Neviditelný pes

PRÁVO: Doktoráty a habilitační práce

12.7.2018

S tituly politiků máme tradiční problémy! Proč tedy jen slečna, či paní Malá?!

Podotýkám, že slečnu či paní Malou neznám. Dokonce jsem o ní ani dříve, než byla navržena jako členka vlády, neslyšel. Mám však k celé kauze tři poznámky:

1) Problémy s kvalifikačními pracemi mělo několik politiků - připomeňme pana Kalvodu, který neoprávněně používal titul JUDr., když to prasklo, jen ho přestal užívat; kvalifikační práce nebohého pana Grosse na pražských právech i doktorská práce na právech plzeňských se ztratily; pan Benda, poslanec od dětských let, měl s titulem také problém; nedávno pan ministr vnitra Chovanec vystudoval bakalářské studium, běžně trvající tři roky, za devět měsíců, k tomu řekl jen, že titul nebude používat, a ve vládě si dál lebedil.

2) Princip retroaktivity odporuje právnímu řádu. Pokud v době, kdy konala paní Malá státnice, neexistovaly softwary dnešních schopností, nebylo možné neoznačené citace, tedy plagiáty, odhalit. Ano, jsem vysokoškolský učitel a opisování bez uvedení citace považuji jednak za nemorální, pro práci pak diskvalifikující. Práci s takovým nálezem nepouštím k obhajobám.

3) A proč jenom paní nebo slečna Malá? Aby to nevypadalo, že jde o nějaké osobní vyřizování účtů, měly by nyní být prověřeny nejprve z hlediska plagiátorství práce všech ministrů současným softwarem. Po dokončení by se pilní zájemci měli vrhnout na kvalifikační práce všech poslanců a senátorů a prověřit je současným softwarem. Pokud by byli vládní i opoziční poslanci čestní, jistě by k tomu přijali neprodleně zákon a jmenovali komisi, která by průběžně seznamovala veřejnost se svými nálezy.

Převzato z autorova blogu s jeho souhlasem



zpět na článek