19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

PRÁVO: Jako domeček z karet

Každý takový domeček z karet má svoji základnu a tou samozřejmě měli být "kmotři". Je zajisté něco nemravného ba nezákonného, je-li někdo příliš bohatý a existuje podezření, že bohatství získal nelegálně nebo své legální výdělky alespoň řádně nezdanil.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Kohout 23.7.2013 15:49

liberálové vs konzervativci - je to o integritě osobnosti

Politici se prohlašují buď za liberály či konzervativce. Konzervativci, dle učení RR vyznávají "family values". Tj měli by být super opatrní v oblasti navazování sex vztahů, protože pak hlásají něco jiného než provádějí. Typický je např p. Topolánek. Naproti tomu - liberálové nic takového jako "family values" ve smyslu RR nehlásají, proto jim nějaký ten vztah bokem projde, protože to není v protikladu s tím co hlásají. Chápete to? Jde o integritu osobnosti. Nemůžu něco hlásat, tj konzervativní hodnoty a přitom v praxi dělat opak.

J. Slanina 23.7.2013 17:25

Re: "Politici se prohlašují buď za liberály či konzervativce."

Nu, dneska se někteří "politici" už zase zcela nepokrytě prohlašují za bolševiky.

J. Boleslav 23.7.2013 14:04

Výborný článek, naprostý souhlas

Pomateného a umanutého Uštvána je třeba zastavit!

S. Ševeček 23.7.2013 13:21

''Sem si všim''

že obejít podmínku "pravomoci veřejného činitele" se Šilhán pokusil tím, že Nagyová Nečase (a Vojšpióna) NAVÁDĚLA k trestnému činu.

T. Pansky 23.7.2013 12:37

Chapani a respektovani prava v Cesku - tristni ....

Autor se dopousti stejne naprosto zkladni chyby jako dnes uz vetsina komentatoru - vynasi rozsudek pred samotnym obvinenim a prokazanim viny ci neviny.  Tohle neni pravni prostredi, to je anarchie.  Z tohoto duvodu muzeme konstatovat, ze kdokoliv dnes pise podobne clanky, a ze uz jich bylo, je anarchista.  Dale muzeme shledat, ze ceske vseobecne pravni povedomi je na velmi nizke az primitivni urovni.  My nejenze nezname zakladni pojmy pravniho systemu, my ho ani nerespektujeme.  Naprosto neshouhlasim se vsemi kroky zalobce Istvana, ale tenhle system byl vybudovan politiky.  Nicmene, problem korupce je obrovsky a dnes je videt, ze se zmene branime, lepe receno, samotni akteri se zmenam brani.  ....  V tomto pripade musime nechat probehnout soud, ve kterem se zalobce pokusi prokazat, ze poslanci prijali sve zamestnani jako odmenu za nehlasovani ve Snemovne.  Samotne odstoupeni trestne neni, samotne prijeti zamestnani neni.  Ale jejich spojeni je korpci a na tom nikdo nic nezmeni.  top0625top at hotmail.com 

J. Vintr 23.7.2013 16:26

Re: Chapani a respektovani prava v Cesku - tristni ....

S tím "právním prostředím" se běžte bodnout. Jestliže mají profesionální právníci na tutéž věc zcela odlišné názory, tak u nás neplatí žádné "právo" a zákony jsou pro srandu králíkům. Celý justiční aparát by se dal nahradit tím, že si ve sporných případech zúčastnění hodí třeba korunou a mají aspoň 50% pravděpodobnosti, že to bude spravedlivě. A dozví se výsledek hned. Což jsou parametry, ke kterým se celý ten nákladný justiční aparát nikdy ani nepřiblíží ...

T. Pansky 23.7.2013 17:38

Re: Chapani a respektovani prava v Cesku - tristni ....

Jenom socialicti novinari se ptaji pravniku na pravni nazor, protoze nechapou podstatu prava.  Kazdy pravnik si rekne svuj nazor, ale jedine soud rozhodne s definitivni platnosti, kde se pravda nachazi.  Nanestesti, justice v Cechach stala vychazi z pravniho systemu postavenem za kom-imu a s tim zatim nikdo moc neudelal.     

J. Vintr 24.7.2013 0:09

Re: Chapani a respektovani prava v Cesku - tristni ....

A ten soud rozhoduje podle čeho?

V. Dosoudil 23.7.2013 16:31

Re: Chapani a respektovani prava v Cesku - tristni ....

A proč tedy nesouhlasíte se všemi kroky Ištvana, smím-li se zeptat...?

T. Pansky 23.7.2013 17:30

Re: Chapani a respektovani prava v Cesku - tristni ....

Bohuzel, media v Cechach neinformuji velmi dobre.  Informace jsou kuse, bez souvislosti.  Bohuzel, lepsi informace nemame.  Takze z techto informaci se zda jednani prokuratoru jednak velmi zdlouhave a jednak nekdy zmatene.  Se samotnymi kroky Istvana souhlasim, prestoze mohl dobre ocekavat reakci odpor Snemovny a zasah nejvyssiho soudu.  Ale prave proto musime cekat na soud, kde musi zalobce prednest cely pripad adekvatne pro soudce. 

L. Novák 23.7.2013 23:56

Re: Chapani a respektovani prava v Cesku - tristni ....

Potíž ale není v samotném soudu, který by měl rozhodnout. Jsem pro. Problém je s tom, že OČTŘ si neváží svobody občanů a klidně je v podstatě bez závažného důvodu strčí do vazby. Systém, kde musí podezřelý čekat ve vazbě na vyslechnutí jediného svědka v kauze 37 dní, pak je ihned po vyslechnutí svědka propuštěn (současně s ostatními, na základě stížnosti podané k soudu), je systém zavánějící komunistickým nátlakovým vězněním ve vazbě bez obvinění založeného na reálném a doložitelném trestném činu. 

Otázka nad Ištvanem zní: Je to vůbec soudný člověk schopný posoudit důležitost událostí a dostupných důkazů?

J. Ptáček 23.7.2013 9:05

Nějak se pozapomíná

Nějak se pozapomíná na to, že za celý Nečasův skandál si může Nečas zejména sám. Svým potenciálním nepřátelům si naběhl na vidle tím, že si všem na očích pořídil milenku přímo v zaměstnání a nechal se jí zcela ovládat. On, deklarovaný křesťan a otec čtyř dětí. Pak už se jen čekalo, kdo to spustí. Podle britského přísloví nemůžete mít koláč a zároveň ho sníst. Měl si dávat sakra pozor nebo si najít nenápadné zaměstnání, kde by mu asi vše hladce prošlo. Protože i kdyby byl čistý jako lilie, odpůrci by se stejně pokusili něco vymyslet Ale takhle ... ?

Problém je v tom, že ve vysokých funkcích se najednou aktérům začne zdát, že jim stromy zčista jasna rostou až do nebe. To se týký jak Nečase ale i tří vazebně stíhaných poslanců. Kdyby se beze slova vzdali mandátu a pak skončili někde v dozorčích radách, nikdo by po nich neštěkl. Ale halasně vytrubovali v televizi jak to sfouknou a pak se diví. Ještěže věrchuška"umí" stále některé mocenské orgány, např. Nejvyšší soud.

P. Khail 23.7.2013 9:14

Re: Nějak se pozapomíná

Výstižné!

P. Schuster 23.7.2013 9:31

Re: Nějak se pozapomíná

I premiér je člověk a láska je mocná čarodějka. Musíme měřit všem stejně. Premiér Paroubek se rozvedl a vzal si svoji tlumočnici, Premiér Topolánek si vzal svoji kolegyni, takže Nečas do toho také zapadá.

Křesťané se také rozvádí, nic nového pod sluncem a že ty jeho čtyři děti budou dobře zabezpečeny, tomu snad věříte.

Tady se vůbec nejedná o to, že by tří poslanci vytrubovali jak to sfouknou.

Tři poslanci jednoduše nechtěli zvýšení daní - bylo to proti jejich přesvědčení a nepodlehly tlaku tzv. partajní disciplíny kterou tak horlivě zastává KSČM a ČSSD. Tady je jádro pudla to se levici nelíbí a proto roztroubila společně s medii boj o tzv. trafiky, protože jsou u nás politické strany, kde členové jsou svéprávné osobnosti podle slibu poslance "Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí." - a to je OHROŽUJE.

Bez silné stranické disciplíny si někteří naši poslanci politiku vůbec nemohou představit.

M. Šejna 23.7.2013 11:15

pane Schustere

ano, Parpubek se zamiloval a Topolánek také. Ale tady se neřeší, zda je láska trestná. Řeší se to, že narozdíl od Paroubkové a Talmanové si Nagyová myslela, že je ředitelkou České republiky, že může řídit i vojenskou rozvědku a špiclovat Nečasovu manželku.

Z. Švrček 23.7.2013 9:49

Re: Nějak se pozapomíná

Můj ty Tondo kolenatej, to že se premiér zamiloval a ta děva mu nadělala paseku, to je snad trestné? Na vyvození politické zodpovědnosti snad ( a o to tady taky šlo, ne?) ale na basu? Nebuďme magoři víc, než z nás dělá Ištván, TV , a novináři.

M. Šejna 23.7.2013 11:10

pane Svrčku

to jsem netušil, že je Nečas trestně stíhaný. A už vůbec jsem netušil, že to je za to, že mu Nagyová nadělala paseku. Pokud se nepletu, tak trestně stíhaná je jen Nagyová a to za porušení pravomoci úřední osoby (či jak se to nazývá).

L. Novák 24.7.2013 0:00

Re: Šejno, že vy jste zase zaspal?

Požadavek na povolení trestního stíhání Nečase před pár dny stáhl Ištvan z PS v důsledku Rozhodnutí NS o poslanecké imunitě.

J. Vyhnalík 23.7.2013 15:15

Re: Nějak se pozapomíná

Vidíte to zjednodušeně. Lidé se mění. Když si paní Nečasová svého muže vybrala, bylo jí 17 a jemu 18 a sbalila ona jeho. Tehdy to byl sympatický nesmělý student a jejím cílem byla role manželky starající se o velkou domácnost. Jenže po roce 1989 se Petr Nečas pustil do politiky a jeho ženě zjevně vadilo stále víc, že její manžel své práci a politice věnuje stále více času o který "okrádá" svou rodinu. Možná si pamatujete situaci, kdy byl Petr Nečas "po poradě s manželkou" nucen odmítnout ministerský post.

Nakonec před politickou kariérou neutekl a je pravděpodobné, že doma pro to příliš podpory nenašel. Petr Nečas je workoholik a v práci trávil dny od rána do noci. Ve chvíli, kdy se mu nedostávalo podpory doma, bylo jen otázkou času, kdy si tuto podporu najde jinde. Podobně jako Petr Nečas, tak i Jana Nagyová trávila v práci víc než 8 hodin denně a nejspíš jí nedalo příliš práce Nečase ulovit. Osobně si myslím, že primární nebyl sex, ale potřeba mít blízkého člověka ve chvílích pracovního vypětí. Nemyslím si, že by Petrovi Nečasovi šlo o to mít milenku, ale spíš potřeboval mít vedle sebe někoho, aby na to všechno nebyl sám.

Jak už napsali jiní, je to v politice, ale i v podnikání a jiných povoláních, které lidi fyzicky a psychicky pohlcují velmi časté. Někomu jde třeba hlavně o sex, ale u jiných se jedná o potřebu mít někoho vedle sebe a pokud je partner v jejich náročném životě nepodpoří, najdou si někoho jiného, kdo to udělá.

J. Václavíková 23.7.2013 17:22

Re: Nějak se pozapomíná

S tím bych mohla souhlasit, ovšem neomluvitelné podle mě je, že jí svěřil příliš velkou moc.

J. Vyhnalík 23.7.2013 17:56

Re: Nějak se pozapomíná

Jana Nagyová byla Nečasovou pravou rukou, a jako taková měla samozřejmě velký vliv. Jak vyplynulo z debaty v jedněch OVM, kde byla Karolína Peake a Vít Bárta, tak se například scházela pravidelně na neformální snídaně právě s Bártou. Je jasné, že jí Bárta mohl říct i věci, které by Nečasovi do očí neřekl. Podobně to mohlo fungovat i k lidem jako je například Rittig, kdy Nagyová sondovala jejich postoje. Něco takového samozřejmě vyžaduje, aby Nečas měl k ní důvěru a na druhou stranu i ostatní musejí vědět, že to, co řeknou jí skončí u Nečase a ne někde jinde.

Pokud jde o ona slavná sledování, tak to vypadá, že se vše zúží na sledování paní Nečasové, protože, tak jak jsem předpokládal, vojenská rozvědka kontrolovala Úřad vlády a prověřovala možné úniky informací (kauza Karel Randák). Samozřejmě je otázka, jak přesně zněly rozkazy a pověření vojenského zpravodajství. Jedná se o utajované materiály, a tak je patrně mnoho lidí na vlastní oči nevidělo. Nakonec se ještě může ukázat, že se jednalo o přestupek. I kdyby se však potvrdilo porušení zákona, je velkou otázkou, koho by se týkalo a jak závažné by bylo. Prověrka toho, zda premiérovu manželku nikdo nesleduje, jak se o věci dnes mluví, na žádný zásadní prohřešek nevypadá.

V. Němec 23.7.2013 6:51

zneužití pravomoci

Děsí mě, že Vrchní státní zástupce může udělat takovou do nebe volající chybu a obvinit někoho ze zneužití pravomoci, kterou ten člověk nemá!!!! To je podle mne takové odborné faux pas, že by měl nejen rezignovat, ale přestat se zabývat právem vůbec.

M. Šejna 23.7.2013 11:21

Re: zneužití pravomoci

mě zas děsí, jak se na pojem "zneužití pravomoci" kouká pan Němec. Zneužití pravomoci je čin, kdy někdo využije svého úředního postavení k tomu, aby konal v rozporu se zákonem, předpisy a se svou pravomocí.

P. Lenc 23.7.2013 13:49

Re: zneužití pravomoci

Vy jste vůbec "vyděšený".Takže ještě jednou pane Šejno.Pokud kdokoliv a vůbec nezáleží na tom, je li dotyčná šéfkou jakéhokoliv sekretariátu nebo je občanem Šejnou, zažádá jakýkoliv úřad v této zemi o službu která je v rozporu se zákonem a tento úřad jim vyhoví, tak se dopouští trestného činu úřad, nikoliv žadatel.Je zajímavé, že toto nechápou především levicoví agitátoři, (mají to v popisu práce) a dále voliči levice, kteří bývají k vidění u pivních stánků s oranžovou šálou kolem krku.

J. Boleslav 23.7.2013 14:07

Re: zneužití pravomoci

To je přece při jejich obvykle sníženém IQ jasné.

V. Váňa 23.7.2013 12:38

Re: zneužití pravomoci

Vážený pane Němče,

to Vás děsí jedině proto, že nevíte z čeho byla obviněna.

Ona nebyla obviněna ze zneužití pravomoci veřejného činitele, nýbrž z účastenství ve formě návodu.

Žádné odborné fauy pas se nekoná.

Ostatně ani autor článku se příliš nanamáhal nastudovat reálie.

P. Lenc 23.7.2013 13:59

Re: zneužití pravomoci

Vážený pane Váňo, budete tak laskavý a dodáte opravdu relevantní informace, (předpokládám, že máte možnost nahlížet do trestního spisu p.Nagyové) o tom "účastenství ve formně návodu"? Pokud vycházíte pouze z novinových článků, tak dalších vašich informací není třeba a pokud věříte tomu, co říká pan Ištván, tak musím konstatovat, že jste bohužel poněkud naivní.Ten prokazatelně veřejně několikrát zalhal.

V. Váňa 23.7.2013 14:06

Re: zneužití pravomoci

Vážený  pane Lenci, zkuste 

http://zpravy.e15.cz/domaci/udalosti/kauza-nagyova-graduje-v-odposlesich-figuruji-i-sefove-cez-a-ceskych-drah-999187/galerie?id=150238

Je to sice, pravda, z médií, ale jde s největší pravděpodobností o autentické usnesení.

A jinak: totéž uváděla média poté, co SZ žádalo o vydání Nečase. S čím se to proboha neshoduje? To, co jsem napsal, nikdo nikde nezpochybnil.

A navíc ani nevím, že to Ištván řekl. Vyloučit to nemohu, ale trochu o tom pochybuji.

P. Lenc 23.7.2013 17:16

Re: zneužití pravomoci

Pane Váňo, to bylo první, na co jsem se ptal.Média.Víte, médiím věřím asi jako panu Ištvánovi, proto jsem se vás ptal, máte li možnost nahlížet do spisu.Těch neověřených nesmyslů v našich zdělovacích prostředcích je v této kauze i na naše poměry příliš mnoho.Dál věřte, je to vaše právo.Zatím.

V. Váňa 23.7.2013 19:52

Re: zneužití pravomoci

Vážený pane Lenci, je zase naopak Vaše výsostné právo nevěřit.

Ale přece jen se domnívám, že jsou uvěřitelnější věci a věci méně uvěřitelné.

Například to, co jsem si přečetl ze skenu usnesení, o kterém pochybujete kvůli nespolehlivosti médií, je rozhodně uvěřitelnější než to, že mnohostránkové usnesení psal diletant bez právního vzdělání, jak se domnívá pan Němec.

Vidíte-li za vším "zpravodajské hry" médií, nikdy se nic nedovíte, protože každý zdroj informací je možno snadno zpochybnit.

A kdyby to bylo tak blbé, jak naznačil p. Němec, už by to některý z advokátů dal uveřejnit. To si pište.