24.4.2024 | Svátek má Jiří


PRÁVO: Čapí hnízdo a OKD - dvě strany jedné mince

10.5.2018

Podle soudního rozhodnutí byli zproštěni obžaloby tři muži v kauze OKD, podle rozsudku se žádného trestného činu nedopustili. Státní zástupce se na místě odvolal.

Podle soudkyně byli obžalovaní zproštěni viny i z důvodu chybně připravené obžaloby.

Podle soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 Ivy Fialové obsahuje obžaloba řadu nedostatků. Upozornila také na to, že byla podána až deset let po prodeji společnosti. Někteří důležití svědci tak v mezidobí zemřeli. Fialová při odůvodnění pondělního verdiktu ostře zkritizovala práci policie a státního zástupce. „Přípravné řízení bylo provedeno velice ledabyle a soud musel za policii nahrazovat dokazování. I obžaloba vykazuje řadu nedostatků,“ poznamenala Fialová. Řada svědků byla podle ní vyslechnuta již dávno a nedostatečně, a poté již někteří zemřeli anebo si už příliš nepamatovali či je musel znovu vyslýchat soudní senát. „Soud si musel sám vyžádat důkazy, které byly již v přípravném řízení známy, ale policie ani státní zástupce si s nimi nedali práci, aby je zahrnuli do spisu a do obžaloby,“ podotkla soudkyně.

Názory soudkyně Fialové jen dokumentují, jakým způsobem pracují orgány činné v trestním řízení. Jedná se přitom o kauzu, kde stát vyčíslil údajnou škodu na několik miliard korun. Hovoří se v něm o „ledabylosti“ při přípravném řízení.

Nyní se touto optikou podívejme na kauzu Čapí hnízdo. I v tomto případě byla žaloba podána bezmála deset let od poskytnutí dotace na výstavbu areálu Čapí hnízdo. I když se policie dušuje, že na ní pracují nejlepší lidé, můžeme jí věřit? Vždyť i naprostí laici se mohou na základě veřejně známých skutečností podivovat nad tím, čeho se měl údajně Andrej Babiš a jeho rodinní příslušníci dopustit. Porovnejme si i další „shodu“ v kauze OKD s Čapím hnízdem. Na prodeji OKD se svým způsobem podílel i tehdejší ministr financí vlády ČSSD a pozdější premiér Bohuslav Sobotka. Nová sněmovna dokonce chce o kauze OKD opět jednat v poslanecké sněmovně. K čemu asi tak pánové dospějí? Že se Sobotka nechoval s péčí „řádného hospodáře“? To je ale veřejně známý fakt, který nerozporuji, pouze konstatuji, že touto optikou bychom museli soudit všechny české premiéry od Václava Klause po Andreje Babiše.

A přidejme k tomu proces s Davidem Rathem, v němž ze sebe Rath udělal obětního beránka a prohlásil, že ony miliony v krabici od vína byly peníze na volební kampaň pro ČSSD! I tomu jsem velmi ochoten věřit, i když Jan Hamáček „černé financování ČSSD“ vehementně popírá.

Vsadí si někdo na to, že Babiš bude v kauze Čapí hnízdo skutečně odsouzen? Já osobně ani desetník!

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz