Neviditelný pes

PRÁVO: Jak dlouho bude zpráva tajná?

4.1.2018

Státní zastupitelství nedoporučuje zveřejnit zprávu OLAF ke kauze Čapí hnízdo

Zprávu OLAF - orgánu EU vyšetřujícího možné podvody v oblasti evropských dotací - nedoporučuje státní zastupitelství zveřejnit. V českém případě to nejspíš bude znamenat možné budoucí úniky informací.

Městské státní zastupitelství v Praze ale nedoporučilo ministerstvu financí zprávu OLAF zveřejnit. Informaci serveru Aktuálně.cz potvrdila agentuře ČTK mluvčí žalobců Štěpánka Zenklová, podle níž by zveřejnění dokumentu mohlo ohrozit trestní řízení. Zpráva již žalobcům dorazila. „Státní zástupce ji nyní prostuduje a poté ji postoupí policejnímu orgánu. Zpráva bude zařazena do vyšetřovacího spisu, to znamená, že se k ní nebudeme nijak vyjadřovat, nebudeme ji komentovat ani zveřejňovat, aby nebyl zmařen účel trestního řízení,“ řekla Zenklová.

V této souvislosti bych rád vypíchl dvě skutečnosti. Tou první je stanovisko ministryně financí Aleny Schillerové, ve kterém odmítla zveřejnit zprávu OLAF právě s odůvodněním, že by tím mohlo být narušeno vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Tou druhou skutečností je požadavek „napříč opozičními stranami“, aby byla zpráva OLAF zveřejněna, protože „máme právo vědět, co se v ní píše“. To jen ukazuje hloubku kauzy, která je jasně politickou kauzou vypracovanou proti dnešnímu premiérovi. Nepředpokládám, že by naši opoziční politici nevěděli, co je a co není možné zveřejnit v případě „živé kauzy“.

Připomeňme si, že policie odmítla i přes další žádost mandátového a imunitního výboru dopravit spis ke kauze do sněmovny a odkázala pouze na možnost prostudovat si materiály u vyšetřovatele. Zdůvodňovala to mimo jiné i tím, že by mohlo dojít k úniku informací. Vzhledem k obsáhlosti spisu, který údajně čítá mnoho tisíc stran, by byl samozřejmě i problém s transportem citlivého materiálu.

Pravděpodobně jsme tak odsouzeni k dalšímu jevu, kterému se eufemisticky říká „úniky informací“ z vyšetřování. V daném případě se lze celkem oprávněně domnívat, že do médií budou „unikat“ informace, které by podle „dobře informovaných zdrojů“ měly podpořit tezi české policie o tom, že v případu jde o „jasný podvod“ Agrofertu. Velmi dobrou vlastností úniků je totiž to, že právě ten, kdo zveřejňuje „uniklé“ informace, má velkou možnost selekce toho, co se do éteru vypustí a co ne. Podobně bylo pracováno i s tajně pořízenými nahrávkami Andreje Babiše z jeho setkání s novinářem MfD. Nevíme zhola nic o tom, jakým způsobem byly nahrávky upraveny a co z nich bylo použito a co naopak zamlčeno.

Reakce opozičních politiků na doporučení státního zastupitelství bude také zřejmá. Zavládne většinové ticho. Možná, že se někteří radikální opoziční politici pokusí stanovisko zastupitelství transformovat do polohy toho, že se již připravuje půda pro zametení kauzy pod koberec s tím, že je zde již patrný vliv nového ministra vnitra pracujícího „v žoldu“ ANO.

Ke zprávě OLAF, která tedy zřejmě skutečně nebude oficiálně zveřejněna, se vztahuje ještě jedna „ověřená“ informace. Údajně se dotace pro Čapí hnízdo má převést z dotačních finančních prostředků EU do státního rozpočtu. Všimněme si, že je to další manipulace, a to nejen s veřejným míněním. Nelze na jednu stranit tvrdit, že by zpráva neměla být zveřejněna a naopak by měla být součástí trestního spisu, a na druhé straně s vážnou tváří tvrdit, že obsahuje takovéto doporučení. Následující týdny tak prověří orgány činné v trestním řízení v tom, jak moc tajná je zpráva OLAF. Odvážím se tipovat, že by se první „úniky“ ze zprávy OLAF mohly objevit na Aktuálně.cz. Uvidíme.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek