28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

PRÁVO: Čapí hnízdo jako never ending story

Státní zástupce Jaroslav Šaroch obžaloval poslance Andreje Babiše z dotačního podvodu, týkajícího se farmy Čapí hnízdo. Dožijeme se finále?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Netolická 24.3.2022 20:53

No ano! Teď mají všichni politici neprůstřelný argument, že je kdosi chce vyhnat z politiky, když dotyčné zažaluje za nějaký kriminální čin! A všichni jsou rázem čistí a nikdo se jich nesmí dotknout!

V. Němec 24.3.2022 19:57

Dotace obecně jsou smrtelná rakovina tržního hospodářství. Tahají z produktivních lidí peníze, aby je pak milostivě různé nevolené orgány přidělovaly jako milodary často nepotřebným.

Do dotačního mlýna se nasype 1 kg zrní, aby z něj vypadlo 10 dkg jakéhosi neurčitého šrotu.

Manévry typu Čapí hnízdo jsou v tomhle nesmyslu úplně běžné, dobré tak k moralizování, třeba zde na NP.

Taky never-ending story.

V. Kučer 24.3.2022 14:45

Dotace by neměl dostávat soukromník ale měli by se dávat pouze na veřejně prospěšnou činnost jako je sport, kultura, dnes i předvojenská výchova mládeže a pod. Největší tunel u nás jsou dotace do fotovoltaiky a Fialova vláda v tom hodlá pokračovat.

M. Kalouš 27.3.2022 9:16

Jenomže i ten sport, kultura apod. jsou také v soukromých rukou. A dotace jsou právě pro soukromníky.

P. Kubáč 24.3.2022 12:51

Problém Čapího hnízda je v tom, že morální stránka věci, právní stránka věci a politická objednávka jsou od sebe daleko předaleko.

Teoreticky by stačilo Babiše ostře morálně odsoudit a neřešit jakými právními kličkami legalizoval dotace pro tento svůj podnik.

To by ale slovo "morálka" nesmělo zavánět dodržováním ( dokonce nepsaných ) pravidel, protože víme, že dodržování pravidel je jasné porušení lidských práv.l

J. Bárta 24.3.2022 12:41

Už je nová doba, STAN je teď never ending story.

K. Salajka 24.3.2022 16:59

Máte pravdu určitě si to nezaslouží pozornost. Za těch 8 mil. chtěl Polčák postavit stan pro uprchlíky.

V. Povolný 24.3.2022 10:40

Připadá mi neskutečně trapné a ponižující, když se politická scéna nedokáže zbavit nepříjemného konkurenta jinak, než s použitím podpásovek a kriminalizace. Politické úspěchy jsou znehodnoceny používáním takovýchto metod, které relativizují rozdíl mezi vítězem a poraženým. Tohle není o Babišovi, to je po politické kultuře.

L. Netolická 24.3.2022 20:50

Aha, my vlastně nesmíme politiky sledovat zda nepodvádí, abychom náhodou nepřišli na něco nekalého, protože by to znamenalo zbavení se politického konkurenta. Jen tak dál, soudruzi!

P. Pepax 24.3.2022 10:00

Fialova vláda se stále bojí Babiše, tedy nejsilnější opoziční pol. síly.

R. Vacek 24.3.2022 9:25

Na závěr se dozvíme, že žadatel o dotaci provedl změny ve struktuře firem, aby měl na dotaci nárok. Což je celkem obvyklé a pochopitelné.

Pokud je nějaká dotace vypsána a mám o ni zájem, tak se samzřejmě snažím její podmínky splnit - v praxi třeba tak, že přijmu mladé výzkumníky na jejichž plat budu dotaci čerpat. Vždyť to je vlastně smyslem dotací - podpořit ty, kteří podmínky dotace splňují.

D. Polanský 24.3.2022 9:17

A to je jenom příběh jednoho. V republice jich budou desítky.

F. Kusák 24.3.2022 9:15

Zase jedno zbytečné téma. Pokud máte zahradu, běžte něco dělat. Žvanit a rozčilovat se není zdravé, je to přímo škodlivé. Nebo si opakujte matematiku nebo běžte do galerie a užijte si života.

P. Sykora 24.3.2022 22:35

Pan autor zásadně pěstuje zbytečná a hlavne škodlivá temata...

R. Meišner 24.3.2022 9:00

no kdyby bylo co stihat, uz davno by se stihalo. ted jsou nova svedectvi, predevsim od juniora. asi se jeste nasmejeme. ---jediny hmatatelny dukaz je, ze se vse delalo ucelove. ovsem ucelove jedna kazdy zivy tvor na Zemi--dokonce i autor pise svoje traktaty za nejakym ucelem. jsem hrozne zvedav jak se jakykoliv soud s tou ucelovosti popasuje.-- toz tak.8-o

J. Pavelka 24.3.2022 8:57

To že se podnik rozdělí nebo založí nový, aby jako malá firma"dosáhl" na dotace, je tak běžné, že se nad tím už nikdo nezastavuje...Znám člověka, který takto založil firmiček 14(chtělo by to takovéto dotace úplně zrušit). Čapák je zástupný problém, něco jako - s nadsázkou řečeno - Al Caponeho "daňové úniky"

F. Navrátil 24.3.2022 8:27

Pokud by Babiš nevstoupil přímo do politiky, ale za oponou loboval, financoval a uplácel politiky, nikdy by kauza Čapí hnízdo nevznikla. Předpokládám, že zprošťující rozsudek padne po ukončení prezidentských voleb. Pokud by v nich byl Babiš zvolen prezidentem, čemuž ani na okamžik nevěřím, potáhne se soudní řízení do halelujá.

L. Netolická 24.3.2022 20:58

A zdržovat to soudní řízení bude zase jenom Babiš!

M. Šejna 24.3.2022 7:34

Já bych se ani nedivil, kdyby do snahy odsoudit Babiše za každou cenu hodil vidle prezident Zeman těsně předtím, než mu skončí mandát.

Těm vidlím se říká abolice.

Pokud se tak stane, pan Vodvarka zešílí vzteky. ;-)

H. Rybnická 24.3.2022 7:38

Pan Vodvářka nezešílí vzteky ovšem každy slušný občan pokrčí rameny. a sám si položí otázku, zda přece jenom nesáhnout do nejbližší kasy ... není to přece nic zvláštního, dokonce ani ne trestné ...

M. Šejna 24.3.2022 7:52

U Farského, Jurečky nebo Polčáka ramena nekrčil. To jsou totiž jeho oblíbenci.

U Babiše a Zemana krčí rameny tak, že má z toho křeč.

P. Kmoníček 24.3.2022 8:00

Vám to sice bude jedno, ale pan Vodvářka sice vzteky nezešílí, ale namíchnutý nebude sám. A nejhorší je to, že zbytek prezidenta toho schopný pro své potěšení je.

H. Rybnická 24.3.2022 8:19

Zásadní otázka je, v čem to vězí. Všichni kradů? Morálka společnosti? Z doby kdy kdo nekradl.... ? A jak to napravit?

T. Kubín 24.3.2022 6:32

Pavidelné Vodvářkovo ublinknutí na Babišovo sako ...

Š. Minařík 24.3.2022 2:00

Žádná causa Čapí hnízdo by nevznikla, kdyby Babiš někomu nešlápl na kuří oko nejspíš tím, že pobral nesmyslnou dotaci místo něho.

Je tady snad hlupák, který je přesvědčený o tom, že Čapí hnízdo je jediná neoprávněná (?!) dotace u nás?

Je tady snad hlupák, který není přesvědčený o tom, že veškeré dotace by měly být zrušeny?

J. Moravec 24.3.2022 1:53

“Dožijeme se finále?”

Čistě z politických důvodů určitě ne dříve než po prezidentských volbách. To je myslím každému, i panu Vodvářkovi zcela jasné. Potom Čapí hnízdo pozbude svého politického významu. A jak to s ním skutečně bylo, už nikoho zajímat nebude.

Z. Koutecký 24.3.2022 4:44

Jak to skutečně bylo, tady moc lidí asi nezajímalo nikdy, protože takových případů posouzených EU jako podvod s dotacemi tu byly desítky až stovky, ovšem vesměs je tu nikdo nežaloval. V případě Babiše šlo především o jeho zapojení do politiky. V případě Ratha, což byl případ zcela jednoduchý, došlo k prvnímu rozsudku za tři roky, ke konečnému za další 4 roky. Takže u Babiše se to určitě nestihne do prezidentských voleb. Zda se konečného rozsudku dožijí dnešní šedesátníci, záleží na covidu a jejich zdraví a na tom, jestli vůbec bude Babiš kandidovat. Očekávaná recese, inflace, energetická chudoba, nedostupnost bydlení a případné problémy s imigranty zřejmě povedou k radikalizaci společnosti. Generál Pavel má tedy dost velkou naději na zvolení prezidentem. Jakou politiku lze očekávat od generála v čele státu s radikalizovanou společností si lze domyslet. Také tuto případnou skutečnost by bylo nutno vzít do úvahy, zda se dnešní šedesátníci dožijí rozsudku nad Babišem.