19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

PRÁVO: Každému podle jeho zásluh

Co tak posledních více než dvacet let sleduji českou politickou scénu, všechny strany a straničky neustále slibují, že seniorům pozvednou jejich starobní důchody. Je to celkem logické, jde nepochybně o nezanedbatelnou voličskou skupinu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 22.3.2018 18:34

Chceš-li "garantovanou", nějakou penzi,

odevzdej definovanou částku (všichni stejnou!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!). A všici pak dostanou definovanou částku. Zkr.

A potom doufej, že to "političtí slibovatelé to neprošustrujou na aquaparky, nebo agendu paní Šustrové/Valachové/štrasbrusele".

Všechno ostatní jest sockomSobotkův blbismus.

Já se snažím to dělat jinak. Snažím. Než mi to seberou. Zkr. zkr.

P. Urban 22.3.2018 17:26

Autor argumentuje poněkud nepřesně

Výše důchodu se vypočítává podle příjmů, nikoli podle toho, jak kdo dlouho a usilovně pracoval.

Problém je samozřejmě už v povinném důchodovém pojištění. Což je asi podobně logické, jako nepovinná daň.

P. Bolec 22.3.2018 19:31

Re: Autor argumentuje poněkud nepřesně

I započtená doba pojištění se započítává, nejen výše pojistného. Z toho vychází procenta z vyměřovacího základu.

P. Bolec 22.3.2018 15:26

Pane autore.....

když neznáte základní důchodovou problematiku, tak se příště věnujte jiné problematice. Výpočet důchodu se skládá ze dvou částí a to pevné a procentuální. Pevnou dostává každý důchodce ve stejné výši a druhou procentuální, podle výše odvodů, samozřejmě je tam zakotven solidární prvek.

M. Valenta 22.3.2018 14:30

Důchod stejně jako smrt vše srovná

na jednu skoro rovnou lajnu. Nic překvapivého v zemi plné nostalgiků po bývalém režimu.

P. Rudolf 22.3.2018 14:18

Nic jste nepochopil

Většina dnešních důchodců si minimálně polovinu aktivního života vydělávala za komoušké totality. Nejvyší platy tehdy měli členové KSČ, vnitra či STB. Mnoho jedinců nemohlo studovat, či neměli ty správné komoušské kontakty, a tak i jejich možnosti získat po Listopadu lépe placené místo byly mnohdy velmi omezené.

Je potřeba připravit dvousložkové důchdy - jedna složka od státu pro všechy stejná (princip solidarity) a druhá složená ze soukromého (soukromých) připojištění. Ale vše připravit až pro generaci narozených nejdřív v osmdesátých letech minulého století.

P. Bolec 22.3.2018 15:19

Re: Nic jste nepochopil

Dvousložkové důchody jsou fakticky již od r. 1996. Pevná částka- u všech stejná a pak procentuální, v níž je obsažen solidární prvek. Jinak jste to vystihl velmi správně, až na ty platy čl. KSČ a stb.

P. Bolec 22.3.2018 15:32

Re: Nic jste nepochopil

Dodatečně vysvětluji, že řada dělnických profesí měla vyšší platy jak zmínění funkcionáři. Např. horníci prac. ve slevárně, šoféři.... O praxi dnes nemá cenu hovořit.

P. Vaňura 22.3.2018 15:32

Ono toto není tak úplně pravda.

Horník nebo šofér, co jezdil 12 hodin denně platově překonával řadového funkcionáře.

J. Jurax 22.3.2018 21:42

Re: Nic jste nepochopil

Kuš, Rudolfe, je 29 let po sametu, dnešním čerstvým důcidcům bylo tehdy tak 35, 36 let ...

A mnoho jedinců, co nemohlo studovat, na tom za bolševika finančně kuriózně vydělalo - platy tzv. pracující inteligence byly v průměru nižší než platy dělníků.

J. Jurax 22.3.2018 22:17

Re: Nic jste nepochopil

Pardon - důchodcům ...

R. Szewczyk 22.3.2018 13:07

hi

zdravím zde přítomné,

můj pohled je takový, že důchody je třeba prohlásit socialní dáfkou, a nebo příjmem, který má nahradit příjem z práce, kterou nemůžu vykonávat z důvodu stáří, tím by odpadl fenomén, a ve svém důsledku devastující ekonomiku, a to pracující důchodce,

dále,kdo má majetek nad 50 milionu, nemá nárok na důchod, kdo má majetek nad 200 mil, je povinen vyplácet starobní i invalidní důchod přímým příbuzným, nad 1 miliardu, všem známýmým příbuzným , tedy něco, jako dědění dopředu,

Ačkoliv to není příliš jasné a mezi obyvateli známé, je u nás zavedený základní důchod. s to od 68 let věku, kde nerozhoduje výše mzdy a ani odpracované roky, a to přibližně ve výši 10 500kaček, za jistých okolností až 12000 tis. ale i pro některé více, no česko je rájem na zemi pro skromné

P. Vaňura 22.3.2018 15:41

Tak zrušte sociální pojištění a bude vymalováno!

Nebo zaveďte sociální pojištění pevnou JEDNOTNOU částku pro všechny! Zaměstnanec s průměrným platem odvádí do systému spolu se zaměstnavatelem cirka 7000 Kč měsíčně! Jak dlouho by musel pobírat průměrný důchod, aby se mu to vrátilo zpátky, když odpracoval 42 let?

R. Szewczyk 22.3.2018 15:56

Re: Tak zrušte sociální pojištění a bude vymalováno!

no.....jen připomenu, že ono pojištění se jmenuje socialní a duchodové pojištění, tedy nejen důchody, ale i invalidní, sirotčí, možná pojímá i renty polycajtů a politiků a kdoví koho ešče,

J. Jurax 22.3.2018 22:43

Re: Tak zrušte sociální pojištění a bude vymalováno!

Renty policajtů jdou odjinud, politiků taky.

Sociální, tedy nemocenská, invalidní, sirotčí, vdovské etc jsou jen nějaké procento - gró jde na starobní důchody.

J. Jurax 22.3.2018 22:49

Re: Tak zrušte sociální pojištění a bude vymalováno!

Dvacet let po 14 tisících, tj. do řekněme 85 let ... :-) ... ovšem v reálu bude mit důchod by voko tak 12 000 - 13 000 ...

Ovšem zaměstnanec s dvojnásobkem průměrného platu odvede taky dvojnásobek - tedy 14 000 měsíčně, ovšem důchod ve výší 28 000 mít nebude naprosto zaručeně. Dostane tak řekněme 17 000, neboť solidarita.

J. Kulheim 22.3.2018 12:19

Současný důchodový systém je nereformovatelný a

stejně tak systém zdravotního zabezpečení. Buď se něco v tomto směru udělá nebo si stát bude muset vypůjčit. Kdo to bude patit, já nevím. Co je to spravedlnost? Já to nevím. Žádná neexistuje. Kdo ji hledá, tak marní čas. Pokud bychom chtěli o něčem takovém diskutovat, tak bychom se museli shodnout na nějaké definici. A to je velký problém.

Od roku 1989 klesl náhradový poměr důchodů z 50% na 40%. Ovšem nákupní koš důchodce není stejný jako ten, který mají ti kteří slušně vydělávají. Souasný důchodce platí stejné položky za byt, enerie atd. jako všichni ostatní. Může ušetřit hlavně na stravě. Cena potravin se zvyšuje nejvíc. Já jsem důchodce, ale podařilo se mi nějakou korunu na stáří našetřit. Takže nejsem úplně odkázaný na to co každý měsíc dostanu.

V produktivní sféře pracuje cca 30% lidí. Ti nás všechny živí a od jejich práce se odvíjí bohatství státu. Většina lidí jenom spotřebovává. Zejména ti, kteří žijí z daní a mají vysoké příjmy a jsou napjeni na státní penězovod. Soudy, státní změstnanci a podobné profese moc k bohatství státu nepomohou. Zdravotnictví je schopné spotřebovat jakékoliv množství peněz. jaká platí u nás solidarita v důchodovém systému a zdravotní péči? Zdravotní daň platí platí všichni. Mladí, kteří mnohdy nečerpají téměř nic, jenom platí. Staří spotřebují téměř 90% z celkové částky. Za ně platí také stát z jiných daní a částka se neustále zvyšuje.

Říkají aby si mladí šetřili na stáří. Většina nemá z čeho, protože žije z ruky do huby. Ti, kteří by mohli, tak jim peníze inflace sežere. Pokud by si šetři od 30 let a šel do důchodu 65 letech, tak tát mu sebere při 2% inflaci 70 % kupní síly vydělaných peněz.

J. Holíček 22.3.2018 13:58

Re: Současný důchodový systém je nereformovatelný a

Tak tyhle mám nejrači. Co myslí na stát a ne na jeho obyvatele.

Penze je kromě toho plnění z "pojistné smlouvy", protože si občané pojištění platí, a to podle výše mzdy. Tuhle skutečnost nemůše shodit ani dvoustránkový elaborát. :-))

J. Kulheim 22.3.2018 15:13

Re: Současný důchodový systém je nereformovatelný a

U nás je průběžný důchodvý systém. Co se dnes vybere to se zítra rozdělí. V současnosti pracuje na jednoho důchodce 1,7 pracovníka. Ve Švýcarsku mají třípilířový důchodový systém. Rozdělují se rizika. Průběžný systé byl nastavený v době když na jednoho důchodce pracovalo víc jak 100 lidí. Myslíte, ža mladí budou budou mít na krku jednoho důchodce a budou chrochtat blahem.

Je to systém letadlo a jednou bude konec. Co je to smlouva? V určité době má cenu papíru na kterém je napsaná. Kde nejsou peníze ani komunisti neberou. Čím se zasloužil např. pan Špidla o bohtství státu, když bere 100 000 Kč měsíčně? Možná se s vámi rozdělí pane Holíčku.

J. Kavalír 22.3.2018 15:52

Re: Současný důchodový systém je nereformovatelný a

Konec nastane až v okamžiku, kdy výroba nebude stačit na pokrytí potřeb všech obyvatel. A nemyslím si, že by k tomu v brzké době mělo dojít. Do té doby je to jen o přerozdělování peněz tak, aby bylo možné všechno vyrobené zboží prodat. Pokud nebude za co nakupovat, nebude se ani vyrábět. Důchodce je především spotřebitel části vyrobeného zboží.

J. Kulheim 22.3.2018 17:07

Re: Současný důchodový systém je nereformovatelný a

Můžete spotřebovávat resp. kupovat, pokud máte chechtáky. Pokud si "stát" pujčuje na spotřebu, dostávají se do oběhu peníze nekryté zbožím a to se zdraží. Důchod je stejný a důchodce si za důchod koupí méně. Takže dnešní důchodce, pokud nemá nešetřené, musí omezit všechno co je zbytné. Jeho přežívání zpestřuje nakupování ve slevě.

Pokud vládě nestačí peníze,které vybere od lidí, tak si půjčí nebo zvýší daně. Daně platí ti, kteří pracují a vláda peníze přerozděluje asi "podle zásluh" zejména před volbami. Prodejné hodnoty dělají pouze lidé pracující v produktivní sféře. Přerozdělováním peněz ještě nikdo nezbohatl. Kdo chce podnikat nech jde půjčit do banky a nechodí pro dotace Stát je služba pro občany. Není to přerozdělovna cizích peněz.

J. Jurax 22.3.2018 22:28

Re: Současný důchodový systém je nereformovatelný a

Přerozdělováním peněz ještě nikdo nezbohatl - inu, i zbohatl; přinejmenším ten, kdo je přerozděluje ... :-)

J. Kulheim 23.3.2018 0:40

Re: Současný důchodový systém je nereformovatelný a

Myslím, že víte jak jsem to myslel. Ti kteří berou bohatnou a chudobnější, kteří peníze dávají, chudnou.

A. Alda 22.3.2018 10:20

Důchod je plnění z pojištění, nikoli odměna za minulou práci

Proto by důchody měly být zvyšovány formou valorisace k vyrovnání tendencí pohybu hodnoty měny v závislosti na tom, kolik kdo do důchodové pojišťovací pokladny odvedl.

Důchod prostě není sociální dávka pro staré, ale plnění z pojistky pro případ stáří.

F. Doušek 22.3.2018 11:59

Důchod je plnění z pojištění, nikoli odměna za minulou práci

Tím měl být sockomouši zrušený 2. pilíř.

R. Szewczyk 22.3.2018 13:11

Re: Důchod je plnění z pojištění, nikoli odměna za minulou práci

souhlas, ovšem důvodem pro výplatu pojistky by neměl být věk, ale ztráta možnosti pracovat pro věk, ne nutně v 65 letech pro každého,

A. Alda 22.3.2018 13:17

Já jsem tu pojistku uzavíral s tím,

že pojistné mi začne být vypláceno v 60 letech věku.

R. Szewczyk 22.3.2018 13:29

Re: Já jsem tu pojistku uzavíral s tím,

jasně, u mně obdobně, pokud od boku spočítám odvody za 5 let, plus nevyplacený důchod, je to pěkný milionek, který vy i já jsme darovali na oltář demokracie,

J. Holíček 22.3.2018 14:03

Re: Já jsem tu pojistku uzavíral s tím,

Pojistné se nevyplácí, to se platí. :-)

J. Kulheim 22.3.2018 15:17

Re: Důchod je plnění z pojištění, nikoli odměna za minulou práci

Důchodová daň jde do příjmu státu a je součástí mandatorních výdajů. Pojistka se tomu pouze říká. Máte nárok jenom na to co vám dají.