24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

PRÁVO: Kdo nic neprovedl, neměl by se bát

Vím, že nadpis článku je spíše přáním - a tedy otcem myšlenky tento článek takto nazvat. Tuto větu vídám (zejména na Facebooku) docela často u těch, kteří nesouhlasí s kritikou státního šmírování či různých forem presumpce viny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 15.7.2016 16:45

Mnohdy je problém v pouhém výkladu zákona,

který ouřednictvo české dokáže ve svém nadšení pro formalismus dovést ad Absurdum tím nejneuvěřitelnějším způsobem. Ještě za Klausova vládního šéfování to bylo například účtování penále z prodlení za to, že jste včas nepožádali o vrácení přeplatku DPH. Trvalo to tak dlouho, dokud se jedna, tuším účetní firma, neozvala v tisku, a nevyzvala podnikatele, aby se podobným zvěrstvúm českého ministerstva financí bránila i s návodem, jak to provést. Přeplatek DPH totiž není daň a tudíž ani nelze z tohoto titulu účtovat penále. Nicméně dělo se tak masově v režii Ministerstva financí...

Podobných příkladů by jistě bylo možné uvést bezpočet. V takovém prostředí podnikat si skutečně mohou dovolit jen velké firmy s kvalitními právníky a účetními. Pro malé firmy a živnosti je taková praxe ohrožující a nedivím se, že za těchto příšerných podmínek lidé živnosti raději zanechají a najdou si zaměstnanecký poměr prakticky bez existenčního rizika.

J. Verner 14.7.2016 23:14

Jsou okresy, kde při vratce DPH nad určitou hodnotu

(například 500 000 CZK) okamžitě následuje kontrola z Fu a dokazování, že vratka je oprávněná. Jestliže tento postup v některých regionech funguje, jak je možné, že to nejde všude! Odpovědí není stesk nad nedostatkem pracovní síly v Praze, Brně atd. V dnešní elektronické době mohou pro finanční úřad například z Prahy pracovat zaměstnanci z Mělníka, České Lípy nebo z Ostravy. Přenášení povinností státní správy na podnikatele (který ji platí) je nepřijatelné.

J. Pospíšil 14.7.2016 15:28

Políbení praxí velkých firem vám vynadají.

A vysmějí se vám. Vždyť je to tak snadné, najmout si experta, externí firmu, zaměstnat specialistu, vytvořit oddělení, koupit program nebo si ho nechat napsat, co vám toto pohlídá.

Pak už stačí mít několik právníků a je to.

J. Šimek 14.7.2016 11:09

Píšete od zeleného stolu a nepolíbený praxí, že?

1/ Firem, které za vás hlídají údaje z JUSTICE.CZ podle vašich kritérií za pár kaček je fůra. Nastavíte si seznam hlídaných subjektů a kritéria a software několikrát denně projede JUSTICE.CZ a když je co ohlásit, hned k vám letí e-mail, SMS apod.

2/ Program, jak si to pohlídat sám pomocí API (podrobně popsané na JUSTICE.CZ) dovede napsat i velice průměrný programátor za pár kaček.

3/ Pohlídat si solidnost obchodních partnerů je normální ...

Z. Lapil 14.7.2016 12:02

Re: Píšete od zeleného stolu a nepolíbený praxí, že?

Žijeme v systému, kde se placením či neplacením daní zabývají specialisté a kde nepochybně probíhají desetitisíce správních a tisíce soudních řízení na toto téma; ne-li o řád více. Jak vás může napadnout, že to všechno ohlídáte občasným nahlédnutím na jeden server?

Připomínám, že nikde není psáno, jak které to řízení dopadne. Máte za to, že je třeba spolupracovat s člověkem/firmou jen proto, že někde někdo pojme podezření? A jste si jist, že na justice.cz je celá pravda a nic než pravda?

A vůbec: kolik vám stát platí, že si dovoluje po vás chtít, abyste dělal jeho práci? A cítíte se v roli sprostého podezřelého dobře?

Z. Lapil 14.7.2016 12:03

Re: Píšete od zeleného stolu a nepolíbený praxí, že?

... je třeba PŘESTAT spolupracovat, samozřejmě :-).

M. Vondráček 14.7.2016 15:27

Re: Píšete od zeleného stolu a nepolíbený praxí, že?

Když je to tak jednoduché , budete to v mé firmě za 100 Kč měsíčně hlídat. Pokud neuhlídáte , zaplatíte mi všechny náklady spojené s tím, že jste se mýlil ??

K. Janyška 14.7.2016 11:00

Postavit stát nad podnikatele je zločin. Postavit soukromé

právo nad všechny je nutnost a také přirozenost. Ono vládne a nikoho se neptá. Je honotou evoluční a negativní. V tom je jeho nezastupitelná role ve vývoji lidstva...Dzp.