Neviditelný pes

PRÁVO: Co nám dluží ministryně Maláčová

9.4.2020

Je nesporné, že současné nouzové opatření se dotkne řady občanů, kteří v této době budou mít snížené nebo i hůř, téměř nulové příjmy. To je vystaví do obtížné životní situace. A protože bez jídla a vody nelze žít, pak samozřejmě budou všichni hledat úspory na každém kroku. Mezi ně se zařadí i možnost jen dílčí úhrady nebo i neplacení nájemného. V téměř milionu nájemních bytů bude jistě nemalé procento těch, kteří problému hrazení nájemného budou čelit.

Stát to zatím prostřednictvím návrhu Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) navrhuje řešit odkladem nájemného na úkor pronajímatele do konce května roku 2021, ale tím vystavuje pronajímatele jiným, novým rizikům. Řešení je zbytečně plošné (každý nájemník nebude postižen nouzovým stavem) a navíc je až příliš snadno zneužitelné.

Podle veřejných údajů přes padesát tisíc domácností pobírá příspěvky na bydlení, a to na základě státem prověřených údajů a informací. Je tedy otázkou, proč ministerstvo pod vedením paní Maláčové nerozšíří tuto působnost a především proč nezjednoduší možnost podání žádostí právě v době nouzového stavu.

Poprvé si stát ověří oprávněnost požadavku, podruhé může výši pomoci vhodně limitovat (asi nebude přispívat na nájemné v luxusní vile s bazénem a dvojitou garáží) a potřetí se tím ochrání i pronajímatelé, které by roční výpadek nájemného mohl uvést do stavu naprosté nouze.

Řešení z dílny MMR nejenže postrádá právní základ, neboť je neslučitelné s ústavní pořádkem, ale naopak tato problematika spadá do působnosti Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a zde by se měly řešit konkrétní případy. A opět nikoliv zavádět nějaká nadbytečná plošná opatření. Ta by navíc nebyla v souladu s jednáním řádného hospodáře. A to by nastalo za situace, kdyby se k úhradám všech odložených nájmů plošně přihlásil stát. Takové opatření by bylo nepřijatelné, jakkoliv by se nepochybně oběma stranám, tj. nájemníkům i pronajimatelům, líbilo. Prostor ke spekulacím a podvodům by se otevřel obrovský a o takový výsledek jistěže nikdo nemá zájem.

Dva se perou, třetí se směje? Tak nějako to vypadá za situace, kdy MMR řeší něco, co by měli řešit úředníci MPSV. Ticho z Ministerstva práce a sociálních věcí je za současné mimořádné situace až příliš podivně alibistické. Třeba se dočkáme změny.



zpět na článek