaraný hlas - tzn. více hlasů než volič, který volí osobně).

Závěr - je dobře, že korespondenční hlasování *nemáme*.

F. De Winter 15.4.2021 7:18

R^R^R^

J. Pokoutný 15.4.2021 8:13

R^

P. Čech 15.4.2021 8:58

"nelze garantovat přímost"? Ale my přece máme nepřímé volby! Do poslanecké sněmovny volíme nikoliv zástupce občanů, ale politické strany a hnutí. Výsledkem je skutečnost, že poslanci nejsou zástupci občanů, ale zástupci politických stran a hnutí, což odporuje základním principům jakékoliv zastupitelské demokracie. V systému takových voleb je zcela jedno, jak dopadnou, vždy občanům vládnou politické strany a hnutí a to v zásadním rozporu s čl.2, odst.1 naší ústavy.

M. Martinelli 16.4.2021 9:26

souhlas, kdyby mohly volby něco zásadního změnit, tak by je zakázali, však si všimněte, jaký je tabu mezi politiky přímá demokracie se vzorovým a jediným příkladem švýcarskem, které díky tomu je prakticky nejvyspělejším a nejbohatším státem této planety (okamuru nepočítám, ten to má v programu jako businessplán právě proto, jaký ojedinělý vzácný statek to je a nese mu skvělý důchod)...

J. Jirka 15.4.2021 9:36

> V ČR jsou volby prováděny tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva <

A s jejich výsledkem se můžeme už několik týdnů předem seznámit v deníčku Jaryna Faltýnků...

M. Martinelli 16.4.2021 9:17

ano, přesně jste popsal realitu tohoto bolševicko-estébáckého státu je to už v čr tradice jako velikonoce, už franta mrázek měl takový deníček, o těch dalších nás ani neinformovali, pamatujete, nejsme jako oni, jsme ještě horší...prostě z deště pod okap a pořád dokolečka dokola

M. Martinelli 16.4.2021 9:31

nebojte, oni nám ho brzy zavedou, o to se bolševici z usa a eu postarají a naši jidáši to zařídí...