25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

PRÁVO: K žalobě na prezidenta republiky

Níže uvedený text píši popaměti, vychází z projevu na neveřejné části schůze Senátu ohledně návrhu na žalobu prezidenta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Dvořák 29.7.2019 21:51

Jestli to tak v tom Senatu tak sesmolili,

pak nám ty borce musí závidět celý svět. Zvláště pravnika Lásku :-D:-D

K. Salajka 29.7.2019 12:34

Máte pravdu

pokud jde o opožděnost žaloby na první volební období V dalším ale poměřujete nesouměřitelné. Legislativní činnost má jiná pravidla než personální rozhodování dosahování konsensu v politickém spektru je závislé na dohadování politických stran.

Právníci jako Dienstbier asi dobře vědí, že právně žaloba nemá šanci, je ale jasným politickým vyjádřením k osobě, která blokuje standardní politické postupy a přisvojuje si pravomoci, které její předchůdci, při všech svých rozmarech, vykonávali s větší svědomitostí. Naschvály si nevychutnávali tak okázale. Vzhledem k tomu, že porazil Drahoše o prsa, nepřinesla ve skutečnosti přímá volba Zemanovi větší ústavní oprávnění než volba nepřímá. V tomto směru se Ústava nezměnila.

V. Student 29.7.2019 11:48

Asi je těžké žít v klidu.

Někteří lidé holt potřebují akci, jinak mají pocit, že vlastně nežijí a nic nedělají. Tak si zažalujeme prezidenta. No proč ne, dědek nic na práci nemá, tak aby se nenudil. Asi. Milion chvilek pro adrenalin je k nezaplacení, konečně se něco děje.

I. Dvořák 29.7.2019 13:09

Re: Asi je těžké žít v klidu.

V. Studente, zcela správně. Konečně se něco děje. Konečně někdo a to veřejně ukázal na marasmus zemanovsko-babišovské politice. Konečně někdo nazval hnůj hnojem, lež lží a hradní politikaření s cílem získání většího podílu na moci jakéhosi starce. Je téměř jisté, že ona žaloba v parlamentě neprojde. Avšak již to, že byla sepsána a podána, znamená velké vítězství demokracie.

V. Student 29.7.2019 13:25

Re: Asi je těžké žít v klidu.

No když myslíte. Někteří za velké vítězství demokracie považují demokratické volby. Přiznám se, že mně to k pocitu demokracie v této zemi stačí také.

I. Dvořák 29.7.2019 13:48

Re: Asi je těžké žít v klidu.

Svobodné volby jsou jistě velkým základem demokracie. Jenže je tu háček,skoro bych řekl hák. Výsledek každých voleb velmi ovlivňuje kvalita volební kampaně i rétorické umění kandidáta. A tak se může stát, že sliby zvoleného jsou zapomenuty a jeho politika se ubírá jiným směrem, než sliboval. Zářným historickým příkladem budiž demokraticky zvolení Hitlera. Kdyby se tehdy v Německu našla síla (něco jako Milion chvilek u nás), která by výsledek voleb zvrátila, patrně by bylo ušetřeno desítky milionů mrtvých atd..... A Zeman byl také podobně zvolen, na základě slibů, že bude prezidentem všech, že bude dodržovat právní řád Česka, zapomněl dodat, že v prezidentské funkci bude lhát, neřekl dokonce ani to, že si z Ústavy udělá trhací kalendář. Nesplnil toho mnoho. Nedemokraticky. Sečteno a podtrženo, Zeman získal prezidentský úřad podvodem.

F. Kusák 29.7.2019 15:39

Re: Asi je těžké žít v klidu.

Zase to srovnání s Hitlerem, běžte s tím do háje, to se vždy vytahuje, když dojdou argumenty. Vy nevíte, jaká byla situace v Německu po 1. SV, jak děravý byl tehdejší politický systém, který rozhodně nelze nazvat demokracií? No, a jaká tehdy vládla atmosféra ve společnosti a rozpad ekonomiky státu atd. atd. Než začnete plácat nesmysly, zkuste si o tom něco přečíst.

I. Dvořák 29.7.2019 17:42

Re: Asi je těžké žít v klidu.

Hitler je jen jedna z řady historicky známých skutečností, kdy i svobodné volby vždy nevygenerují do čela států jen to nejlepší. A to je historický fakt, který lze doložit. Nicméně nechci s Vámi vést polemiku na téma Hitler, kam jste ji umně nasměroval. Předmětem diskuze byl Zeman. A byl to právě on, kdo se prodral na hrad právě pomoci lží a slibů, které neplní a jak se zdá plnit nehodlá. A to, že byl byť demokraticky zvolen zdaleka neznamená, že po zvolení si může dělat co chce. K tomu, aby podlézal ̈Rusákům a Číňanům, mandát nedostal. To v jeho předvolebním mazánímedukolemhuby nám jaksi zapomněl sdělit. To, že bude kašlat na Ústavu také neřekl. A je toho mnohem víc. Tudíž argument, že byl zvolen demokraticky je k ničemu, když to co slíbil a to proč byl zvolen, nedodržuje.

A. Alda 29.7.2019 9:58

Docela mne překvapilo,

že právně nevzdělaný politický túrista dovede relativně dobře argumentovat. Nečekal jsem to od něj.

P. Grigar 29.7.2019 12:22

Re: Docela mne překvapilo,

.. má poradce.

M. Šejna 29.7.2019 9:33

nejzajímavější na celém článku je ...

nejzajímavější na celém článku je popis toho, jak si Senátoři a Poslanci vykládají svojí vlastni povinnost jednat bezodkladně.

Napřiklad očividnou chybu v zákoně, který definuje, jak a kdo platí daň z nabytí nemovitosti, opravila Sněmovna bezodkladně až po třech letech.

A. Alda 29.7.2019 9:56

Jo.

K. Janyška 29.7.2019 8:53

Jsem pro žalobu. Už kvůli prověření ústavního pořádku

u nás a jeho relevance. Přímá volba prezidenta ho úplně zdecimovala... Dzp.

S. Ševeček 29.7.2019 8:31

kam přestoupíte příště?

krajánku?

R. Meišner 29.7.2019 8:20

naprosto

zbytečný Senát sesmolil naprosto zbytečnou žalobu. (zkráceno)

L. Písařík 29.7.2019 7:47

Jestliže je možné

dosáhnou toho, aby byl jmenován kompetentní člověk, pak se nejedná o zbytečný odklad. Hamáček by měl, než navrhne své kandidáty na ministra, nechat je odborně přezkoušet příslušným ústavem, který žádané znalosti vyučuje.

A. Alda 29.7.2019 9:55

Možná by stačila

psychiatrická klinika.

K. Salajka 29.7.2019 10:48

Re: Jestliže je možné

Nejradši mám Zemana, když zkouší kandidáty z jazykových znalostí. Jevo ruština naprosto čuděsnaja i orientacia v pravovom porjadku nevidanaja.

F. Houžňák 29.7.2019 13:54

Máte v té ruštině chyby,

neprošel byste. Musíte ještě studovat.

K. Salajka 29.7.2019 14:46

Re: Máte v té ruštině chyby,

Profesoři už se blíží, už jsou na Donbase.

F. Houžňák 29.7.2019 14:47

To máte taky špatně,

Putin stojí už u Skalice a u Hodonína.

V. Kříž 29.7.2019 6:12

milý senátore...

... kdybyste, spolu s poslanci, panu presidentovi strhli típec při prvním náznaku, že si moc vyskakuje, a to citelným zkrácením peněz na Hrad, Lány, hradní kohortu a cesty po přátelích, nemuseli jste potit žalobu, která bude zaměstnávat soudy ještě léta po tom, co Zeman se odebéře na Vysočinu.

M. Šejna 29.7.2019 9:30

milý Kříži

státní rozpočet sestavuje vláda a schvaluje sněmovna.

Kbyby se v rozpočtu strhl senátu tipec při prvním náznaku, že moc vyskakuje, a to citelným zkrácením peněž na provoz, senátní komise a senátorské cesty do Peru apod. ...

A. Alda 29.7.2019 9:56

Tak.