19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

PRÁVO: Kalousek generálem

Proč se ministr Miroslav Kalousek chová způsobem, který by už neměli vykládat političtí komentátoři, ale diagnostikovat psychiatři? Nemá smysl hodnotit právně jeho argumentaci o zbytečnosti znaleckého posudku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 9.7.2012 18:42

Díky za analýzu

Velmi dobrá analýza JUDr. Hulíka! To je vynikající lekce z kritického myšlení, které se českým studentům ani občanům běžně nedostává.

M. Hoblík 9.7.2012 11:17

Kalousek neunesl tíhu moci!

Ale on se zase vzchopí, stejně jako v minulosti; a zase se najdou takoví, coho budou volit.....

J. Novak 9.7.2012 10:31

Jo,jo...

Kdysi kdosi na MO prohlásil cosi ve znění: "Teď vůbec nejde o armásu, ale o to, dostat ty peníze do těch správných kapes...". Kdopak to asi byl, že, kdo to asi potom přihrával nákupy techniky pro AČR pouze pro svého kamaráda Hávu (Omnipol)... a další spřátelené firmy.

P. Pruner 9.7.2012 8:09

vydat paní Parkanovou

Motivací pana Kalouska je obyčejný strach. Strach větší než evidentní škody na preferencích TOP09, které on a jeho spojenci způsobují.

Vydání paní Parkanové je důležité, aby policie začala rozplétat causu Casa a následně možná další nákupy na ministerstvu obrany. Tomu se pánové Kalousek a Schwarzenberg snaží ze všech sil zabránit. Ten je pro vydávání, ale jen v případech kdy on tak rozhodne.

Podnět na inspekci je jen gestem, všichni víme, že výsledky takového vyšetřování budou až v době, kdy už o vydání paní Parkanové bude rozhodnuto.

E. Vašátko 9.7.2012 6:11

Možná, že by v tom mohlo být i něco jiného.

Začal s tím na Ukrajině Janukovič a tohle by mohl být precendent v ČR a možná i v EU. Zatím nikdo nevyvodil důsledky z "politické odpovědnosti" a v daném případě se zdá, že se politická odpovědnost mění v odpovědnost trestně právní. Pokud by tohle prošlo, měli by mít bez rozdílu všichni exponovaní politici už teď husí kůži. Jsem zvědav, jak dopadne zítřejší jednání o vydání paní Parkanové, pokud si tohle poslanci uvědomí.

P. Pavlovský 9.7.2012 2:50

Komická se bohorovnost politiků a kšeftařů,

resp. znalců vojenských komodit a obchodů s nimi. Do omrzení opakované tvrzení, že nikdo nemůže srovnávat ceny vojenských zakázek, a proto nelze zadat expertní posudek na posouzení ceny, za kterou má být to či ono nakoupeno, je naprostý blábol z hlediska filozofického i ekonomického.

Ocenit je možné (netvrdím, že spravedlivě!) úplně všechno, ze zákona se oceňuje finanční částkou i taková "komodita", jakou je lidský život, zdraví, náhrada za zmrzačení! Tím spíš hodnoty hmotné, škody po živelních katastrofách, dopravních karambolech. Reparace nařízené poraženým!Každé hodnocení, včetně ekonomického, vychází nutně ze srovnávání. I na trhu se zbraněmi existuje konkurence. Nákupy zbrojní techniky se musí plánovat. Na základě čeho a kdo sestavoval státní rozpočet v roce nákupu letadel? Tu cifru si někdo vycucal z prstu?

Nelze-li srovnávat, jakpak se došlo k tomu, že mají být nakoupena právě tato letadla a ne jiná? Skutečným srovnáváním by se totiž zjistilo, že jsou na trhu letadla, která mají lepší parametry. Byli tu ale lidé, kteří prostě srovnávat nechtěli, protože srovnáváním by jejich malverzace vyšla najevo!

Pro nákup letadel CASA zvedli ruku bez výjimky všichni tehdejší členové koaliční vlády ODS, KDU-ČSL a SZ, Kalousek i Bursík. Přitom vláda už byla v demisi, nebylo možné jim pohrozit, že při opačném hlasování přijdou o křeslo. O tom, že jde o velice nestandardní a nevýhodný nákup psala tehdy již dlouho všechna média, bylo to veřejné ne-tajemství. Věděl to každý občan, byť i jen okrajově se zajímající o politiku, natož členové vlády. proboha, co je přimělo tu ruku zvednout, proč se alespoň nezdrželi, když už nechtěli hlasovat proti? Čeho se báli? V co doufali? A čeho se titíž bojí dnes?

Všechno zboží na trhu má nějaký finanční ekvivalent (proto zboží) a ten lze standardními metodami zjistit. U všeho lze zjistit jaká je „cena obvyklá“, jaká nízká (výhodná) a jaká předražená (nevýhodná). Pokud to někdo popírá, je to buď hlupák nebo darebák (někdy i obojí).

K. Oldřich 9.7.2012 12:18

Re: Komická se bohorovnost politiků a kšeftařů,

Tyto ceny přece již porovnány byly. Je známa jejich výše pro Polsko a Rakousko a snad i pro některé jiné státy. Na tomto základě byl vypočten rozdíl, který je přemětem finančního maléru. Proč to nyní jde a nešlo před tím nám nějak ten financministr opoměl sdělit. Zato stále dokola mele svou, že nelze, nikdo neví, nikdo nic neviděl, nic neslyšel, nikoho nezná... To je o koliku. Tedy střevní.

V. Ondys 9.7.2012 1:59

:))))) Jeden se už ani nediví, proč je u nás tolik volů

když oborově způsobilá zpěvačka lidových písní za totáče údajně pracovala ve Státním plemenářském podniku.

J. Frankl 9.7.2012 6:55

Re: :))))) Jeden se už ani nediví, proč je u nás tolik volů

Trochu mimo mísu.Tento podnik "vyráběl" jen krávy a bejky s gulama.Vola ani jednoho!

V. Ondys 9.7.2012 7:40

:))))) Kdoví co podobně zodpovědní odborníci

vyváděli s koulema při přípravě tak společensky příkladných mamánků s očividným odporem k chování :))))) rozzuřenejch bejků...

V. Ondys 9.7.2012 7:52

Re: :))))) Kdoví co podobně zodpovědní odborníci

:))))) I jejich vzhled víc připomíná ženskou ve dvacátým měsíci než :))))) bojovnýho muskýho.