16.4.2024 | Svátek má Irena


PRÁVO: Kubrte, gumičky, pardon, roušky přišly?

23.3.2020

Jo, gumičky, totiž ochranné pomůcky, už přišly. Už nebude potřeba nálev vylévat, tedy nechat lidi bez ochrany a testování. V televizi ukazovali čínské letadlo, jak je přivezlo.

Češi jsou smějící se bestie, jak říkal německý Parteigenosse, tedy „soudruh“ Heydrich. Ony ty výjevy z vládních konferencí a z dotazů a odpovědí příslušných ministrů občas skutečně připomínaly scénku Kaisera a Lábuse. Pokračování, tedy ony „sliby sliby, sliby“, pak jinou historku , pro skutečné pamětníky památnou, kdy soudruh president socialistického Československa Antonín Novotný z tribuny vyhlásil: „Soudruzi, maso bude vbrzku.“ A všichni pak marně hledali obchodní dům Brzko.

Takže my jsme se dočkali. „Gumiček“ i „masa v Brzku“. Už jsou tady. Velká vada na kráse pro kdejakého novináře a krasoducha je v tom, že nám všechno dodal náš úhlavní ideologický nepřítel. Všemi uvědomělými pokrokáři a bruselníky opovrhovaný pária. A to Čína. Tedy ne že bych měl čínský režim v oblibě, žít bych tam asi nechtěl, nejsa povahou a výchovou Číňan. Ale ono je to s tou Čínou nějak do začátku jinak. Podle západních ideologů a ekonomů měl její údajně do začátku vylhaný ekonomický růst skončit katastrofou. Nestalo se. V pr… li a katastrofě jsme my. Od USA, přes „vyspělý“ Západ až po nás.

No jo, zní jeden hlas, že to od nich nebude zadarmo. A taky že nebude. Ekonomicky ani politicky. Jako když úplně zblblý Západ v roce 1940, na kraji záhuby, musel začít škemrat u Stalina, aby se s ním začal kamarádit. Pak si to Stalin vybral. O tom bych mohl něco vyprávět. Ale to teprve přijde. Dnes je nejdůležitější zbavit se vlastní blbosti. A neinformovanosti a, dámy prominou, blbejch keců.

Jako že za všecko prý může Andrej Babiš. Případně Miloš Zeman anebo ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Mohl jsem vybírat z tisíců psaných i mluvených pitomostí od stovek autorů. Někdy to jsou neuvěřitelné blbosti, které se dočtete. Ovšem překvapil mne donedávna solidní týdeník Reflex. Tak jsem ho vzal jako ukázku. V něm 12. března uveřejnil úvodník šéfredaktor Marek Stoniš, jehož články bývaly zajímavé a čtivé. Ovšem úvodník Státem (ne)řízená panika, toť mimořádná ukázka toho, co říkal na Primě Zeman: „Novináři mluví rádi o všem a nerozumí ničemu.“ Výjimečně tedy se Zemanem silně souhlasím. Já zde na ukázku ocituji z úvodníku pana šéfredaktora:

Za nejprůkaznější doklad (selhání státu a vlády) zatím považuji otevřený dopis, v němž zaměstnanec jednoho pečovatelského ústavu popisuje, jak se snažil sehnat pro své klienty roušky a respirátory. Nejprve oslovil autorizované výrobce, kteří mu ovšem odpověděli, že by roušky samozřejmě rádi dodali, ale že se zúčastnili schůzky s ministrem zdravotnictví i premiérem a ti jim zakázali dodávat roušky všem kromě ministerstva zdravotnictví, které je bude následně rozdělovat podle potřeb. Výsledek? Ministerstvo žádné roušky neobjednalo, nekoupilo, nedistribuovalo. Firma vyrábí, ale protože nemůže dodávat přímo potřebným, ale ministerstvu, které nic neobjednalo, hromadí se jí zásoby roušek a respirátorů na skladě…“

Ono to asi nebylo přesně tak, ale v zásadě to platí. I když kde jsou dnes ty českými firmami vyrobené roušky, čert ví.

Ovšem kdyby pan šéfredaktor měl minimální, ale skutečně minimální informace anebo kdyby se jen minimálně zajímal o problém a nedělal na základě své absolutní neznalosti “mediální vlny“, nemohl by psát takové nesmysly. Dramaticky líčená a ve skutečnosti fakticky lživá informace má takovéto právní a obchodní pozadí.

1) Vypukne jakékoliv obecné a hromadné ohrožení obyvatel, je nařízeno ze zákona, a tedypovinností vlády a příslušných ministrů, aby byly všechny prostředky a materiály soustředěny na jedno státem určené místo či pro vybranou organizaci. Jinak jim, tedy vládě, hrozí trestní stíhání. Logicky. To je tak jasné, že by to mohl pochopit i pan šéfredaktor.

2) Další dění pak shrnuje autor do úderné věty: „Výsledek? Ministerstvo žádné roušky neobjednalo, nekoupilo, nedistribuovalo.“ No, kdyby novináři, ale i komentátoři a senátoři ráčili používat mozek, tak by rychle přišli na to, proč. Stát funguje podle závěrů a vyplynuvších zákonů „Velké protikorupční revoluce“, která u nás za jásotu médií a poslanců a senátorů proběhla, takže to ani jinak dopadnout nemohlo. Iniciátory této zhovadilosti byl jak Brusel, tak naše „pravda a láska“ nenávidící kapitalismus, pak politické a lobbistické skupiny jako Nadační fond proti korupci, Rekonstrukce státu, Transparency International atd. atd., do čehož se namočil na začátku i Babiš.
Tady je výsledek pro neinformované: Aby stát, v tomto případě ministerstvo zdravotnictví, něco objednal a aby na ty, co to podepsali, hned nenarukovali státní zástupci, policejní plukovníci a soudy, musí proběhnout zákonem určený postup. A kdo jej poruší, dopouští se trestného činu. Se sazbami od 10 do 15 i výše let. Takových trestních „procesů“ už u nás proběhly stovky (Opencard, trestní stíhání zastupitelů Postoloprt, Českého Krumlova atd.) a další stovky jich běží.

Pro pochopení problému si uvědomme, že roušky a respirátory potřebujeme ihned. A skutečné fungování našeho „správného“ úředního postupu byrokratického systému to prostě neumožňuje. Pro „reálný čas “ operace nákupu si započtěme předpisy a zákony dané lhůty. Začínáme objednáním roušek a respirátorů v únoru 2020. Jak to bude?

a) Je nutno vypsat výběrové řízení. Příprava výběrového řízení právníky, odborníky a specialisty na logiku trvá, když to dobře dopadne, minimálně dva, spíše pět měsíců. Pokud cokoli v této fázi někdo (i anonymně) označí za trestný čin (nadržování, nerovné obchodní podmínky, pletichy atd.), bude následovat trestní stíhání zadávajících úředníků a vedení. To se běžně děje ve stovkách případů. Takže jsme v dubnu až červnu 2020.

b) Výběrové řízení je nutno veřejně vyhlásit a zájemci mají na přihlášení tři měsíce, tedy do července až září 2020.

c)Pokud někdo podá námitku, což lze u miliardových zakázek očekávat a běžně se tak děje, věc půjde k soudu, který trvá asi tak 5 až 8 let. To bychom se dostali do poloviny let 2025 až 2028.

d) Řekněme teoreticky, skutečně jen teoreticky, že se nikdo neodvolá a nikdo nepodá trestní oznámení, ba že ani nespustí některá „neziskovka“ mediální kampaň. V tom případě následuje úřední zhodnocení nabídek, a to po stránce ekonomické, právní, odborné a logistické (doprava, sklady atd.). U zakázek ve stamilionech - když to dobře dopadne a nikdo nepodá žalobu či udání - trvá celá záležitost okolo šesti měsíců. To jsme v lednu až květnu 2021.

e) Vítězný soutěžitel musí pak přesně podle zadání, předepsaného, vysoutěženého a vybraného materiálu a použité techniky výrobek dodat. Nejkratší doba bývá okolo tří měsíců, v případě zdravotnictví je běžná šest měsíců. To jsme v červenci až říjnu 2021.

Pokud by se někdo odvolal či podal trestní oznámení, bude to vše trvat roky. Například v případě letadel Casa byl nákup schválen v roce 2009. Tehdy ještě nebyly skrz média, sněmovnu a senát tak důkladně prolobbované a následně schválené tyto chod státu likvidující zákony. Letadla se tedy koupila, ale do roku 2017, tedy 8 let, trvalo policejní vyšetřování. V květnu téhož roku byl zahájen soudní proces. Dodnes, do roku 2020, nebyl soud uzavřen. Letadlům Casa přitom už končí základní životnost!

A prokurátoři, političtí aktivisté i novináři jsou v pohodě, zatímco Parkanové zničili život. A mimochodem zničili také systém nákupu zbraní.

Už někdo chápe, proč nebylo možno nechat prodávat roušky přímo od výrobce a proč není možno, aby někdo z ministerstva „legálně“ koupil roušky? A aby ten nákup podepsal a nechal uskutečnit? Už to chápete? Protože nikdo z úředníků se nechce nechat obžalovat. Následně si nechat zabavit veškerý majetek, skončit v cele a čelit obžalobě požadující odsouzení na 15 let vězení. Zatímco jistý kvákající reportér, specialista na dehonestování obviněných, pracující pro Události ČT, jej bude pomlouvat, špinit a tvrdit národu, co je to za grázla. Mezitím bude jeho rodina žít pod mediálním tlakem zmanipulované společnosti a v bídě. Čačtí prokurátoři na základě fantasmagorických výpočtů vyhlásí, že došlo ke škodě v milionech, případně v miliardách. Soudci ihned podepíší příkaz zabavit „hnusnému podezřelému“ celý majetek. A všechny peníze. Tak se to u nás „ze zákona“ dělá, víme?

Chápete už, kde žijete? A že tu objednávku nikdo nepodepíše a nezrealizuje? Pokud je příčetný?

Hamáček a celá ta parta, co se to snaží vyřešit a nenechat zemřít stovky či tisíce lidí, má neuvěřitelnou odvahu anebo oslabený pocit sebezáchovy.

Pandemie koronaviru ještě nemá na dohled ani střed, natož konec a už nechutní novináři, aktivisté, senátoři, poslanci, a kdejaký šmejd vyhrožují, že si to s nimi (tedy s těmi, co proti koronaviru něco dělají), až bude čas, pořádně vyřídí. Někteří žádají „zavřít je ihned“.

Mimochodem, podle odborných odhadů by případný soudní proces s „pachateli“ nákupu roušek a respirátorů a těmi, kdo jej odsouhlasili, nebyl pravděpodobně ukončen do roku 2051.

Aby bylo jasno, tohle není osobní útok na jednoho šéfredaktora, to je poukázání na to, jak nás může zničit politická nenávist, naprostá neznalost a drzost vydávat dojmy za pojmy.

Je děsivým výsledkem masáže médií a politiků, že většina národa ani po třiceti letech kapitalismu o skutečné ekonomice nic neví, přičemž ani sami ti novináři a politici nic o funkci státu netuší. Ale nadávat, plivat, ječet, to dnes jde úžasně nejen novinářům.

Doba je tak zdivočelá, že i jinak soudní lidé žijí ve světě nenávisti k tomu či onomu, hlásají, jak se bojí ohrožení demokracie, a přitom ji sami usilovně ničí.

Tohle není o gumičkách a o láku, vážení, tady jde o život. A nejen těm, co je napadne koronavirus.