29.3.2024 | Svátek má Taťána


PRÁVO: Korupce a svědci

27.8.2012

V únoru roku 2008 si měl v jednom z washingtonských hotelů říci o úplatek tehdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták. Alespoň to prohlásil dnes už bývalý velvyslanec USA v České republice a bývalý člen vedení společnosti Tatra William Cabaniss.

Barták měl podle něj požadovat peníze za to, že pomůže při řešení problémů kolem obchodu mezi Tatrou a českou armádou. Barták takovéto nařčení odmítl. Zdůraznil, že se na nákupu vozidel vůbec nepodílel. Prý pouze zastupoval zájmy České republiky. Konkrétně tím, že nabádal společnost Tatra k tomu, aby kompenzovala újmu firmě Praga, která měla být jedním ze subdodavatelů při zakázce Tatry pro českou armádu. Ostatně podpora tuzemského průmyslu byla jedním z důvodů, proč nebylo vypsáno řádné výběrové řízení a byla oslovena právě Tatra. Vedení této automobilky podle Bartáka nakonec Pragu ze spoluúčasti na obchodu vytěsnilo. V té době náměstek ministryně obrany se podle svých slov snažil pouze sjednat nápravu.

Této verzi zatím neuvěřila policie, která Bartáka v prosinci loňského roku obvinila z korupce. Spolu s ním bylo obvinění sděleno rovněž majiteli jedné ze zbrojařských firem Michalu Smržovi. Ten se měl dopustit podvodu, protože si prý rovněž řekl o úplatek, aniž mohl obchod nějakým zásadním způsobem ovlivnit. Pochopitelně cesta od obvinění přes obžalobu až k případnému pravomocnému rozsudku je hodně dlouhá. Takže je docela možné, že se Bartákovi podaří prokázat svoji nevinu. Nejnovější události naznačují, že by se k tomu případně mohl dostat i tím, že by někteří významní svědci byli shledáni jako nedůvěryhodní.

V médiích se totiž objevila informace o tom, že policie se intenzivně zajímá o ředitele kopřivnické Tatry Ronalda Adamse. Ten nyní čelí obvinění z korupce v souvislosti se státními zakázkami. Klíčovým svědkem proti němu má být bývalý náměstek a později i ministr obrany Martin Barták. Ten tvrdí, že se mu Adams svěřil s existencí tajných fondů, které mají pomoci se získáním armádních zakázek. Policie z toho podle dostupných informací dovozuje, že šlo o finance, které mohly být použity na uplácení lidí majících na zadávání zakázek vliv. Pokud by byla Adamsovi skutečně prokázána korupce, potom by doznala značných trhlin Bartákova obžaloba týkající se pořízení vozidel Tatra pro českou armádu.

Tyto dvě kauzy tak lze dát do přímé souvislosti a může jít o taktiku Bartákovy obhajoby. Pochopitelně až další vývoj obou případů ukáže, nakolik je tento krok založen na pádných důkazech.

V souvislosti s bývalým náměstkem a později ministrem obrany je zajímavé, že figuroval i v dalších korupčních kauzách spjatých s armádními zakázkami. Například se v médiích objevila nahrávka, kde bývalí manažeři rakouské firmy popisovali na skrytou kameru podivné provize v souvislosti s nákupem obrněných transportérů Pandur. Nebo se objevilo podezření, že Martin Barták měl mít zájem na změně vyznění posudku na nákup problematických letadel CASA, který jejich pořízení nedoporučoval. Shodou okolností také v této kauze se do úzkých dostal jeden z klíčových svědků. Byl jím odborník na leteckou techniku a autor posudku Karel Daňhel. Ten potom čelil obvinění z pohlavního zneužívání.

Vysvětlení se tak nabízí pouze dvě. Buďto Martin Barták čelí účelové kriminalizaci, při které jsou jako svědci využíváni lidé zapletení do trestné činnosti, a proto snadno manipulovatelní. Nebo naopak dochází ke snaze zastrašit tyto lidi, a tím je odradit od svědectví v citlivých případech. Ostatně do podobné roviny se brzy může dostat i vyšetřování podivných zakázek kolem pražského dopravního podniku. Tam tunelování peněz analyzoval advokát Václav Láska a na základě jeho zjištění podal trestní oznámení na konkrétní osoby tehdejší ředitel Vladimír Lich. Oba dva budou patrně velmi brzy obhajovat na policii svoje aktivity. Zdá se, že boj proti korupci by mohl nabrat poněkud podivný směr, kdy by si aktéři korupčních případů prohodili role a ze svědků se stali obžalovanými.

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6