28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

PRÁVO: Od tolerance lží k legitimizaci násilí?

Výhrůžka není názor, lež není argumentem, ba ani – byť neoprávněnou – kritikou. To platí univerzálně, bez ohledu na to, jestli mluvíme k hospodskému, řezníkovi, zpěvákovi, nebo – a teď přijde „kontroverzní“ myšlenka – k politikovi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Ondrejkovič 12.8.2020 11:26

Nutnost strpět urážky naní zcela bez hranic. Viz např. rozsudek NSS 5 As 212/2019 - 36 ze dne 27. září 2019. A je jich víc.

T. Zlesa 12.8.2020 10:28

S autorem se dá souhlasit. Pomluvy a falešná nařčení jsou velké zlo. Jednoduše vymýtit to nepůjde, pravidla nenastavují politici, ale novináři a privátní internet.

Je to škoda, protože v politice slušní lidé moc dlouho nevydrží, jen ti splachovací. Každý to nesnese. A pokud ti slušní splachovací jsou pomluveni, ztratí hlasy a vliv.

Zbydou tam pak splachovací a neslušní?

J. Svoboda 12.8.2020 12:50

Třeba splachovací Zeman s několika výroky soudu, kterak lže a funkcí se brání odsouzení z dalších lží ...Rv

Pěkný den.

Š. Hašek 12.8.2020 13:35

V čem lhal president Zeman? Lež je lež. Nepřesná citace je nepřesná citace.

Vždyť on jen naznačil, že Ferdinand Peroutka mohl chvilku nepsat a živit se něčím jiným. A chválení Hitlera a Německa si mohl odpustit.

Vy jste nečetl ani tu druhou stranu jednoho rozsudku a imrvére budete dělat chytrého.

Aspoň tedy už je známo, že ta vnučka Peroutky moc rozumu nepobrala.

J. Svoboda 12.8.2020 15:09

Omluva Březinovi, Omluva Wagnerovi, Omluva Mackovi, Omluva Zielencovi, Omluva policejnímu řediteli, Omluva Šarapatkovi, obrazy s hákovými kříži neexistují, článek "Hitler je gentleman" nikdo nenašel ani za vypsanou odměnu 100 000 Kč a druhá strana rozsudku na tom nezměnila nic.

Jako vzorek by to mohlo stačit i vám, popírači faktů.

Pěkný den.

J. Kanioková 12.8.2020 16:12

Naprostý souhlas !

J. Ptáček 12.8.2020 10:13

Slavný pražský rodák Franz Kafka (1883-1924) si jednou povzdechl:

Lež se nastoluje jako světový řád.

Díky panu autorovi příspěvku, za připomínku této dlouhotrvající hanebnosti. Naštěstí zdaleka ne všech jednotlivců pouze jejich stran. Pěkně odleva doprava.

R. Langer 12.8.2020 9:47

Tyto problémy se normálně neřeší v trestněprávním řízení, ale v občanskoprávním. Za to, že na vás někdo pokřikuje se u nás opravdu ještě nezavírá, to si musíte řešit sám, pane autore, a doufám, že to tak také zůstane i nadále. :-P

Š. Hašek 12.8.2020 13:38

Jen bych začal řešit ty hrůzy ČT09, kdy nám manekýni oznamují trestní podání i se jmény a adresami. A naparují se, že vlastně odsouzení je jisté!!!

Pak to vyšumí.

Má dojem, že i toto měl autor článku na mysli. Křik a vajíčka jsou až vzadu.

J. Svoboda 12.8.2020 7:52

Nelíbí se vám rohodnutí orgánů činných v trestním řízení ? Mě taky ne, například v kauzách okolo Čapího hnízda a střetu zájmů agenta Bureše. A lhát se urtčitě nemá, speciálně křiivě přísahat na zdraví svých dětí ...

Takové příklady způsobí to, co se děje i vám.

Pěkný den.

Š. Hašek 12.8.2020 13:45

Ministerský předseda Antonín Švehla, majitel velkostatku, byl brán jako někdo "kdo tomu rozumí". I když se jednalo o miliony z cukrovky, do které také dělal.

Podnikatel Baťa ostatně něco podobného, zaháčkován všude. Pokud vím, tak to štvalo jen nemehla typu Gottwald.

Babiš štve hodně nemehla typu Fiala. Odborností a občansky politmudrátor. Docela slabota. "Aktivní" jak Drahoš.

A řepku "vymyslel" Bursík, Havlova mladá krev. To byste už dávno měl vědět.

Zkráceno. Jsem v dobrém rozmaru, proto se věnuji i nesmyslům. Tedy z Vaší strany.

J. Svoboda 12.8.2020 15:14

Co sem taháte lidi, kterých se netýká, že agent Bureš není schopen předložit čisté lustrační osvědčení, křivě přísahá na zdraví svých dětí, náhle nemá nic s polečného s Čapím hnízdem, které sám v televizním dokumentu popisuje, jako svůj nejlepší nápad a hravě strčil do kapsy "nemajetné" tuneláře tím, že svěřenské fondy ovládá jeho manželka a jeho právníci a zůstává beneficientem holdingu.

To jste jistě už prokouknul taky, ale jen jste se zatvrdil, abyste nemusel přiznat, že jste naletěl STBáckému šíbrovi.

Pěkný den.

K. Florian 12.8.2020 7:40

Za to, jak občané vnímají politiky, si můžou politici sami. A tohle - Není jediný důvod, proč by trestní zákon měl měřit dvojím metrem – jinak civilistovi a jinak politikovi. Kdyby tomu tak nebylo, tlačenice u korýtka by asi nebyla tak veliká, že?

P. Hatina 12.8.2020 1:56

Když on pan poslanec se mýlí, a vůbec nepochopil o co jde.

Jenže Ústavní soud to vysvětlit poměrně jasně. Veřejný politik nemá nárok na to, aby pomluvy vůči němu řešila policie a státní zastupitelství jako trestný čin. To by totiž bylo samo o sobě protiústavní, kdyby takto mohl zneužívat státní silovou moc pro dohledání a persekuci svých kritiků a verbálních oponentů.

Ovšem nic tomu politikovi nebrání, aby podal vůči těm pomlouvačům osobní žalobu pro pomluvu a požadoval ať omluvu nebo i odškodnění . To samozřejmě může, ale policie, ani státní zástupce to za něj dělat nebude...

No a když se vrátíme úplně na začátek článku, tak pokud mu na základě takového článku někdo začne vyhrožovat, tak to už zase policie řešit a vyšetřovat bude...Ony halt ty zákony nejsou tak jednoduché, jak by si snad každý politik myslel..

J. Válek 12.8.2020 0:31

Tak dlouho vážení politici zatěžovali soudy nesmyslnými žalobami,až se na ně soudy vykašlali-zjednodušeně řečeno.

J. Pokoutný 12.8.2020 12:05

A na koho soudy, přinejmenším místy, nekašlou? Krom toho mám pocit, že přinejmenšín někteří čtenáři tohoto článku čtou mizerně - je opravdu rozdíl, nazvu-li občana či politika hovniválem, nebo pokud téže osobě vyhrožuji fyzickou újmou, neřkuli likvidací. To už je o trestním právu a nemám-li pravdu, nechť mi některý ze zde občas komentujících právníků vysvětlí, proč ne (o dojmy nestojím). Děkuji.