23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


PRÁVO: Kdy je ta správná chvíle pro stíhání politika?

23.8.2017

Ministr Robert Pelikán, dle mého názoru jeden z nejhorších ministrů spravedlnosti v dějinách ČR, se veřejně, v sáčku po nějakém neduživém děcku, zcela vážně vyjádřil, že takový postup policie, která stíhá politiky ANO dva měsíce před volbami, se dá vyložit jedině jako pokus ovlivnit volby. Není to citace, ale jinak se to tlumočit nedá.

Odhlédněme skutečně od blízkých parlamentních voleb a jen se soustřeďme na obsah vyjádření ministra spravedlnosti: je to ještě ministr, anebo je to šéf agitky svého politického šéfa, je to ještě nejvyšší představitel ministerstva, anebo je to už jen poslušný vykonavatel pokynů svého politického šéfa? Když si logicky odpovíme, že už se nechová jako ministr, ale právě jako poslušný mopslík papouškující tirády šéfa ANO, pak už je legitimní otázka, co ještě dělá ve vládě.

Tato vláda je opravdu povedený spolek dvou uondaných boxerů v klinči, ale tento ministr se svým vyjádřením opravdu vydařeně odkopal. Zajímalo by mě, jaký asi mají pocit v této kauze zainteresovaní státní zástupci, kteří věc dozorují. Když už jsme ale u té časové souvislosti s volbami, naskýtá se další legitimní otázka: je vůbec někdy vhodný čas k zahájení stíhání vysoce postaveného politika (poslance)?

Když to bude pár měsíců před volbami, vyskočí jako čertík Pelikán či jiný vydařenec, když to bude po volbách, pak se objeví vyjádření, že je to msta za úspěch ve volbách, když to bude uprostřed volebního období, bude to jen a jen proto, aby se poškodila partaj toho kterého politika v době, kdy je zrovna tak úspěšná, a pak už se po polovině volebního období zase blížíme k volbám, a tudíž jsme na samém začátku u ovlivňování. Je to začarovaný kruh, ze kterého vychází jediné: nikdy není správný okamžik pro stíhání politika v Česku, a to zejména je-li náhodou členem nebo nominantem pohnutí ANO. Tam nepřichází do úvahy stíhání nikdy, protože to je jasná msta vůči úspěšnému šéfovi.

Pěkná je také hra na zdrženou ve věci vydání pánů Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání ve Sněmovně. Spis celý policejní se holoubkům studovat zachtělo, něco z něho vynést, čas mezitím poběží a možná i volby se stihnou.....Je to jako když na trávníku se válí filmující kopálista. Když si vzpomenu, jakým kalupem vydali Davida Ratha, tak se nahlas směji.

A takhle my tady žijeme.