28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

PRÁVO: Opravník obecně oblíbených omylů

Ondřej Neff trefně ve svém úvodníku Přemýšlení o žalobách na stát velmi jasně shrnul uvažování občana o právních problémech okolo opatření souvisejících s koronavirem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Nápravníková 30.3.2020 18:45

To je při vší úctě totální blbost.

J. Drobný 30.3.2020 18:10

Milý pane generále, dovedete hovořit také o něčem jiném, než o agentech? Netvrdím, že premiér a jeho vláda jsou bez chyb, ale rád bych viděl takového smělce, který by si v nastalé situaci vedl lépe. Rozhlížím-li po české kotlině, nikoho takového nevidím. Ledaže byste to vzal sám, to by možná pomohlo!

A. Jaroš 30.3.2020 14:31

Drobná připomínka a "neprávní" názor panu Drobnému a Chamtivému Vlkovi, co by chtěl napravovat omyly:

Když porovnám 2 varianty odškodnění např. když fiktivní hospoda "na Ružku" musí zavřít pro rozkopanou ulici (magistrát a pod.) a znemožnění přístupu, a pod. tak vzniknou majitelovi škody, a muže se soudit o kompenzaci škod. V případe corony, tj. ochrana zdraví, (vis major ) je nutné vzít do úvahy i škody které by vzniky neuzavřením hospody, kdy s jistotou by tam došlo k nákaze virem, následnému léčení , úmrtí štamgastu, při zachování příjmu pana hostinského a to je ta druhá miska váh, oproti škodám, které vzniknou uzavřením hospody.Kdo by hradil škody z neuzavření hospody? Tedy podle mne není žádný právní nárok na odškodnění "ušlého zisku" jak po tom touží a snivě vyjí Vlci v rouše beránčím mezi advokáty. To ale neznamená, že vláda by neměla dobrovolně podle možností odškodniť takovéto provozy , což dělá a bude dělat, ale žádný, opakuju žádný morální ani právní nárok na náhradu zisku (ať už si to definuju jak chci) neexistuje, nestačí se ohánět literou zákona, ale jeho duchem. Tak pravila ta stará, tuším že Zarahustrá, a je to hustý.

I. Pávek 30.3.2020 14:26

Bude záležet pane Rádl na tom, jestli to, co zbude po viru, ten zbytek společnosti si to nechá líbit. Myslím si, že právo tak jak ho známe teď nebude existovat. Budou platit jiné zákony.

F. Navrátil 30.3.2020 14:12

Zřejmě dojde k velkému nedorozumění. Na jedné straně paragrafy a na druhé zdravý rozum. Už to vidím, jak vedou soudní procesy majitelé sázkových kanceláří, protože stát zakázal sportovní utkání, majitelé hambinců, protože stát uzavřel erotické salóny a výrobci kořalek, protože,..ehm..zkrátka lidé méně chlastali!

L. Kubeš 30.3.2020 13:48

Hyeny už se sbíhají, tuší výnosné kšefty.

S. Rádl 30.3.2020 13:39

Ti, kteří schvalují myšlení pana Vlka by si měli uvědomit, že jen obhajuje už předem hejna supů, která se připravují se vrhnout na to málo, co státu zbyde po krizi. A nakonec kromě pana Šťávy, Sokola, Vlka, atd. to bude zbytek společnosti, kdo bude platit.

Z. Lapil 30.3.2020 13:15

Jenže oni lidé opravdu mají právo na odškodnění. Dokonce i když není nouzový stav. Svědčil jste někdy u soudu? Jako svědek máte nárok na zaplacení jízdného (nebo tak něčeho - už je to dávno a já řekl Děkuju, netřeba, tu jízdenku MHD obětuju na oltář vlasti) a na uvolnění z práce. A určitě máte jako člen volební komise nárok na uvolnění z práce a váš zaměstnavatel má nárok na refundaci vaší mzdy.

Postřehl jsem, že se "na vládě" řeší rozdíl mezi utrpěnou škodou a ušlým ziskem. Nemám na to extra názor, jsem z těch klikařů, jehož zaměstnavatele nouze prakticky neovlivňuje. Leda že nám zakázali jezdit MHD a svážíme se vzájemně služebními auty.

A. Jaroš 30.3.2020 12:56

To jsou hyeny i specializované (pracovní úrazy, odškodnění a pod.) říkají, nic za to nechci, ale z toho co vysoudím bude polovička moje, no kdo by na to neskočil?

V. Kolman 30.3.2020 12:49

Za svůj hrnec ztuchlé rýže, pánu svému důtky líže, jimiž tisíckrát byl bit.

P. Stupka 30.3.2020 12:41

Ne vždy a ve všem s Václavem Vlkem souzním. Tentokrát (na rozdíl od většiny diskutujících) však souhlasím bezezbytku.

L. Harvánek 30.3.2020 11:59

Jak mohou rozumět zákonům, když jich máme tolik, že není v lidských silách je znát. Nakonec: co soud, to jinak znějící rozsudek. Proč? Protože každý našel oporu v jiných zákonech.

M. Krčmář 30.3.2020 11:41

V souvislosti s karanténou se nám snížila kriminalita, ale ti příslušníci musí vykázat nějakou činnost. Že to odskákal pán s holí na lavičce v parku je smutné, měli by víc zlobit mladí,aby měli dědci v parku klid.

M. Krčmář 30.3.2020 11:33

Já blb si myslel že právníci rozumí zákonům,teď už vím že rozumí svobodě. Tak teď už tomu vůbec nerozumím. Jinak vcelku souhlasím.

B. Rameš 30.3.2020 10:32

Když jsem si tak prolétl zdejší komentáře, vytanul mi na mysli dávno ze školních škamen zasutý citát z Písní otroka Svatopluka Čecha - "a za hrst ztuchlé rýže / poníženě důtky líže".

Jinak, jsem dosti zděšen z toho, že naše blbnutí sledují různí všehoschopní jedinci světa a říkají si: "tak takhle je to snadné, jak to, že jsme na to nepřišli dřív?"

V. Pokorný 30.3.2020 10:16

V některých uvedených bodech, podle mne, autor spisku blafe. Snaží se obhajovat něco, co z pohledu obecné morálky lze obhajovat velmi těžko. Ale advokáti mají morálku nastavenou podle opačných postojů, než tzv. normální občan, nebo aspoň většina občanů. Fuj.

Š. Hašek 30.3.2020 10:04

V určitých omylech žijete i Vy, pane Vlku. Zcela jistě. Viz značné rozdíly v rozhodování soudů za posledních 30 let. Asi obecně oblíbené omyly, že?

A nějak mě napadlo, že půtkami právníků se nenajíme, víc brambor nebude. Kontaktujte senátora Lásku, to je napravovač omylů 1. jakostní třídy ....

Zkráceno.

P. Pavel 30.3.2020 10:03

Ano, máte pravdu, v mezních situacích se určité věci nedělají. Například v rámci vlastní sebeprezentace by premiér neměl porušovat zákon a nechovat se jako hysterik na práškách a měl by se držet určitých morálních principů. Ovšem očekávat od agenta bureše nějakou morálku může jen naivní člověk.

J. Drobný 30.3.2020 9:51

Zeptat se samozřejmě můžete.Pokud vám někdo odpoví, určitě nepotvrdí, že takový pokyn vydal.

I. Pávek 30.3.2020 9:01

Jaká práva? Vždy a za všech okolností myslete pane Mojmíre Řepo v prvé řadě na svoje povinnosti. Potřeboval by jste jak vidím z vaší přípisky převinout.

J. Pokoutný 30.3.2020 8:43

Co se stane, když spadne právník v moři do smečky žraloků? Nic, poznají svého.

J. Pokoutný 30.3.2020 8:42

Al i tak, Městská policie nepodléhá státu, ale vedení té které obce. Takže k podání dotazu to máte blízko.

M. Řepa 30.3.2020 8:34

Doufám, že máte pravdu a nejednali podle interního pokynu vrchnosti, který neznáme.

J. Drobný 30.3.2020 8:22

To není zneužívání moci, to byl jen aktivní blbec, takové najdete všude, o to smutnější je-li u policie.

J. Drobný 30.3.2020 8:20

Pokud se týká práva a právních principů má nepochybně pan Vlk v mnoha věcech pravdu. Zapomněl však uvést, nevím zda záměrně, že ve společnosti se kromě právních principů uplatňují i principy morální. Jsou věci, které se prostě v mezních situacích nedělají. Ovšem očekávat u většiny současných právníků nějakou morálku může jen zcela naivní člověk. Příkladem budiž jistý bývalý ministr spravedlnosti, který už 20 let vláčí ČR po soudech a arbitrážích ve službách nějakého Šťávy.

M. Řepa 30.3.2020 8:15

Jestli vám je to jedno (patříte zřejmě do cca 30%-ního stáda), tak já tbych rád věděl na základě jakých zákonů jsou omezována moje práva. To nijak nesouvisí s tím, zda konkrétní opatření schvaluji či nikoliv.

M. Řepa 30.3.2020 8:06

Zneužívání státní moci proti občanům bylo krásně vidět v nedělních Událostech ČT. Městská policie bez jakéhokoliv právního základu vykazovala z lavičky v prakticky liduprázném parku občany s argumentem, že jsou povolené vycházky a ne sedění na lavičce. Zvlášť u pána s holí to bylo nechutné.

I. Pávek 30.3.2020 8:03

Toho chlapa ihned zavřít a odvést k doktoru Grünsteinovi, ten vyléčí každého úplnou dietou, dvakrát denně vypláchnutým žaludkem a pořádným krystýrem až bude volat všechny svaté aby se ta blbost v jeho hlavě lekla a vyběhla.

Všechny ty právníky internovat, rozdělit po nemocnicích místo sester a bez ochranných prostředků.

B. Veltrubský 30.3.2020 8:03

Je hezké když advokát plká, že jiný advokát má pravdu.

L. Soukal 30.3.2020 7:04

Podobné postoje miluju: já vyžaduji svobodu i když v té situaci zemře někdo jiný.