16.4.2024 | Svátek má Irena


PRÁVO: Jak ministerstvo financí řídí ČEZ?

4.4.2014

Zdá se to být podivný způsob, jak řídit největší podnik se státní účastí v zemi. Ministerstvo financí se nezeptá na vysvětlení zodpovědných orgánů ČEZ a.s., tedy představenstva a dozorčí rady, ale rovnou podá trestní oznámení na management firmy.

Lid ale přeci tak rád čte o tom, jak byl do sítí protikorupční policie chycen další korupčník a jak další manažer, který vyváděl miliony ze společnosti, bude po zásluze odvolán a potrestán. 349 milionů vyvedených z ČEZu je přeci ještě lepší příběh než kabelka Jany Nagyové za pouhých deset milionů. Jak je dobré, že máme nové ministry, kteří veškerou korupci ihned odhalí a potrestají. A lid oprávněně volá po co nejtvrdších trestech!

Že nic není ještě prokázáno? Že se jedná zřejmě o cílené úniky z policie či FAÚ? Že jde pouze mediální dehonestaci nepohodlných osob? Policie by se ale spíše měla zabývat tím, že celou kauzu ČEZu zveřejní Lidové noviny s komentářem "LN se podařilo zmapovat tok peněz, které energetický gigant zaplatil jako mimosoudní vyrovnání…" a toto své zjištění doprovodí schématem dokumentující desítky převodů milionů z účtu na účet. Při existenci bankovního tajemství musí přeci policii zajímat, jak se redaktoři LN dostali k desítkám účtů v několika bankách.

O řediteli ČEZu Danielu Benešovi se vyprávějí historky, jaký je puntičkář a jak je opatrný na každou korunu, kterou firma vyplácí. Je pravděpodobné, že ředitel Beneš předmětné mimosoudní vyrovnání obhájí. V takové případě by však měli být s potupou a bez odstupného propuštěni úředníci ministerstva financí a FAÚ, kteří trestní oznámení na ředitele ČEZu podali.

Nebo je to tak, že ministerstvo financí (patřící do skupiny Agrofert) předalo Lidovým novinám (patřícím do skupiny Agrofert) podklady od FAÚ (patřícího do skupiny Agrofert) o finančních transakcích ČEZu (dosud nepatřícího do skupiny Agrofert)?

Autor je senátor za ODS