28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

PRÁVO: Myslí to dobře

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jiří 4.2.2010 21:05

Nevím, nevím..

Vážený pane soudče, nemám právnické vzdělání, profese soudce si vážím a chovám ji v úctě. Váš článek mně dosti nepříjemně překvapil! Kdyby jeho autorem byl novinář, či kdokoliv  mimo justici chápal bych to. Takhle ale nevím, skutečně nevím, zda Vaše bezradnost a nespokojenost s právní legislativou  Vám vůbec umožňuje řádný výkon vysoké a zodpovědné funkce. Pokusím se cestou  unie soudců získat odborné vyjádření a názor na Váš zveřejněný text.

ViK 4.2.2010 17:24

Chybí ten nejdůležitější zákon

Pořadek přátelé, pořadek musí byt. Jinak vládne anarchie.V arabii to mají jednoduche. Dle koranu mají ruku čistou a ruku špinavou.Levou si tam všichni utírají pozadí po velkém výkonu.V Čechách tomu tak ale není. Vládne všeobecná anarchie, každý se po tom utírá jakou rukou chce. Tak takhle ne! Sněmovnu velmi trápí tento neutěšený stav a bude nutno ho změnit. Chybí totiž velmi důležitý zákon,který by ujednotil používání jen jedné, tzv. čisté ruky k tak nečistému výkonu.Na všechny oblasti života nutno mít zákon, jinak je tu chaos a anarchie. Proto my s imunitou nově navrhneme zákon na utírání p.. ozadí. Týkat se bude jako vždy jen obyčejných lidí.Tvůrci zákona jsou vždy mimo, mají trvalou doživotní imunitu svěřenou jim lidem. Zákon definuje úkon a stanoví nejen ruku, nejlépe většinovou pravou, ale levice prosadí zřejmě levou . Stanoveny jsou i sankce za porušení tohoto zákona. Pořadek musí byt!  Pro nutnost kontroly budou dle téhož zákona instalovány na všechny komůrky označené 00 nebo WC monitorační kamery zavedené do nově vybudovaného monitoračního centra při min. vnitra, nejlépe díky zkušenostem pod BIS. Přistižený neposlušný občan bude povinen zaplatit správní pokutu příslušnému FÚ.Odpírače úhrady pak převezme k vymožení příslušná sokolnická agentura se svojí 10-ti násobnou marží, případně plzeňskou fakultou graduovaný exekutor. Současně zákon ukládá povinnost číslovat toaletní papírky, na jeden úkon ze zákona postačují 3ks. Vedení spotřeby bude provozovatelem ze zákona povinné v Knize s-potřeby.Víc ks na jeden úkon nad limitované 3ks bude progresivně zdaněno dle nařízení MŽP u pověřené firmy EKO-KOM, patřící občanům s imunitou, to aby nedocházelo ke střetu zájmů. Hlášení pošle provozovatel zařízení včetně úhrady za nadlimitní spotřebu na MŽP s kopií na EKO-KOM, kde se zaslané údaje zaokrouhlí  na váhu v tunách a pošlou se příslušné komisi do Bruselu. Naše pozice v Bruselu v oblasti úspor toaletního papíru a jeho recyklace a práv občanů bude konečně neotřesitelná.

Honza 4.2.2010 22:39

Re: Chybí ten nejdůležitější zákon

S tím vytíráním bude problém, já chodím na bidet, čímž mám téměř nulovou spotřebu hajzlpapíru (dříve narpasan).

kolemjdoucí 4.2.2010 16:05

Kapříci ve sněmovnách

si nikdy svůj vlivový  rybník nevypustí. Když chce kdokoli provozovat  vázanou živnost, musí splňovat určité kvalifikační předpoklady. Vytváření zákonů je živnost sakra  vázaná, ovlivňuje bezprostředně životy nás všech,  avšak  navrhovat  i schvalovat je může kdejaký nýmand bez odborného právnického či ekonomického vzdělání ( o odborném týkajícím se konkrétních zákonů  ani nemluvě ) , co se dostal do parlamentu jenom proto, že je kupříkladu mediálně známý.  Výsledky  = zákony odpovídají odborné kvalitě těchto lidí ( čest  vyjímkám )  a lepší to nebude.  Sbírky zákonů budou každým rokem čím dál tlustší a bez ASPI se v nich  nevyzná ani to prase, jak se říká v lidovém rčení.

Vladimir 4.2.2010 15:05

Re: Myslím, že to dobře ani nemyslí

K 1. odkazu ...Jestli je , či není v pořádku korunní svědek ? Z morálního hlediska asi ne. Je to prostě akt zoufalství společnosti, která si neví rady se zločinností svých bližbích ...A to je ta past evropské cicilizace s jejími Lidskými právy na sebe. Tak jako lidská společnost rezignuje na akt spravedlnosti (padni komu padni) a hodlá některému zličinci - Korunnímu svědkovi odpustit, když on jiné zločince potopí (tohle jistě vnese nejistotu do zločineckých band a nebudou si už tak jisti ... a to je dobé ...), tak podobně v jiných případech lidská společnost porušuje svá deklarovaná práva (mučení zadržených muslimů . ať na  Guantanámu nebo jinde), když se jí to hodí ...

V případě zločinců - ať na sebe práskají, když to slušným pomůže , je více poměrně v pořádku. Zločinci ať si udělají sami sobě peklo na zemi. V případě jiném - porušování svých deklarovaných práv ... tady je vidět licoměrnost té naší euro-americké civilizace (kultury). 

Vladimir 4.2.2010 13:56

Kritika

Jo, kritika je dobrá, správná - ať se jedná o ministra nebo stavbu paláce.

Mohl se pan soudce ještě víc rozepsat o takových pánech, jako soudce Naggy (sev. Čechy - vymýšlel si soudní řízení, prodával informace,.), soudce Berka - konkursy firem a spolek s Berdychovým klanem, případ hujstiční mafie - ať už ve spojení s Čunkem nebo Katarským princem. Pro zajímavost . v případě  soudce Nagge vydal Nejvyšší soud rozhodnutí o NAPOMENUTÍ pana soudce a ponechání ve fukci ... až dovolání ministra spr. Pospíšila vysunulo Nagge z justice (a sám - Naggy se nasměroval do blázince, aby nemusel do vězení)..

V justici (a nejen v justici) cosi hodně  smrdí. Naprostá AMORALITA všude, egoismus každého , zaměření v prvním pořadí na mamon, ... prostě KAPITALISMUS v denním životě a úplně všude. Myslím, že kapitalismus se brzy dostane i do postele.

Je škoda,, že od nejvyšších míst (prezident, přdseda sněmovny, předseda vlády, arcibiskup, .., umělci)  nedostává  národ lepší signály směrem k etice.

Tento národ, nedojde -li ke změně, spěje k marasmu.

westík 4.2.2010 11:36

Osobně vidím problém

 a) v téměř absurdním  množství předpisů, které naši zákonodárci "chrlí " zřejmě ve snaze podchytit všechny možné variace lidského chování ( dříve svázaná Sbírka zákonů byla útlá kniha šířky 2 cm, dnes je to 5-6 "bichlí" o šířce 6 cm; seznámit se všemi předpisy by nezvládl ani kůň (který má přece jen větší hlavu než člověk):-)  b) naprosto nemožná legislativní práce poslanců, kteří svými dodatky atd."zprzní" i docela kvalitní návrh , c) zákonodárná "iniciativa" poslanců ad hoc , bez uvážení důsledků ; není pak divu že tyto slátaniny mají jepičí život  . Pro činnost našich zákonodárců  lze beze zbytku použít slova Nového zákona: "Bože, odpusť jim, neboť oni nevědí, co činí " !

strejda 4.2.2010 11:39

Re: Osobně vidím problém

Ve všem se mýlíte. Poslanci dobře vědí co činí. Jejich cílem je tak zkompikovat a zaneřádit právní stav tak, že bude možné podvádět zcela beztrestně. Je to naprostá katastrofa a dnes je lépe než bude zítra. Bez ohledu na parlament. V pozadí jsou jiní a ti se nezakecají.

Ludva 4.2.2010 12:19

Re: Osobně vidím problém

Není právo EU nad tím naším ? "Nařízení a směrnice Společenství jsou součástí právního řádu členských států a jsou nadřazeny zákonům a ostatním vnitrostátním právním předpisům. Jinými slovy soud nesmí zohledňovat vnitrostátní právní předpisy, které by byly v rozporu s právem Společenství." Jinak plně souhlasím s vaším hodnocením práce poslanců. 

oh 4.2.2010 13:27

Re: Osobně vidím problém

Ještě si k tomu přidejte bod d) naprostá neschopnost ministerských tvůrců zákona vytvořit předlohu zákona, která by nezaváděla nesmyslné definice obecně známých pojmů a nebyla v rozporu s nejméně deseti dalšími zákony (nebo nějakou mezinárodní smlouvou).

4.2.2010 11:13

Každý poslanec a senátor,

který zvedne ruku pro jakýkoli zákon, zaslouží do držky.

V parlamentu je proto, aby hlídal vládu a její lidi, aby neubližovali občanům. Ne proto, aby vymýšlel zákony, kterými občanům komplikuje život a znepřehledňuje společnost.

M. Procházka 4.2.2010 10:24

Myslí to......

Pane Kabelík,vy jste soudce?Jestli opravdu,tak suďte,ale nežvaňte na veřejnosti.Pokud se vám něco nelíbí,podejte trestní oznámení,ale zdržte se vystupování na veřejnosti,to nesvědčí o zdravém rozumu.

IMOS 4.2.2010 11:29

Re: Myslí to......

KS Brno musí skřípat zubama :-)

strejda 4.2.2010 11:41

Re: Myslí to......

Myslíte Maul halten und weiter dienen? Nevím jestli zrovna to svědčí o zdravém rozumu. Vy jste psychiatr nebo jen z kliniky?

ladkali 4.2.2010 9:25

Zpětná vazba

Zákony připravené odborníky schvaluji  poslanci, kteří většinou nemají pávní  vzdělání. Podle těchto zákonů rozhodují soudci. Ti vzdělání mají.  Mají i svoji soudcovskou unii.  To co nemají, je povinnost k zákonům, které se vzájemně kříží s jinými zákony  nebo si vzájemně odporují a pod. se vyjádřit a žádat změnu.  To je zpětná vazba.     Každá solidní firma má kontrolory jakosti a ti mají povinnost špatný  výrobek  odhalit a určit v čem je špatný. K tomu potřebují  vhodné pomucky - měřidla (zákony) a proto že jsou odborníci,  musí tyto měřidla znát a  vyžadovat.  Přehlednost zákonů by se podstatně zlepšila, kdyby byly paragrafy číslovány po desítkách, a měly určenou platnost od  - do.     To umožnuje, jak rušení, tak vkládání nových paraqrafů do téchož zákona a tím přehled o jeho všech změnách . 

 Jenže to by musela být do výchovy lidí prava  zařazena matematika, která učí  lidi  logicky myslet .      

 

í odborníci a

JaS 4.2.2010 10:07

Re: Zpětná vazba

V právu funguje jiná logika a matematika - jak cokoli obrátit v protiklad nezávisle na rozumu.

Facír 4.2.2010 16:05

Re: Zpětná vazba

i v matematice platí Machulkova konstanta a Gauz- Schwindlerovo pravidlo, že každé číslo zapsané je správné

Kajan 4.2.2010 8:09

Všechny cesty do pekla jsou dlážděny dobrými úmysly ! Dzp.

jurist 4.2.2010 7:53

K novému trestnímu zákoníku

tatké třeba zmínit nezapomenutelné spanilé jízdy jeho slovutného autora po krajských soudech, spočívající v narcistní one man show s bohorovnými tvrzeními, že vše v zákoníku je upravené a tudíž dokonalé (zejména takové promlčení, že ano...), to vše doplněné roztomilou nevědomostí se snahou o spisovnou češtinu jeho nejmenované kolegyně....

Jinak, přednášky strarých harcovníků (co se jen tak omočili i o Katar) ohledně slavného § 180d taky nemělo chybu - cituji "..no, možná, že vybodování je asi pořád trestný i po novu, ale raydši je pusťte ven". Taky dobrý....  

jonatan 4.2.2010 7:30

a já zase říkám,

že lidi blbnou čím dál víc! Onehdy jsem zaslechl v tv, že zimní pneumatiky budou povinné po celém území. A někdo tam uváděl příklad, že když pojedete po "čisté" silnici a zahnete na tu, která je pod sněhem a tam vás chytí policajt, zaplatíte bakšiš. takže budem jezdit na zimních. Jak jednoducjé by bylo, kdyby výběr pneumatik nechali na řidičích a ten když se dopustí karambolu, teprve pak ho pořádně sejmout! Každému rozumnému, opakuji ROZUMN0MU(!) člověku je přece jasné, že 99% havárií je způsobeno nepřiměřenou jízdou a arogantním chováním řidičů! Ale proč trestat pouze tyto magory, že? Tady je totiž, podle komunstického vzoru, zvykem trestat šmahem všechny! Já jezdím 45 roků, bez jediné nehody a na letních pneumatikách nebo drapácích jsem najel milion kilometrů! Ono totiž, hovado, ať posadíte kamkoliv, všude nadělá bordel!

Ludva 4.2.2010 12:17

Re: a já zase říkám,

Mám stejný názor a zimní pneu nepotřebuji. Hlavně kvůli tomu skladování a přezouvání. Taky se snad globálně otepluje a kvůli jedné zimě se sněhem za dvacet let není třeba blbnout.

oh 4.2.2010 13:42

Re: a já zase říkám,

Je to jednoduché a logické, městská a státní policie by nemohla vydělávat na pokutách za špatné pneu a proto je takový přístup pro ministerstva dopravy a vnitra nepřijatelný.

Batíková 4.2.2010 7:26

chytří pdnikatelé

Ti, kteří si vyplatí z firmy částku jako podíl na zisku, platí opravdu jen 15% daně. Lepší je, když mají společnost s.r.o. a současně podnikají jako fyzické osoby. Pak si náklady dají do s.r.o. a v podnikání si napíší paušální výdaje, A je to.

lojza 4.2.2010 9:05

Re: chytří pdnikatelé

Předpokládám, že vy to tak nemáte, když tomu nerozumíte. Dvojí zdanění (jednou v sro, podruhé jako fyzická osoba) vám přijde jako normální?

W 4.2.2010 7:01

Snad to vazne nepsal soudce,

 pokud ano, je mi pak jasne, proc obcas, resp. v poslednich par letech spise casto, jsou posilany do vazby lide nevinni, nebo lide obvineni s malichernosti. Nejde o obsah clanku, ale neni me jasne, jak muze soudce napsat takove nesmysly, to by se spise hodilo na cloveka max.se stredne-odbornym vzdelanim. Ziji ve Statech, ktere maji 300 milionu obyvatel a  kriminalitu vetsi, nez je bezne v Evropske zemi. Na 300 milionu pripada rocne v USA 1200-1300 odposlechu. V CR, ktera ma 10 milionu obyvatel, jich je okolo 7 tisic rocne, za vlady CSSD jich bylo v prumeru jeste o 3 tisice vice. A presto si v americe policie poradi, pracuje a funguje tak, jak se lidem v cesku ani nesni. Tedy, bylo na case s tim neco delat a je dobre, ze se tak stalo novelou, ktera zacala platit 1.1.2010. A dalsi nesmysl, dle meho umyslny, protoze soudce MS nemuze takovou vec napsat jen tak,-nikdy nebyl zaznamenan v CR pripad vykradeni banky, a asi take nikdy nebude, vzdy se jednalo o loupez a tam vyse skody nerozhoduje, sazba je stejna pro milion, nebo 1 kc, a vykradeni bytu- taktez se nejdna o kradez, nybrz vloupani, a tam take nerozhoduje vyse skody, tedy pro pana soudce- vcelku jedno, zmizi-li vam z bytu psi konzerva, nebo plazma  za 80 tisic. Pak me napada jeste jedna varianta-ze si autor clanku delal srandu...

Komik 4.2.2010 7:44

Re: Snad to vazne nepsal soudce,

Autor nemusí být vůbec soudce, ale třeba někdo z technického personálu pracujícího v Justičním paláci.

. 4.2.2010 8:12

Re: Snad to vazne nepsal soudce,

Pokud si myslite, že v JuEsEj mate rocne jen 1200-1300 odposlechu, tak jste hodne, ale opravdu hodne naivni. Rozdil je v tom, ze zatimco v CR na kazdy odposlech musi byt povoleni soudce, ktere lze vydat jen za splneni velmi prisnych podminek (vcetne one horni hranice trestni sazby, nyni 10 let, coz je ve skutecnosti nejprisnejsi uprava v cele EU - napr. v Rakousku maji tuto hranici na 1 roce, v jinych statech jsou to dva ci tri roky - loni byla v Praze konference Evropske justicni site, na ktere to vyslo najevo), americti soudruzi odposlouchavaji klidne bez povoleni, na zaklade prosteho zakonneho zmocneni. Plus vetsinu odposlechu koloniste provadi jako pouhou operativni policejni cinnost a nevyuzivaji prepisy odposlechu jako dukazy v hlavnim liceni.

W 4.2.2010 16:20

Re: Snad to vazne nepsal soudce,

Soudruhu, nevite, o cem pisete.

j 4.2.2010 9:22

Re: Snad to vazne nepsal soudce,

doporučuji zjistit rozdíl mezi loupeží a krádeží vloupáním, banky samozřejmě jsou i vykrádány (vykopaný tunel v noci) i vylupovány (borec s pistolkou mířící na pokladní(ka), odhaduji, že na 90% povolených odposlechů se týká drogových deliktů a každý je dohledatelný