29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
mirteh 11.9.2009 22:06

To je ale blbost

Samozřejmě, že ÚS máme na dodržování práva, ale tady se spíš jednalo o to, zda nejde o ohrožení demokracie, a to nevím, zda tím, že by byly volby dříve, by se mohlo nějak narušit. Jde v tomhle státě vůbec ještě někomu o něco, nebo jenom se lpí na formálních záležitostech. To pokrytectví a formalismus mi začíná čím dál víc připomínat dobu minulou. Copak se všichni zbláznili a nejsou schopni vlastního myšlení?

L.E.E. 11.9.2009 21:35

politická žumpa

To co předvádějí "politici"je hnus!

m/amina: ) 11.9.2009 20:24

DOVOLUJI SI sdělit čtenáři mých komentářů,

že mohu znovu přispívat do tohoto inernetového fóra. Ráda bych za to PODĚKOVALA PŘEDEVŠÍM PANU ŠÉFREDAKTOROVI NEFFOVI, stejně jako každému, kdo to způsobil. Děkuji. )

Spirit 11.9.2009 17:22

Vojtěchu Kmentovi

dík za lidské vysvětlení právnických a státoprávních pojmů.

mamina 11.9.2009 17:17

OTÁZKA PRO PANA ŠÉFREDAKTORA NEFFA

Dobrý den, pane Neffe, píšu jsem pod nickem mamina. Již včera jsem si zde veřejně stěžovala na to, že se mi po jediném použití nicku „Jsem + jméno paní starostky"  neustále tento přednastavuje, přestože se snažím jej přepisovat na svůj původní nick „mamina“, (jenže jak na to nejsem zvyklá, s žádným jiným nickem se mi dosud nikdy nic podobného nepřihodilo, sem tam na to pozapomenu a ten nick, který jsem použila z legrace o článku na lidovkách.cz, se tu znovu objeví. Chápu, že se mohlo někomu zdát nevhodné např. to, že jsem tuto - pro mě poměrně nepříjemnou skutečnost- řešila humorem („to není můj nick, to je bolševník“) přesto BYL ZABANOVÁN nikoliv ani například MŮJ NICK, nebo (Ó, jak bych byla vděčná!) nick, „Jsem + jméno paní starostky“, nikoliv, nebylo mi ani odebráno pouze mé právo vkládat komentáře, já je od dnešního odpoledne nesmím ze svého počítače ani číst. Dobrá. Musím to respektovat. Smím také doufat v odpověď na mou otázku na nadřízeného člověka "Neviditelného psa"? PANE ŠÉFREDAKTORE, pokud to dopustíte, ZA CO?????

Děkuji Vám za odpověď, mamina.

Jenda 11.9.2009 16:12

Nalez privital hlavne Melcak

Muze dal v klidu sedet v patlamentu a pobirat plat. To je tak asi vsechno o co slo.

Izák 11.9.2009 16:57

Re: Nalez privital hlavne Melcak

Jeníku, hlava není jen na nošení čepice, má v ní být mozek a ten se má používat k myšlení.

Jenda 11.9.2009 18:26

Re: Nalez privital hlavne Melcak

To je dobre ze to vite, ted to jeste delat :-P

drak 11.9.2009 15:32

ÚS dal najevo, že vše má své meze

ÚS dal najevo, že vše má své meze, dokonce i to páchání prasáren v právním systému, které tady můžeme sledovat zejména posledních 10-12 let a které mají na svědomí naši zákonodárci. Je zajímavé, že jediné na čem se sněmovna dokáže shodnout a dohodnout za všech okolností a napříč politickým spektrem, jsou výše odměn a náhrad poslancům a na čem se nikdy neshodne, je omezení přebubřelé doživotní poslanecké imunity, kterážto nemá v jiných zemích obdobu ale která díky oné dojemné neshodě vlastně zůstává v platnosti již hodně dlouho a to i přesto, že  veřejnost by omezení poslanecké imunity na rozumnou míru, obvyklou v jiných zemích, uvítala.

Cítí-li tedy většina poslanců, že by v ústavě měla být možnost rozpustit za určitých okolností sněmovnu (jako je třeba volební pat z léta 2006) a vyhlásit předčasné volby, prosím, nechť v tomto smyslu upraví ústavu jako takovou a nespatlává jednorázové a jednoúčelové bastly, jako byl onen zákon, který ÚS zrušil. Zrovna jsem z rozhlasu zaslechl, že změna ústavy už je na cestě, zajímavé je, že když jde o sjednocení se proti ÚS a záchranu investic nalitých do předvolebních kampaní, tak to najednou jde, ačkoliv to před tím celá desetiletí nešlo.

Já osobně se ale domnívám, že největší problém tkví v tom, že lidé, kteří se v naší politice angažuji, zpravidla za moc nestojí a tomu pak odpovídá i celková politická situace, absence slušného vystupování na politické scéně, její hrubnutí a celkově pokleslá úroveň. Dokud se toto nezmění k lepšímu, tak lépe nebude.

Kdysi projevili voliči u voleb úžasný cit pro to, co je správné a poslali k ledu Sládka i s jeho republikány, doufejme, že i v těch listopadových volbách, budou-li se konat budou mít podobně šťastnou ruku.

Šerlok Homeless 11.9.2009 20:41

Re: ÚS dal najevo, že vše má své meze

Myslím, že ani v listopadu se konat nebudou. Nejkratší cesta k volbám pro tuto sněmovnu je ta, kterou navrhují Zelení. ÚS vytkl včera zrušenému zákonu retroaktivitu. Novému zákonu již nelze vytkonout, že není obecný, ani že nedoplňuje či neopravuje ústavu, ale uplatnit jej bude možno až na Sněmovnu vzešlou z příštích voleb. Ale to se ještě dozvíme.

Šerlok Homeless 11.9.2009 20:42

Re: ÚS dal najevo, že vše má své meze

taky retroaktivitu, opravuji.

mirteh 11.9.2009 22:09

Re: ÚS dal najevo, že vše má své meze

Mě se spíš mzdá, že lidi v tomhle státě nestojí za nic.

Šerlok Homeless 11.9.2009 12:58

Nejdůležitějším kritériem demokrace podle K. R, Poppera

není odpověď na otázku "Kdo má vládnout"? ale "Co si může vládnoucí elita dovolit vůči jednotlivci". Podle něj se tedy nejdříve musíme ptát, čím je vládce omezen a teprve potom, kdo jím má být.

Spirit 11.9.2009 10:17

Pojem demokratický právní stát,

který je základem paragrafu 2 článku 9 Ústavy ČR, na který se ústavní soudci opakovaně odvolávali, vysvětlil včera večer v TV Otázkách a názorech brněnský odborník na ústavní právo takto: Nejvyšší hodnotu má stát, pak právo, a teprve nakonec by se měla dodržet demokracie. Číst se to tedy musí odzadu. Pak je to přímo čarodějnické zaklínadlo. Stát a kodifikovaná práva jsou víc, než demokracie. To mnohé z nás, včetně námi zvolených zástupců, nenapadlo. Něco takového máme v ústavě.

hafusak2 11.9.2009 11:26

Re: Pojem demokratický právní stát,

Ale kdepak - naši představitelé to pochopili už dávno a dávno se tím i řídí. Neboť na prvním místě jsou zájmy představitelů státu, k čemuž si upravili své zákony, zaštiťují se demokracií, kdyby náhodou občany napadlo se dožadovat, že dodržování demokratických zásad by mělo být na prvním místě - to by pak vydáváno za přímé ohrožení demokracie. Logicky z toho vyplývá, že ať se tomu říká demokracie, komunismus nebo třeba království boží na zemi, je to imaginární pojem pro který musí řadoví občané utahovat své opasky aby si věrchuška mohla užívat.

V.K. 11.9.2009 11:39

Re: Pojem demokratický právní stát,

Pokud byste sledoval právní historii za cca 3 tisíce let nazpět, tak byste pochopil, že na tomto sledu něco je. Chápu, že čistě z moderní historie se zejména totalitní státy jeví jako velké nebezpečí, za možná horší, než kdyby stát nebyl.

Ale - kdyby nebyl stát, tak není politická vůle jej mít, a nikdo se nedohodne na vůbec žádných pravidlech vzájemného soužití, ani právních ani demokratických. Předstátní společenství existují i v dnešním světě, jsou pak ovládány kmenovými náčelníky či "warlordy", je to velký chaos, pro nějž je pak třeba skoro každé solidnější náboženství velkým dobrem, neboť společná pravidla pro soužití lidé berou aspoň z něj. U nás vznik státu tak roky 900 - 1100.

V právním státě již jsou zajištěna "rozumná" práva jeho občanů. Zejména váš majetek, vaše bezpečnost, velká svoboda jak se soukromě a obchodně budete chovat. Právní stát neřeší jak se ustavuje špička politické moci ve státě, ale ta moc se prostřednictvím státu chová ke svým občanům slušně, vydává zákony, které sama je dodržuje. Totalitní státy nebyly právním státem. Na našem území byl právní stát ale ne demokracie např. v letech 1867 - 1918 (za 1. sv. války byl mírně suspendován).

V demokracii je důraz účasti lidí (občanů) na proces tvorby politické špičky. Kvalitní demokracie se bude snažit zároveň udržet i právní stát, ale není to automatické, nemusí se to dařit. Někdy se to nedaří záměrně (fasádní demokracie) a kryje se tak autoritářský nebo jiný podobný režim.

Potíž je, že právní texty používají pojmy, které mají v právu určitý význam, ale není intuitivně přesně zřejmý čtenáři laikovi, jenž má o pojmu jen mlhavou představu. Čtu-li já nějaký text se slovem jako "polyamid", tak vím, že přesný význam ani detaily toho pojmu neznám, nejsa chemik. Právní texty bohužel používají slova českého jazyka, která tuto ostražitost nevyvolávají. Protože však zároveň laikům přeci jen mají sloužit, tak zatím nikdo nic lepšího nevymyslel.

baty 11.9.2009 15:29

Re: Pojem demokratický právní stát,

R^ od někoho, kdo se celý život zabýval moderní historií střední Evropy.

Morax 11.9.2009 20:13

Re: Pojem demokratický právní stát,

Vyborne napsano!

Šerlok Homeless 11.9.2009 20:47

Re: Pojem demokratický právní stát,

Díky za výklad R^

Anonym 11.9.2009 9:29

No a co?

Nález ÚS hodnotím velmi pozitivně. A když se zamyslím nad tím, co se stane tak hrozného, když budou volby až v červnu příštího roku, musím si říci, že to z mého pohledu není tak strašné.

Hrozí rozpočtové provizorium. To je hlavní argument rozzuřených politiků. Ale vážení, to hrozí stejně!!! Kde je psáno, že se nově zvolená sněmovna vůbec na nějakém rozpočtu shodne? Můj odhad je, že v tom nám nové volby zas až tolik nepomohou.

Ludva 11.9.2009 11:38

Re: No a co?

Rozumný názor. I politici k němu možná spějí. Konečně proč ne. Nebudou předčasné volby - to je vina ÚS. Janota utáhne opasky všem - to není  vina politických stran.

Šerlok Homeless 11.9.2009 13:02

Re: No a co?

S tím souhlasím. To nejhorší, co hrozí, je že ústavodárci vezmou prezidenta vážně a omezí pravomoci ústavního soudu. Pak by se Ústava stala mrtvým dokumentem, který není třeba měnit ani doplňovat, protože jej stejně nikdo nebere vážně. To by byla nejkratší cesta směrem k banánovým republikám.

Ludva 11.9.2009 15:23

Re: No a co?

Vám se zdá v pořádku, že ÚS nyní zřejmě může rušit nové ústavní zákony, kterými je přitom povinen sám se řídit ? Zejména v situaci, že vyargumentovat lze cokoliv.

zoch 11.9.2009 16:44

Re: No a co?

V tom se asi mýlíte. Musí totiž být  pregnantní podnět. A to není vůbec tak jednoduché.

mirteh 11.9.2009 22:16

Re: No a co?

 bvOna snad tahle ústava někoho z normálních lidí zajímá? To si opravdu myslíte?

hafusak2 11.9.2009 9:10

Mám otázku:

Kdo mi vysvětlí, co vlastně všechno znamená a co neznamená výraz "Podstatná náležitost demokratického právního státu". Tento výraz mne zaujal už včera, tak jsem se na něj zeptal p. ministra Peciny na tn.cz., ale odpovědi jsem se nedočkal. Protože otázka "podstatnosti" může být značně individuální a co je důležité pro mne nemusí být důležité pro jiného. Rovněž tak i "náležitosti" - co si pod tím kdo představuje? Faktem je, že Ústava byla kdysi šita horkou jehlou a stejně tak jako i naších zákonech je hromada výrazů, které jdou vyložit podle okamžité potřeby různě - ale je to Ústava - základní kámen zákonnosti státu - a dodržovat se musí /ať je jakákoliv/.

Karel 22 11.9.2009 9:14

Re: Mám otázku:

To vysvětloval zapisovatel soudu asi 50 minut při zdůvodnění po vyhlášení rozhodnutí. Vy jste to neposlouchal? Nebo jste tomu nerozuměl? A konkrétně čemu? Ale nemyslím to ironicky - ani prezident tohoto státu tomu zřejmě nerozuměl. Proto tlachá nesmysly na adresu ÚS. A není sám - notuje si se sockomouši.

hafusak2 11.9.2009 9:48

Re: Mám otázku:

Ale ano, poslouchal jsem to, ale jak už jsem psal, byla to jen jedna z variant možného výkladu. Pod takhle vágní výklad totiž lze ukrýt cokoliv a i v budoucnu se podle potřeby může nechat tento výraz případně i zneužít. Nejde mi o výklad politický podle potřeby - jde mi o výklad naprosto nepolitický, čistě právní.

Ludva 11.9.2009 9:36

Re: Mám otázku:

To znamená, že sněmovna měla 3x neschválit loutkovou vládu, do nichž by se ministři na odstřel jen hrnuli, nebo se měla na několik měsíců ztratit a nedělat nic v době krize. Což by jistě občani ve volbách ocenili.

hafusak2 11.9.2009 9:53

Re: Mám otázku:

No když se to tak vezme, tak práce řady ministrů vlády MT byla velice kontraproduktivní, takže kdyby nepracovali, bylo by pro občany lépe. Berte to tak, že vyhrát volby znamená /nebo by spíše mělo znamenat/ dělat něco pro lidi a brát za to odpovědnost. Ne se jenom vyhřívat v záři reflektorů při televizních tlacháních.