20.4.2024 | Svátek má Marcela


PRÁVO: Já nic, já policajt

2.9.2017

V jakém stylu probíhá vyšetřování úniku informací

Informace z vyšetřovacích spisů neunikají ani od policie, ani od státních zástupců, ani od soudců. Politici s tímto jevem rovněž nemají nic společného. Zhruba takovýmto způsobem lze vyhodnotit výpovědi svědků, které si předvolala sněmovní vyšetřovací komise.

V průběhu září se ukáže, zda se dobrala i k nějakému jinému závěru. Možná ke konstatování, že úniků ze spisů soustavně přibývá a že je potřeba s tím něco dělat.

Na tom se mohou shodnout všichni její členové bez ohledu na to, čí politické zájmy reprezentují. Rovněž sněmovna by krátce před sněmovními volbami mohla přijmout usnesení v podobném duchu.

Bez ohledu na něj se i nadále budou na veřejnosti objevovat informace, které by neměly opustit desky vyšetřovacích spisů a se kterými by měli pracovat pouze ti, kteří konkrétní případy řeší. V budoucnosti se tak budeme rovněž setkávat s různými odposlechy a dokumenty, které budou přetřásány na veřejnosti.

Někdy s úmyslem ovlivnit rozhodování lidí před volbami, jindy s cílem zabránit tomu, aby daný případ byl zameten pod koberec. V neposlední řadě se záměrem vytvářet tlak na orgány činné v trestním řízení a na soudce při rozhodování o vině a případném trestu.

Zároveň je zřejmé, že dostat se k citlivým informacím není příliš složité. Přispívat k tomu může vědomí, že se málokdy podaří vypátrat, kdo únik způsobil.

Zkrátka šance na odhalení a potrestání je výrazně nižší než očekávaný zisk. Ten se nemusí měřit pouze v penězích. Řeč může být o různém vyřizování si účtů, o ovlivňování politického vývoje v zemi či o likvidaci ekonomické konkurence. Po citlivých informacích dlouhodobě existuje velká poptávka. Není proto divu, že tomu odpovídá i nabídka.

Ta by přitom mohla být prakticky nulová. Pro tajné služby a Generální inspekci bezpečnostních sborů by neměl být nepřekonatelný problém únik informací vyšetřit a do budoucna ho výrazně omezit. To, že dochází k pravému opaku, vyvolává dojem, že takovýto systém svým způsobem může všem vyhovovat.

Policisté a státní zástupci mohou tímto způsobem čelit pokusům, zabránit jim ve vyšetřování některých případů.

Politici zase pomocí citlivých informací mohou umravňovat své kolegy a poškozovat konkurenty. Advokáti se tímto způsobem mohou pokoušet ovlivňovat vývoj některých kauz.

Bylo by tudíž velkým překvapením, kdyby komise zjistila něco převratného a přičinila se o to, aby citlivé informace z vyšetřovacích spisů přestaly unikat, nebo se to dělo zcela výjimečně.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus