18.4.2024 | Svátek má Valérie


PRÁVO: Jak pokračují kauzy kolem Nagyové

11.10.2013

Prezident republiky Miloš Zeman prohlásil v srpnu v Poslanecké sněmovně, že vyšetřování kauz týkajících se Jany Nagyové skončí v řádu několika týdnů a přinese zajímavé důkazy, které povedou k senzačnímu odhalení. Nyní se blíží polovina října a k žádnému zásadnímu zvratu nedošlo.

Nelze za něj považovat skutečnost, že se mezitím Jana Nagyová vdala a už se jmenuje Nečasová. Jinak vyšetřování sice pokračuje, ale reálně se ke konci, který by znamenal vznesení obžaloby, blíží pouze v případu zneužití vojenského zpravodajství ke sledování Nečasové, v tomto případě Radky.

Tzv. trafiky pro poslance považuje sice podle průzkumů veřejného mínění většina lidí za korupci, ale tento názor pravděpodobně nebudou moci vyšetřovatelé a státní zástupci konfrontovat s obžalovanými před soudem. Nejvyšší soud totiž rozhodl o tom, že se na počínání tria tehdejších poslanců vztahovala imunita a vyňal je z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Policisté se nyní klopotně snaží dostat k informacím, které by jim umožnily zmapovat pohyb zmiňovaných lidí. Zároveň spoléhají na to, že Nejvyšší soud poněkud zúží poslaneckou imunitu a aktivity mimo parlament se na ni vztahovat nebudou.

Není příliš reálné, že by se tímto způsobem nakonec dobrali k vznesení obvinění bývalých poslanců. Veřejnost už ani nepočítá s tím, že by se pohnul hlavní směr vyšetřování a patrně zapomněla na to, co jím mělo být. Policisté původně mapovali aktivity organizované skupiny, která měla mít vazby na lidi z politiky a která se měla pokoušet ovlivňovat její chod a přidělování státních zakázek.

Právě tímto způsobem se dostali až k pravé ruce tehdejšího premiéra Janě Nagyové a dalším lidem. Byl mezi nimi i tehdejší vedoucí úřadu vlády Lubomír Poul. Kariérní státní úředník s dobrou pověstí byl sice zadržen, ale jako jediný nebyl z ničeho obviněn. Přesto ve své funkci skončil a je i nadále s celým případem spojován. Pro širší veřejnost může být pod rozlišovací schopnosti, že pouze v roli svědka. Ostatně strohé titulky o tom, že na policii odmítl v souvislosti s kauzou Nagyová vypovídat, to potvrzují.

Právě na jeho osudu lze ukázat, že razantní policejní akce mohou sice působit efektně, ale zároveň nemusí vést k očekávanému výsledku. Naopak mohou nadělat více škody než užitku. Takto lze nahlížet na to, že se zatím nenaplnila slova Miloše Zemana o rychlém konci vyšetřování a o novém překvapivém obvinění. Pár týdnů před sněmovními volbami by mohlo negativně ovlivnit jejich výsledek, byť by se později ukázalo, že nebylo dostatečně podložené důkazy.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus