23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


PRÁVO: Čapí hnízdo jako never ending story

24.3.2022

Státní zástupce Jaroslav Šaroch obžaloval poslance Andreje Babiše z dotačního podvodu, týkajícího se farmy Čapí hnízdo. Dožijeme se finále?

Mám za to, že se v České republice nenachází ani jediný občan věku 18+, který by nikdy neslyšel o farmě s tímto poetickým názvem. Do vínku dostala punc dotačního podvodu, za nímž stál majitel Agrofertu, pak ministr financí, posléze ministerský předseda a nyní poslanec a hlava hnutí ANO pan Andrej Babiš.

Občané byli svědky, jak v přímém přenosu při jeho otevírání označil onu farmu za svůj nejlepší projekt, aby posléze ztratil paměť, kdo že je to majitelem. Ta se mu nečekaně vrátila při hodinu a půl trvajicím plamenném parlamentním projevu, v němž nechyběl mýtický zlosyn Kalousek a mnoho dalších, kteří mu nic nepřejí, aby v samém závěru sdělil, že majiteli Čapího hnízda jsou jeho děti. Další eskapády s majitelem Babišem mladším, jeho výlet s doprovodem mimo ČR na Krym a prvotní výpověď ve Švýcarech se ještě z paměti tak úplně nevytratila.

Zbývá několik otázek.

1. Jaké nové důkazy nalezl státní zástupce Šaroch, aby podstatným způsobem změnil svůj náhled na celou kauzu, když v době ministerského předsedy Andreje Babiše po dlouhých odkladech celou kauzu odložil? Pevně věřím, že nehraje žádnou roli fakt, že pan Babiš už není v čele vlády a že nové důkazy jsou neprůstřelné.

2. Proč v České republice musí trvat trestní řízení tak dlouho, až se prakticky vytratí jeho smysl? Všichni víme, že trest za zločin je nejúčinnější, pokud je vykonán co nejdříve po jeho spáchání, vyšetření a vynesení pravomocného rozsudku. Odklady na mnoho let působí jakési vyblednutí celé kauzy, společnost ztratí zájem a viník často začne působit jako oběť justiční zvůle, kterou kdosi pronásleduje a nikdo už neví proč.

3. Bude rozsudek první instance vynesen v krátké době? Jistě lze očekávat, že se přinejmenším jedna strana odvolá a případ bude předán vyšší instanci, kde se celá šaráda bude opakovat až k soudu nejvyššímu. Dožijeme se my, šedesátníci, pravomocného výroku soudu, proti němuž již nebude odvolání? Kauza Rath je mementem (i když nakonec s jednoznačným koncem).

Budeme jistě svědky prohlášení, že jde o jakousi věc z dob pleistocénu, o které už není třeba mluvit, že jde o nechutnou politickou kampaň (všichni přece víme, že každé trestní stíhání aktivního politika je vždy politickým útokem a nikoli podvodem či krádeží), jistě i Marek Prchal uvede svůj tým do stavu nejvyšší pohotovosti a překvapí nás nějakým zásadním krokem, v němž se dozvíme, že jeho šéf je zcela nevinen.

A možná celá kauza vyšumí ve světle současných událostí, které jakési Čapí hnízdo přehluší svým významem a závažností. Což by ale nebylo pro naši zem dobrou zprávou.

Převzato z blogu Tomáš Vodvářka se souhlasem autora