25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

PRÁVO: Jsou Benešovy dekrety součástí právního řádu?

V souvislosti s konáním 69. Sudetendeutscher Tag (dne Němců ze Sudet) ve dnech 18.5. až 20.5.2018 se rozpoutala znovu diskuze o tzv. Benešových dekretech. Na webu se do této diskuze zapojila i známá publicistka Mgr. Lída Rakušanová.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Steiner 26.5.2018 11:58

Re: Bojíte se jít do debaty se mnou, pane Steinere?

Nebojím. Zvláště když již vám věcné argumenty schází. Zajistil jste již stanovisko přítele Václava Vlka st.?

Jaké debaty jste již absolvoval? Je to k dohledání na webu?

T. Krystlík 26.5.2018 10:45

Bojíte se jít do debaty se mnou, pane Steinere?

Nakonec nejste žádnou výjimkou. Všichni národovci jako Vy, se dosud strachy z debaty se mnou podělali.

Jestliže se někde mezi dvěma nebo vícero státy napíše, že "uznávají", tak podle mezinárodního práva to berou na vědomí, ne že něco schválily.

A co varianta, že všichni čeští profesionální historici lžou? Nebylo by to poprvé.

M. Steiner 26.5.2018 10:27

Historiku Krystlíku, uvažujete v rozporu s logikou.

Historiku Krystlíku, uvažujete v rozporu s logikou a zásadami správného myšlení.

Je to stejné jako s uzavřením manželství. Když nechce ona a chce pouze on, pak manželství nevznikne. Stejné je to i v opačném případě. Je třeba souhlasu obou.

Stejné je to i s odsunem. Pokud by Češi nechtěli a chtěli pouze vítězné velmoci, pak odsunu nedojde. Stejné je to i v opačném případě. Bylo zapotřebí souhlasu obou.

Pouze vy to interpretujete jinak. Znovu vám doporučuji si řádně přečíst protokol z 2.8.1945.

Vašimi poznámkami o odsunu Čechů v r. 1990 do severní Koree a na Sibiř se již nebudu zabývat.

P. Harabaska 26.5.2018 8:31

Re: Stěžovala si mi jedna stará paní,

Budete tedy jistě souhlasit s tím, že ti dnes oslavovaní bratři Mašínové (kombatanti?) jsou docela obyčejní vrazi, ač prohlašovali, že bojovali ve válce proti komunismu. Ostatně likvidace Poláků, Židů, a dalších v německých koncentračních táborech byla zločinem spáchaným na civilistech. Tedy jedna jedna. Západní spojenci se nemuseli Rusům (nikoli rusákům) nijak omlouvat, když ti neměli žádnou takovou smlouvu s Němci. (BTW: píšete také Poláci s malým písmenem?)

T. Krystlík 25.5.2018 22:34

Pane Steinere, Vaše argumenty jsou chabé!

V příloze 6 dokumentu z Konference v Berlíně s názvem Protokol jednání (Protocol of Proceedings) z 1. 8. 1945 se v položce XII praví: „Tři vlády prozkoumaly tuto otázku ze všech hledisek a uznávají, že se má do Německa uskutečnit transfer německého obyvatelstva nebo jeho složek, které zůstávají v Polsku, Československu a Maďarsku.“ Spojenci Československu v Postupimi transfer nevnutili, nenařídili, ani neschválili nebo nepotvrdili, protože zpráva ani protokol postupimské konference neobsahují nikde v souvislosti s transferem Němců termíny „rozhodli jsme“ nebo „usnesli jsme se“, „schvalujeme“, „potvrzujeme oprávněnost transferu“, nýbrž pouze „vlády uznávají, že se do Německa má uskutečnit transfer“. Postupimská konference také nevyplodila nic, co by se dalo označit jako mezinárodní smlouva (jako například Mnichovská) s patřičně závaznými mezistátními důsledky. Ve zprávě Expelees and Refugees of German Ethnic Origin z 24. 3. 1950 (Vyhnanci a uprchlíci německého etnického původu), tzv. Walter-Report (Walterova zpráva) Podvýboru pro soudnictví Kongresu USA a pak ve zprávě náměstka ministra zahraničí USA Jacka McFalla z roku 1952 se pravilo, že americká delegace v Postupimi nepodporovala transfer Němců z daných států a nakonec souhlasila s tímto řešením jen kvůli tomu, aby „se Německo otevřelo těm, kterým hrozila deportace do vzdálených subpolárních oblastí Sovětského svazu, což by se rovnalo jejich záhubě“.

Sudetoněmci podporovali nacismus asi ve stejné míře jako Češi bolševismus po roce 1948. Když byli za to vyhnáni ze svých domovů, pak patří Češi do KLDR.

Pojďte se mnou do TV-debaty v www.debatniklub.cz stylem argument proti argumentu - můžete si k tomu přibrat i přítele V. Vlka staršího. Dopište mi na adresu tkrystlik@yahoo.de

M. Steiner 25.5.2018 20:25

Re: Znáte protokol postupimské konference Krystlíku?

Pokračování: Dále viz čl. VI text na webu. Podepsáni : Stalin, Truman, Attlee. Důkladně si přečtěte tento protokol přečtěte, než začnete psát svoje úvahy historiku Krystlíku.

Zajímavá je Vaše úvaha, že Češi by měli jít v roce 1990 na Sibiř. Jenom chybí zdůvodnění proč. Měl byste si prostudovat materiály o komunistickém totalitním režimu a odporu proti němu. Zejména fakt, že Československo bylo po 20.8.1968 okupováno. Totalitní režim se tu držel díky této okupaci.

Poprvé slyším, že sudetským Němcům hrozil odsun na Sibiř a za polární kruh.

Vím, že se považujete za významného historika. Nelze ovšem pominout, že zde k vám jsou významné výhrady. Slušnost je pro vás

něco zanedbatelného.

P. Han 25.5.2018 20:20

Re: Znáte protokol postupimské konference Krystlíku?

Krystlík ví kulové. S vámi se milerád pohádám, ale s ignorantem Krystlíkem to nemá moc smysl.

M. Steiner 25.5.2018 20:10

Znáte protokol postupimské konference Krystlíku?

Znáte vůbec Protokol postupimské konference z 2.8.1945 Tomáši Krystlíku? Cituji z něho: XII Spořádaný odsun německého obyvatelstva. Konference dospěla k této dohodě o odsunu Němců z Polska, Československa a Maďarska:

Tři vlády prozkoumaly tuto otázku po všech stránkách a uznaly, že německé obyvatelstvo nebo jeho složky, které zůstávají v Polsku, Československu a v Maďarsku, bude třeba odsunout do Německa. Jsou zajedno v tom, že jakýkoli odsun musí být prováděn spořádaně a lidsky.

Poněvadž by příliv velkého počtu Němců do Německa zvětšil břemeno, které již doléhá na okupační úřady, soudí, že tento problém by měla zkoumat Kontrolní rada a přihlížet při tom zvláště k tomu, aby tito Němci byli spravedlivě rozděleni mezi jednotlivá okupační pásma.

I. Mertl 25.5.2018 20:01

Re: Pokud rozumím psanému

Téměř jsme na desetiletí zlikvidovali 20% území státu a třetinu lehkého průmyslu. Ať se cítíte ztrestán či ne, ztrestali jsme se všichni.

P. Han 25.5.2018 19:59

Re: Nelžete, pane Steinere!

Na lhaní jste tady vy, samozvaný historiku. Požadavky na odsun Němců jako první vznesla polská exilová vláda v Londýně už v r. 1939. Beneš v tom roce ještě jednal s Wenzelem Jakschem o koexistenci Čechů s Němci v obnoveném Československu. Němci měli původně dokonce získat určitou autonomii v oblastech, kde měli většinu. Tato jednání byla ovšem ukončena na nátlak domácích odbojářů, kteří německý útlak prožívali na vlastní kůži. Teprve potom se Beneš přiklonil k myšlence transferu německého obyvatelstva, k čemuž v roce 1943 obdržel souhlas od Velké Británie, USA i SSSR. Postupimská dohoda to pouze stvrdila.

Ten váš druhý odstavec nechápu vůbec. Vystěhování na Sibiř proč? Že se Češi znelíbili moskevským aparátčíkům? A do Severní Koreje snad proto, že by většina našeho obyvatelstva propagovala ideologii ču-čche? Víte, my Češi jsme tu doma, na rozdíl od vás.

K. Janyška 25.5.2018 19:45

Bylo vysídleno na 20 milionů Němců z různých území.

A právem. Byl jsem v Osvětimi dvakrát... Dzp.

K. Janyška 25.5.2018 19:43

Re: Nelžete, pane Steinere!

Ano byl. Drtivou většinou... Dzp.

T. Krystlík 25.5.2018 18:57

Nelžete, pane Steinere!

Vyhánět československé Němce začali Česi bez vědomí západních spojenců hned 9. 5. 1945. Češi, Slováci si chtěli své karpatské Němce ponechat. Postupimská konference nedospěla k žádné dohodě (žádná podepsána nebyla, kdyby byla, musely by ji parlamenty signatářských zemí ratifikovat) jen mocnosti v protokolu z konference "uznaly, že transfer Němců musí být proveden", tj. vyhánění nepřikázaly, ani s ním nesouhlasily, ani nedohodly se na něm - vzaly ho jen na vědomí. A hlavně: Němci nebyli vyhnáni z DK, NL (jen cca 4 tisíce ze 170 000), B, F, I, RO a z Maďarska jen asi třetina. Že západní mocnosti povolily transfer z CS, PL a H bylo z obavy, že by místní Němci mohli skončit v SSSR za polárním kruhem, což by znamenalo jistou smrt. (Všimněte si: v H v té době ještě vyhánění Němců vůbec nezačalo a YU, která je vyhnala, není v protokolu zmíněna.)

Píšete, že "nacismus byl podporován většinou sudetských Němců". Podle této logiky by Češi počínaje rokem 1990 měli být vystěhováni na Sibiř nebo do Severní Koreje.

V. Novák 25.5.2018 18:09

Re: hm

Ale kulový, Szewczyku, zase píšte hovadiny.

Mylet si můžete cokoli, třeba i to, že umíte myslet - a stejně to nebude pravda.

I. Mertl 25.5.2018 17:25

Re: Na to Vám odpovím jednoduše, dokud jednotka nesloží

No, a my Češi jsme na to udatně navázali, většinou proti bezbrannému německému obyvatelstvu. Oč jsme lepší! Ano, byly to spíše výjimky, ale přesto! Proč si to nepřiznat? A to zcela opomíjím, co nás ta poválečná krutost stála jako stát!

R. Langer 25.5.2018 17:06

Re: Pokud rozumím psanému

Možná se cítíte ztrestán, ale já nikoliv.

P. Vaňura 25.5.2018 16:32

Vražedný útok nějaké skupiny na německé civilisty

nebyl součástí odsunu!

P. Vaňura 25.5.2018 16:28

Čehoslováci to mohli udělat, protože tak rozhodly

velmoci v Postupimi a nebyla na světě síla, která by tomu mohla zabránit. Stalin by jistě pomohl i vlastní armádou, pokud by byl o to požádán!

Židé by to sice mohli udělat, ale EU by se posra** a oni do konfliktu s ní jít nechtějí.

Ano, tak jednoduché to celé je.

Já si ale myslím, že vzhledem k tomu, že Arabové ze svých zemí vyhnali 850000 Židů, které navíc připravili o majetek, byl by odsun Arabů ("Palestinců") za Západního břehu víc než spravedlivý!

P. Vaňura 25.5.2018 16:17

Na to Vám odpovím jednoduše, dokud jednotka nesloží

zbraně (a ti vojáci to evidentně neměli v úmyslu, mohli složit kapitulaci do rukou toho kapitána), válka pokračuje. Nebo si snad myslíte, že by se ti Němci, po tom co spáchali, jen tak bez boje vzdali?

Jinak, poslední boje pravidelných jednotek na našem území trvaly až do 12. 5. 1945, poslední masakr civilistů spáchali Němci 10. 5. 1945 (u Bernatic v jižních Čechách).

P. Kubáč 25.5.2018 15:46

Kolektivní vina ?

Pořád slyším "kolektivní vina" tak musím vždy podotknout že při volbách v roce 1935 byla v českých zemích 23% menšina Němců a Henleinova Sudetoněměcká strana dostala 22% hlasů - čímž se stala vítězem v celém Česko-Moravsko-Slezsko-Slovensko-Podkarpatském státním útvaru.

Tahle numerická shoda rozhodně nebyla způsobena tím, že by v Německé menšině probíhal boj zda se na občanském principu přiklonit k Čechům že? Navzdory tomu kolem 1,5 procentního bodu Němců hlasovalo pro České strany, byli v KSČ, pomáhali českému odboji atd. - a taky že takoví osdunuti nebyli - třeba můj dědeček.

P. Han 25.5.2018 15:40

Re: hm

Každý v protektorátě nebyl občanem Říše. Občané Říše rukovali do Wehrmachtu, možná i včetně vašeho tatíka, ale občané protektorátu nikoliv. A nakonec i na sudeťáky, vlastní volbou občany Říše, říšští Němci koukali jako na odpad, na občany 2. kategorie. I Henlein si to zažil.

A o té troubě bolševismu si to taky taháte odněkud z prdele, trouba jste tak akorát vy.

R. Szewczyk 25.5.2018 15:16

Re: hm

hm, každý v protektorátě byl občanem říše, ale nechť, mylete si co chcete o naprosto dokonalém udatném českém národě,,,,,,,,jeětě 5,5,45 nedilnou součástí říše, neochvějně stojící za vůdcem,. teprvá až pražský rozhlas, trouba bolševismu, rozhlásil, že učast v bojích proti ose bude proplacena jako přesčas, tak najednou bylo bojovníků hafo,,,ha ha ha ha ha

R. Szewczyk 25.5.2018 15:11

Re: Snad si nemyslíte, že souhlasím se zabíjením dětí

co tomu říkám, nic, byli to vrazi, ovšem měli být popraveni řádným soudem, ta banda , to jsou taky vrahové, vrah zabil vraha, co je na tom k nepochopení?,

nicméně dovolím si dotaz, jak dlouho po nějaké válce chcete tolerovat samosoudy? podpořte zákon: každý , byť jen zdánlivý nepřítel , může být usmrcen kdykoliv, kýmkoliv, a jakýmikoliv prostředky do -------- dní od podepsání totální kapitulace, do -------dní po podepsání míru,

S. Netzer 25.5.2018 14:30

Re: Tak zase jedna všeobecně přijímaná lež

Nic se nestalo. SN :-)

M. Steiner 25.5.2018 14:21

Re: Tak zase jedna všeobecně přijímaná lež

Omlouvám se! Jinak mám v NP více článků.

P. Vaňura 25.5.2018 14:15

Snad si nemyslíte, že souhlasím se zabíjením dětí

(snad vyjma některých čtrnáctiletých příslušníků Hitlerjugend). Ale v poválečné době se zločinům nedalo úplně zabránit. Dokonce i při "spořádaném" odsunu musela československá armáda mnohdy bránit odsunované Němce před útoky rozzuřených Čechů. Po šesti letech teroru musela být nenávist obrovská!

Co říkáte tomu, že 9. 5. 1945 upálili!!! němečtí vojáci u Jičína kapitána československé armády Josefa Šimka, který si v představě, že už je po válce oblékl uniformu a chtěl přebrat jičínská kasárna? Ti Němci pak na ústupu padli v úvozu do české léčky a byli všichni pobiti. Vím to od jednoho dnes už zesnulého pamětníka.

M. Steiner 25.5.2018 14:14

Re: Tak zase jedna všeobecně přijímaná lež

Vážená paní! Vidíte, jak je to s panem Václavem Vlkem. Tyká mu i pan S. Netzer. Sice v latině, ale tyká. Pan Netzer panu Vlkovi napsal: Tu es assinus. Přeloženo do češtiny: Ty jsi osel.

S váženým panem Vlkem to tak jednoduché nebude.

Z. Klouček 25.5.2018 14:13

Co je v zájmu českého státu?

S autorem a dalšími zcela souhlasím v tom, že Benešovy dekrety byly přijaty poprávu jako zcela odpovídající dobovým okolnostem a také poprávu pozbyly účinnosti, když potřeba řešit tuto problematiku historicky pominula. Paní Rakušanová se ovšem dožaduje nynějšího zrušení dekretů od samého počátku, což by jistě bylo vykládáno jako doklad o jejich protiprávnosti v době přijetí dekretů. Myslí si tu někdo kromě paní Rakušanové, že je toto v zájmu českého státu ( a tím spíše českého národa)? Já tedy ne.

Pro dílčí ilustraci považuji za vhodné citovat z Wikipedie (https://cs.wikipedia.org/wiki/Sudeton%C4%9Bmeck%C3%BD_sbor_dobrovoln%C3%ADk%C5%AF): " Odsun sudetských Němců z Československa po druhé světové válce je stále vnímán jako přímý důsledek teroristických aktivit SdFK.[12]"

Lze se domnívat, že poválečný odsud většiny sudetských Němců pravděpodobně přispěl k prevenci dalšího násilí z obou stran, kterému by Němci rozvrácený a znovu budovaný český stát byl sotva schopen účinně bránit. V paměti Čechů těsně po válce takové věci jako řádění ordnerů byly ještě v čerstvé paměti a neměli bychom na to zapomínat ani nyní. Paní Rakušanová píše česky, ale svět zjevně vidí očima sudeťáků a neměli bychom jí proto přiznat právo soudit, co je či není v zájmu českého státu.

P. Vaňura 25.5.2018 14:04

Žádná kolektivní vina se neuplatňovala, nebyla

ale respektována presumpce neviny. Pokud se prokázalo, že Němec byl antifašista (nevím, co všechno to obnášelo), pak odsunut nebyl!

I. Mertl 25.5.2018 14:01

Re: Mluvil jsem s jednou obětí "divokého odsunu" Němců z Brna,

A co takhle odpovědět na otázku? Jodla vem čert, tady jde o česká poválečná zvěrstva, rozumíte prosím?