28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

PRÁVO: Daň z ničeho

Přímo se vnucuje oblíbená historka o císaři Vespasiánovi (9–79 n. l.), který zavedl poplatek z používání veřejných záchodků. Římané se sice pohoršovali, že by takové poplatky měli platit, ale Vespasián jim přistrčil pod nos hrst mincí a řekl: „Cítíte snad nějaký zápach? Peníze přece nesmrdí.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 27.10.2017 21:05

Ale houby

jde jen o hru z čísly, jež byla dána tím, že ODS kdysi před volbami slíbila 15 procent daně z příjmu. A aby po vítězství splnila slib, vymyslela superhrubou neboli mzdové náklady a ty zdanila 15 procenty. Daň v platné měně zůstala víceméně stejná jako dřív, ale vlk se nažral, neboť daň z příjmu takto konstruovaná byla vskutku patnáctiprocentní. Samozřejmě ne rovná, neboť odpočty.

Koneckonců každý pracující si na celou superhrubou musí prací vydělat. Takže se vydělaná suma napřed zdaní daní z příjmu a teprve pak se odečtou tzv. pojištění.

J. Lepka 27.10.2017 13:43

Nic nového,

už v devadesátých letech se při dovozu platila DPH i ze cla.

H. Gene 27.10.2017 15:57

Re: Nic nového,

Platí pořád. I z dopravy.

B. Hančl 27.10.2017 20:14

Re: Nic nového,

U PHM se platí DPH i zespotřební daně. Pakárna.

A. Pakosta 27.10.2017 12:03

Pojďme mluvit k věci!

Zajímavé je, jaká se tu rozvinula debata nad historickým příměrem o císaři Vespasiánovi, ale nikdo se nevyjádří k meritu článku. Tak tedy:

Celý konstrukt tak zvané "superhrubé" mzdy je od počátku podvodný a zločinný tah, kterým se autoři jen pokoušejí zakrýt SKUTEČNOU VÝŠI ZDANĚNÍ PRÁCE, stejně tak jako toho dosahují rozdělením "odvodů" mezi zaměstnance a zaměstnavatele. Kdyby ty peníze měl zaměstnanec na výplatní pásce a následně je on sám musel odvést jako berň, to by socani těžko obhájili! Takže to, že tento konstrukt navíc vytvářeji zločinným způsobem, tedy zdaněním neexistujícího plnění, mne pak již vůbec nepřekvapuje.

Zrušení superhrubé mzdy jako základu daně měla v programu již současná končící koaliční vláda socanů s ANO a lidovci - ale jaksi se na to vykašlali. Třeba to teď Babyš konečně zruší, za což bych jej chválil, třebaže jinak mu nemohu přijít na jméno.

J. Jurax 27.10.2017 21:20

Re: Pojďme mluvit k věci!

Zrušení superhrubé nepomůže!

Najděte si někde, jak se počítala daň a pojištění před jejím zavedením. Platba daně i pojištění se každému v platné měně víceméně nezměnila, akorát procento daně z příjmu opticky kleslo. Viz výše můj příspěvek 27.10.2017 21:05.

Ono je celkem jedno, zda zdaníte celé mzdové náklady, tedy to, co si pracující skutečně vydělá, celý příjem, a pak odečtete sociální a zdravotní, nebo od příjmu odečtete napřed sociální a zdravotní a zbytek zdaníte vyšším procentem. V korunách to bude stejně.

U nás je to ještě zamlženo hrubou a odvody, které z toho, co zaměstnanec vydělá, odvádí přímo zaměstnavatel a jen něco odvádí z hrubé přímo zaměstnanec - ovšem taky skrze zaměstnavatele. Jsou i tací alternativní inteligenti, co tvrdí, že ty odvody, co platí zaměstnanci na soc a zdrav přímo zaměstnavatel, platí za ně ze svého ... :-)

Superhrubá Vám aspoň ukazuje, že zdanění (včetně pojištění) je u nás cca od 35 do 48 procent toho, co vyděláte (rozdíl dán odpočty). Viz https://www.penize.cz/kalkulacky/mzdova-kalkulacka#mzda

H. Gene 27.10.2017 11:52

Ona to není daň z ničeho.

Ono je to jen zmatení pojmů, kdy se hrubá mzda musí nazývat superhrubou, aby zaměstnanci nevěděli, jak je stát sdírá na sociálce a zdravotním.

Pokud (zcela logicky) vezmeme za základ superhrubou mzdu, z této se zaplatí sociálka, zdravotka, ale i daň ze mzdy. Co je na tom špatně? Ta procenta, samozřejmě!

J. Schwarz 27.10.2017 13:41

Re: Ona to není daň z ničeho.

To celé byla jen Kalouskova chytristika, jak dosáhnout 15%-ní rovné daně slíbené ODS ve volbách a přitom na věci nic nezměnit. Takže dali 15% ze všeho, co zaměstnanec zaměstnavatele "stojí" bez ohledu na to co skutečně dostane. A ta "daň z neexistujícího příjmu"? Jen jestli nejde o nepochopení - totiž do 20-ti či kolika zaměstnanců nemá zaměstnavatel za povinnost odvádět za zaměstnance daně a "pojistná", ale zaměstnanec se musí starat sám. Tak i v tomto případě je zaměstnanci napálena daň z celé částky včetně "pojistných".

H. Gene 27.10.2017 15:58

Re: Ona to není daň z ničeho.

Nic takového neplatí, zaměstnavatel odvádí daně a pojištění vždy.

J. Hejna 27.10.2017 11:13

Ach ty počty

"o toto neexistující plnění se zaměstnanci zvedne základ daně a z toho zjevného NIC občan musí zaplatit daň. Daň z ničeho"

Tedy daň z něčeho je podle vás vyšší než daň něčeho zvýšeného o nic.

Jeden z nás je hlupák (možná oba).

K. Kořinek 27.10.2017 11:08

Zajimave.

J. Prečuch 27.10.2017 9:36

Pecula

Pecula non olent.

Dialog:

Vespasián: "Cítíš něco? Smrdí?"

Titus: "Ne."

Vespasián: !No vidíš a přeci jsou odtud."

S. Ševeček 27.10.2017 9:54

Re: Pecula

Já to znám jako pecunia ...

Možná to máte správně kvůlivá původu těch peněz - specula ...

F. Houžňák 27.10.2017 10:36

Je to sice Pecunia non olet, ale hlavně že jste se

mohl projevit jako "zdělanec", že ano.

P. Beránek 27.10.2017 0:29

Nebyl to poplatek z používá, ale daň z provozování záchodků-

To o Vespasiánovi bylo trochu jinak, i když ve stejném významu..

Nebyl to poplatek z používání, ale přímo daň z provozu těchto záchodů a nebyli to "Římané", kdo se nad tím pozastavoval (i když ti asi taky), ale přímo Vespasiánův syn Titus, pozdější taky římský císař, který svému otci říkal "ale tati, daň ze záchodu? Fuj". Načež Vespasián vzal pár těch zlaťáčků, strčil mu je pod nos se slovy: "Cítíš něco?

Ne.

"Tak vidíš, peníze nepáchnou".

F. Houžňák 27.10.2017 6:55

Ano, a daň vcelku logická, protože nashromážděnou

kejdu prodávali provozovatelé záchodků valchářům, takže dosahovali zisku. Proto taky ty záchodky provozovali.Tedy - daň byla logická z pohledu státní pokladny, občanstvo nejspíš nadávalo.