20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

PRÁVO: EET a jaderný knoflík

Jednačtyřicet poslanců dalo k Ústavnímu soudu návrh na zrušení elektronické evidence tržeb. Soudci EET nezrušili, perka jí ale zastřihli. A disentní stanovisko pěti členů soudu dává naději, že by to nakonec s českými soudci nemuselo být až tak zlé.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 25.12.2017 2:49

Díky za výborný článek ke kauze EET vs. Ústavní soud

To je přesně ten případ, kdy Ústavní soud má zaujmout stanovisko k bezbřehému nárůstu nesmyslné byrokracie a omezení pro podnikatelskou sféru. Vidím to i jako zaměstnanec velkého podniku s nadnárodním uspořádáním, kolik nesmyslů zbytečně zatěžuje firmu a kolik naprosto zbytečných lidí kvůli tomu musí zaměstnat. Pravda, velký podnik má zase svá právní oddělení a využívá jich i jako obranu proti nesmyslům přicházejícím ze státních úřadů, což drobný živnostník nemůže, nevytváří na tyto činnosti dostatečný zisk úsporami z rozsahu výroby. Živnost jsem položil po 22 letech s nástupem Sobotkovy vlády blbů a v době recese. Když jsem poznal, jaké výhody má zaměstnanec a o kolik méně práce musí odvést, aby si vydělal na živobytí oproti živnostníkovi, tak jsem dospěl k závěru, že provozovat živnost po nástupu ČSSD do vlády koncem 90. let byl nesmysl a měl jsem odejít do sféry velkého podnikání už dávno. Jenomže tuto zkušenost darmožrouti ze Sobotko-Babišovského socialistického klanu nemají. Nikdy nic pořádného vlastníma rukama nevytvořili.

P. Zinga 22.12.2017 11:30

Ale jděte, nedovolený zásah do podnikání...

Proč stále obhajujete zloděje? Jaký zásah do podnikání je kontrola odvodu daní? Furt řvete "svobodný trh", ale svobodný trh vyžaduje rovnost podmínek, což za situace, kdy jeden krade a druhý ne, svobodný trh není.

O. Uživatel 22.12.2017 12:33

Uživatel požádal o vymazání
J. Jurax 22.12.2017 21:52

Re: Ale jděte, nedovolený zásah do podnikání...

To Coltův revolver prý svého času taky. Ale někteří se naučili líp střílet.

P. Vébr 22.12.2017 13:16

Re: Ale jděte, nedovolený zásah do podnikání...

Ano, to je ta mantra koblihářů: Není podnikání bez kradení, jenom (sv.) Babiš je výjimkou...

Nikdo neobhajuje zloděje (ani Babiše ne), ale ty, které požadavky EET představuje neúměrnou zátěž. Pro větší firmy EET nepředstavuje velkou zátěž: Mají již vybudovánu IT infrastrukturu, pro kterou je EET jen malou zátěží navíc. Navíc si mohou dovolit zaplatit člověka, který požadavky EET prostuduje a zařídí púotřebné. Malý podnikatel si to ale dovolit nemůže. Nemá čas studovat horu nepřehledných, navzájem si protiřečících předpisů, aby nakoupil (za peníze, které nemá) zařízení, které těm předpisům vyhoví a udržoval softwarové vybavení, kterému nerozumí.

A navíc: Když jste tak přesvědčen, že všichni (až na Babiše) kradou, jak je možné, že když krást přestanou, tak se neuživí?

M. Pesat 22.12.2017 14:57

Re: Ale jděte, nedovolený zásah do podnikání...

"Malý podnikatel si to ale dovolit nemůže. Nemá čas studovat horu nepřehledných, navzájem si protiřečících předpisů, aby nakoupil (za peníze, které nemá) zařízení, které těm předpisům vyhoví a udržoval softwarové vybavení, kterému nerozumí."

----------------------------------------

Napr. maly hospdsky na vesnici, platebni terminal s tiskarnou dostane zdarma od pivovaru, za odber piva a provoz terminalu/odesilani trzeb skrze mobilniho operatora stoji max. 300.-Kc/mesic. "Slozitost", asi stejne jako napsat/odeslat sms z mobilu.

Ja osobne ale registruji trzby pomoci web stranek/aplikace sms eet, bud skrze odeslane sms s castkou/trzbou, nebo primo na tech web strankach, a zakaznikovi napisu EET sFik code/9 mist/ primo na uctenku, zalezitost vterin.

Cest :-)

M. Pesat 22.12.2017 15:01

Re: Ale jděte, nedovolený zásah do podnikání...

tady si soudruzi modrobolsevici poctete, nez zase zacnete lhat

Cest :-)

http://smseet.cz/jak-funguje-sms-eet-terminal-kdo-rika-ze-musite-mit-eet-pokladnu/

J. Schwarz 22.12.2017 15:48

Re: Ale jděte, nedovolený zásah do podnikání...

Tak ať stát zařídí, aby měl každý spolehlivý počítač chráněný proti virům a každému dodá autorizovaný software / klidně ten sms-eet-terminál / ale ať ručí za funkčnost i spojení do každé podhorské vesnice.

M. Prokop 22.12.2017 21:53

Re: Ale jděte, nedovolený zásah do podnikání...

Magorovi to nevysvětlíte.

J. Vintr 22.12.2017 14:37

Re: Ale jděte, nedovolený zásah do podnikání...

Pletete si strany. V roli zloděje, nebo spíš mafiána, který vymáhá výpalné, je stát. Jakým právem vztahuje své nenechavé pracky na každou korunu, která se octne občanovi v ruce? Argument, že daně jsou nutné k provozu státu, neobstojí. Mimo to, že stat penize, vyždímané z občanů v mnoha případech zpupně rozhazuje s nechává rozkrádat, je "důsledný" výběr daní od malých plátců zcela kontraproduktivní. Pokud se totiž z takového malého plátce stane díky stupňující se státní buzeraci nezaměstnaný, bude zatěžovat státní rozpočet několikanásobně větší částkou, než by se z něj dalo vydřit "důsledným" výběrem daní.

J. Schwarz 22.12.2017 15:44

Re: Ale jděte, nedovolený zásah do podnikání...

Každý, kdo chce pomocí státu "zařizovat Dobro" by patřil do svěrací kazajky. Stát je tu od toho, aby bránil zlu a ne na to aby zařizoval Dobro. Zařizováním Dobra lze odůvodnit jakékoli svinstvo. Ať si lidé za svoje peníze zařizují "Dobro", "solidaritu" atp. v okruzích podobně smýšlejících a nevnucují svoje recepty všem. Kdyby mi stát nabídl, že za 10% výpalného pro mne nezařídí nic, totálně se na mně vykašle ale už po mně nebude nic víc chtít, beru to zfleku. A pan Zinga si s kamarády může zřídit komunismus se 100% dobrovolných "klubových" daní...

M. Vondráček 22.12.2017 19:45

Re: Ale jděte, nedovolený zásah do podnikání...

Děda byl kulak . A blbečkové jako vy mu také nadávali do zlodějů . Jak to dopadlo si pamatujete a nebo víte z dějepisu ...

Z. Lapil 22.12.2017 23:06

Re: Ale jděte, nedovolený zásah do podnikání...

Proč tvrdíte, že jsem 15 let kradl?

M. Pesat 22.12.2017 10:25

EET, soudruzi

EET je politikum, soudruzi, a nejvice o nem "vedi" ti co se jich netyka/nemaji osobni zkusenost. Takze znovu, pro modrobolsany/kavarnu/panbickare/brcalniky, kteri EET maji jako zaminku aby si mohli kopnout do soudruha Babise. Neverim tomu, ze kvuli EET zkrachoval/zavrej jedniny hospodsky/maly kramek. Pokud by to tak bylo, tak uz davno mainstream/verejnopravni media prinaseji dnes a denne srdcervouci rozhovory/pribehy poctivych/slusnych vesnickych hospodskych, co museli zavrit kvuli tomu "zlosynovi" , soudruhu Babisovi. Jenze zadni takovi nejsou, a jak znamo, kde nic neni ani modrobolsan nebere. Specialne pro modrobolsevika, soudruha Pospisila, ktery vyjadril pochybnost. K cemu ze je zakaznikovi EET uctenka s DPH z vietnamskeho obchodu. Jednim z deklarovanych zameru pri spousteni EET byla umysl vyrovnat podminky/podnikatelske prostredi. Jinymi slovy, podnikatel ktery splnuje obratem povinnost platby DPH ale fixluje ucetnictvi a DPH neplati, ten je zvyhodnen oproti tom ktery se pri dosazeni takoveho obratu zaregistruje jako platce DPH. Takze, pokud dnes je bezne, ze ve vietnamske samoobsluze zakaznik dostane EET uctenku s DPH tak tim bylo dosazeno deklarovaneho zameru srovnani podnikatelskeho prostredi. Na druhou stranu, protoze se me EET tyka, tak musim souhlasit s kritiky, nikoliv EET, nybrz s kritiky, kteri rikaji, ze lepsi vyber dani je OK, jiste, ovsem co je pro me neprijatelne, tak fakt jak se s vybranymi danemi "hospodari" a v tomto smeru vubec nevidim stat hospodarit jako firmu. Zadna /normalni/ firma totiz nenabira dalsi a dalsi zbytecne zamestnance, kdyz uz tak ma min 50%/spise vice/ nad stav, nemluve o celkove mizernem/nepruhlednem hospodareni statu/obci, coz plati pro celou dobu od roku 1990 dodnes :-( . Cest :-)

R. Langer 22.12.2017 10:43

Re: EET, soudruzi

No, jestli si myslíte, že EET = lepší výběr daní, tak je celkem zbytečné s vámi o čemkoliv jiném k tomuto problému diskutovat. ;-)

J. Hrabě 22.12.2017 11:08

Re: EET, soudruzi

Pane,a jak by jste řešil výběr daní Vy? Do roku 2016 uvedená skupina prakticky daně neplatila nebo jen v minimální výši, ale servis placený mj z daní zajisté využívala mírou vrchovatou...

O. Uživatel 22.12.2017 12:37

Uživatel požádal o vymazání
V. Kain 22.12.2017 14:50

Re: EET, soudruzi

Mohl byste vyjmenovat ten placený servis? Mám takový dojem,že akorát plácáte a nevíte co.

Z. Lapil 22.12.2017 23:04

Re: EET, soudruzi

Policie, armáda, silnice, úklid (nově včetně sněhu), organizování voleb, provoz státem vlastněných podniků, vlastně i to zavedení EET... Je toho docela dost. A netvrdím, že všechno je nutné nebo dokonce dobře spravované, jen že to existuje.

J. Vintr 22.12.2017 17:45

Re: EET, soudruzi

V tomto státě žije velmi početná skupina lidí, kteří od státu jen berou (a samozřejmě využívají všechny jeho služby). OSVČ, i kdyby nezaplatila ani korunu na dani, odvádí sociální a zdravotní daň a od státu nedostává ani korunu. A služby státu využívá určitě v mnohem menší míře než ostatní. Třeba prakticky nikdy nebere žádnou nemocenskou a služby zdravotnictví využívá jen v případě opravdové nutnosti.

M. Prokop 22.12.2017 21:53

Re: EET, soudruzi

I k jiným problémům ....

V. Halašta 22.12.2017 21:21

Re: EET, soudruzi

Takže pro rudokoblihy:

1) Jen ze 4 vesnic, které znám (zavřeno s nástupem EET):

Oznice - hospoda i obchod; Zašová - hospoda; Krhová - novinový stánek; Mladějovice - obchod.

2) V Oznici tu hospodu koupila a provozuje ovbec, která evidovat tržby nemusí a v Zašové jednu takovou taky mají. To je to vyrovnání podnikatelského prostředí, ty rovné podmínky?

3) Vyšší výběr z titulu EET se nekoná. Namísto deklarovaných 5 mld. jsem to spočítal na nějakých 670 mil. Kč. To sotva vyrovná náklady státu, o nákladech podnikatelů v mld. ani nemluvě. (Ono i kdyby byl ten výběr slibovaný, tak pro ekonomiku, což není stát, by EET bylo vždy prodělečné. Něco jako stravenky, kdy živíme naprosto zbůhdarma pár firem jen díky odborářské politice.)

J. Jurax 22.12.2017 21:58

Re: EET, soudruzi

ticha@dohoda? Sloh by odpovídal ... a Patrik vypnul web ... :-)

K. Kubik 23.12.2017 8:48

Re: EET, soudruzi

Ted nedavno jsem cetl clanek o tom, kolik hospod skoncilo kvuli EET - vychazelo to z nejake analyzy pivovaru, ktery zasobuje snad asi tretinu hospod, a po prepoctu to vychazelo snad na 15% vsech hospod, nebo tak nejak. Cislo si nepamatuju, ale dost mi to vyrazilo dech.

Je jedno, cemu neverite, dulezita jsou fakta. Znam cloveka, ktery neveri, ze je Zeme kulata.

F. Navrátil 22.12.2017 9:22

Ústavní soud demontuje ústavu!

Ústavní soud má posuzovat, zda zákon je v souladu s ústavou. Meditování nad těžkým životem živnostníkům mu nepřísluší. Činnost ústavního soudu stále více zasahuje do výkonné moci a z ústavního soudu se tak stala další kontrolní komora činnosti parlamentu. Parlament a senát by se měly takovému počínání ústavního soudu vzepřít a prohlásit ho za neústavní! Za této situace není třeba mít parlament, ale zákony rovnou zasílat ústavnímu soudu, který si usurpuje moc rozhodovat o jejich znění a schválení.

J. kabát 22.12.2017 10:51

Re: Ústavní soud demontuje ústavu!

A jinak v pohodě????

Š. Hašek 22.12.2017 16:33

Re: Ústavní soud demontuje ústavu!

Přesné, pane Navr8tile!

Těžko ale někomu něco vysvětlíte, když dotyčný je posedlý tím, Ústavní soud ČR je tady od toho aby opravoval "i výši daně z hašlerek, kterou parlament stanovil na 5.8%, na nějakou jinou výši", číslo které si stanoví několik soudců!! A parlament může je tak čučet. No bezva!

Počítám, že nejpozději za rok se budou na Ústavní soud ČR obracet i dojíždějící, aby napravil "ten paskvil v jízdním řádu ČD". Protože to někdy nestíhaj z Dobřichovic na Smíchov!

Nemá to cenu, fakt ne.

J. Vintr 22.12.2017 17:51

Re: Ústavní soud demontuje ústavu!

Spíš by měly být vymezeny hranice toho, do čeho smí stát strkat rypák a do čeho už ne. Dnes je stav takový, že když pro to stovka zkorumpovaných, lhostejných a neinformovaných "zástupců lidu" zvedne ruku, může stát občanům nařídit nebo zakázat prakticky cokoliv.

Š. Hašek 22.12.2017 18:37

Re: Ústavní soud demontuje ústavu!

Je jich dvěstě.

Ústavní soud byl koncipován proto, aby rozsoudil spory mezi: parlamentem, senátem, presidentem, vyložil v poslední instanci zákon jménem Ústava ČR!!!!!! Sakra.

Není od toho, aby vyhověl někomu, komu se nelíbí výsledek voleb a votravoval soud sporem mezi manželi. Nekecám, viz jeden z posledních případů!!!!! Místo aby Rychetský tohle hodil tomu hejhulovi na hlavu, tak se pasoval do role rozvodového soudce z okresního města!! Nic proti okresním soudcům!

Za chvíli ten Rychetský bude řešit i dluhy za obecního kozla. To chcete? Já ne.

Z. Lapil 22.12.2017 22:58

Re: Ústavní soud demontuje ústavu!

Je jich sice dvě stě, ale k souhlasu opravdu stačí jen stovka. Vlastně 101, není-li zrovna někdo ve vězení. Ale to jen tak na okraj :-).