23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

PRÁVO: Byty, byty, byty...

Pražský primátor Zdeněk Hřib uvedl, že v centru metropole je 15 tisíc bytů na Airbnb, z čehož v 80 procentech jde o celé pronajímané byty, které nemají nic společného s původní myšlenkou sdíleného bydlení. Snad ví, o čem hovoří. (viz poznámka pod článkem).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 12.2.2020 20:27

Nějak bych se nezabýval tím, co pronese Hřib. Neoholený mladík, bohužel s pražský razítkem.

Tento pán (moderní) vystudoval medicínu. Praktickou medicínou se nezabýval ani sekundu, kancelář je lepší, zalíbila se mu historie (zejména východní).

A teď je machr přes ubytování, před týdnem přes pomníky, před rokem na Tibet .... Občas má dojem, že bude dělat program Putinovi.

???????

Občas jsme dávali takovým přes drštku, v chlapeckém kolektivu .....

I. Polák 12.2.2020 15:27

Já to vidím jinak. Airbnb je jedna forma ubytování turistů. Jestli v tom smradu a hluku v úplném centru Prahy mají bydlet trvalí obyvatelé nebo turisti - to je strategická otázka tě ch obyvatel a jejich obvodních úřadů, ať ji řeší.

Ale jako člověk dlouhodobě se zabývající pronájmem bytů ve vlatním domě, kde také sám bydlím, bych rád poznamenal jednu věc: Nikdy jsem nepochopil hotely, které nezlevní své ceny ani když mají skoro celý hotel prázdný. Kdo to doopravdy lobuje proti Airbnb?

Š. Hašek 12.2.2020 20:30

Hřib (MUDr) sice nerozezná anginu od utržené nohy, ale v živnostenském zákonu je jak šedesátiletý ouřada.

Jsem Pražák, který pamatuje Husáka.

Zkráceno.

Z. Koutecký 12.2.2020 13:45

No, to byste, pane Mládku, musel na ceně toho nájmu trochu přidat. Dnes je průměrná cena nájmu v Praze 350 Kč/m2. Takže taková rodinka s poněkud nadstandardním příjmem 55 tisíc Kč čistého měsíčně s jedním dítětem by potřebovala byt alespoň 70 m2 a jen čistý nájem by dělal 24,5 tisíc Kč.A to jde o průměrný byt, nikoliv fungl nově postavený. K tomu samozřejmě ještě příslušné poplatky a inkaso.

K. Pavlik 12.2.2020 15:16

No za meho mladi hodne lidi za praci dojizdelo. To se dnes asi nenosi.

J. Ráž 12.2.2020 13:14

S myšlenkou v příspěvku pana Hoblíka níže, že na vlastní byt žádní právo neexistuje, naprosto souhlasím.

Tu první větu bych vždy hodně hlasitě řekl každému, kdo brečí, že nemá vlastní byt.

Také souhlasím, že Airbnb se zcela vymkl původnímu účelu, kterým bylo sdílení bytu s hostem za úplatu. To, co se z toho stalo dnes, považuji za zrůdnost.

Krátkodobě pronajímání bytů se stalo speciálním druhem podnikání a jako na každé podnikání, měla by být i pro toto stanovena jasná pravidla. A že ještě stanovena nejsou, považuji za velkou chybu.

P. Zinga 12.2.2020 12:44

Článek je ideologický (za)slepenec.

P. Zinga 12.2.2020 12:42

Greater London has a planning restriction that affects short-term rentals. In most cases, it’s considered a “change of use” to use your residential premises as temporary sleeping accommodation.

The Deregulation Act of 2015 introduced an exception that allows you to use residential premises for temporary sleeping accommodation without being considered a “change of use” if you use the property as a short-term rental for 90 or fewer nights in a calendar year, which is known as the “90 night rule”. Check with you local planning authorities to make sure that you’re allowed to host short-term rentals in your area, as some locations have exceptions to the 90 night rule.

J. Jurax 12.2.2020 12:21

"Nástupní plat prodavačky se v Praze nabízí ve výši 23 000 korun a strojvedoucího 47 000 korun. Myslíte, že takový pár nemá na pronájem bytu? Nájemné třípokojového bytu v Praze i s poplatky na novém sídlišti pořídíte za 18-19 000 korun měsíčně."

Budiž. Nebudu rozporovat ani výši platů, ani uvedené náklady na bydlení a jaký vlastně byt se za ně pořídí.

Ale uvedeny hrubý příjem je tedy úhrnem 70 000, čistý pak cca 48 000. Tedy zbude po odečtení nájmu 29 až 30 tisíc. Je to pro rodinu

s případnými dětmi málo nebo dost?

M. Krutý 12.2.2020 12:57

a co dva učitelé, nebo nedej bože učitel a prodavačka? Vůbec neřeším, že za cenu 19k pronajmete v Praze slušný 2+1.

J. Ráž 12.2.2020 13:19

Zjistěte si v jaké výši se dnes pohybují celkoví příjmy učitelů a to u všech stupňů škol a zjistíte, že ani pro dva učitele není problém platit nájem v předměstském bytě Prahy.

V. Kain 12.2.2020 16:34

V Praze určitě ne.

P. Lenc 12.2.2020 11:05

Pane autore, že je Praha přecpaná turisty a že vyčuránci proto pronajímají své byty za nezdaněný příjem(oproti hotelům) a často si z tohoto zisku platí nový byt jaksi nevidíte.A že někde musí bydlet i u nás pracující Ukrajinci, často mající už české občanství, tak to vám také nějak uniká.A developery do toho nepleťte, ti ty nové byty neprojímají, ti pouze využívají situace a nové byty předražují, to dělají jenom jejich majitelé, ochotní díky ziskům zaplatit cenu za předražené byty.

V. Petr 12.2.2020 11:31

V USA před 150 lety stačily vládě příjmy ve výši 4% HDP. To pokryla cla na dovážené zboží.

Nebyly potřeba peníze na sociální dávky "pro ty, kteří se rozhodli nepracovat."

Pro Vás jsou zločinci ti, kteří se snaží dobře hospodařit se svým majetkem a neposkytnou ho zdarma "potřebným..."

S. Ševeček 12.2.2020 10:26

https://www.zvedavec.org/prispevky/2020/02/8194-socialni-experiment-zit-brno.htm

M. Hoblík 12.2.2020 10:03

Automatické právo na bydlení nemá nikdo. Musí poprosit! Pěkně poprosit!!!

V. Kain 12.2.2020 16:36

Nezdá se mi,že by určité etnikum prosilo a nebo dokonce pěkně prosilo.

J. Kalina 12.2.2020 9:40

k okruhu: kdyby se od počátku navrhl v Suchdole jako tunel pod Vltavou, mohl už být hotov a možná by to ani nebylo o tolik dražší, než když se to stále odkládá (tedy nefunguje a nevydělává) a prodražuje o nějaká jednání, nové projekty

k bytům: když děda, babka vidí v ČTV, jak jsou oslavováni squateři a jak s nimi nehne ani instituce s právníky, ani rozsudek soudu, policajti, asi těžko bude nabízet na trhu 1+1 v podkroví, když nemá zaručeno, že nájemníka dostane ven, když vyprší smlouva. spíš musí mít strach, že dostane přes hubu a nikdo mu nepomůže. Proč by třeba investoval do úpravy podkroví, když se bojí. A neříkejte mi, že někdo jiný to dělá. Nic není na 100%.

J. John 12.2.2020 9:01

Snůška nehorázných nesmyslů. Že se autor nestydí argumentovat „...Za hlavní příčinu nedostatku bytů (ke koupi!) je v Praze považován fakt, že na stavební povolení se v Praze čeká otřesných deset let...“? To mohou být argumenty developera nebo pozemkového spekulanta, který chce prosadit stavbu, která by byla v rozporu se zákonnými ustanoveními, a proto nelegální. Neúplné doklady pro žádost o územní řízení nebo stavební povolení mohou samozřejmě prodloužit dobu vydání nad optimální, zákonem předpokládanou dobu.

Nedostatek bytů nejen v Praze, mimo pronájmů turistům způsobil především zásah ČNB. 4leté oslabování Kč vedlo k tomu, že se na export vyplatilo vyrábět úplně vše. Proto byly najmuty statisíce zahraničních pracovníků. A ti musí někde bydlet.

Další nesmysl je argumentace o nedokončeném silničním okruhu v severozápadní části Prahy. Krátká varianta J, kterou prosazuje i radnice je v rozporu s legislativou. Legálně na ní získat EIA a tím ani územní rozhodnutí a stavební povolení nelze, protože by tato varianta přivedla dopravu z 9 dálnic, vč. 2 transevropských tras TEN-T do obytných čtvrtí Prahy., poškodila by 40 000 obyvatel a tranzitní dopravu by přivedla 5 km od Pražského Hradu. Tato varianta byla navržena před 82 lety, tedy v době, kdy byla Praha daleko menší a okruh by tenkrát vedl mimo Prahu. Dnes by vedl Prahou. Autor by měl zmínit pozemkové spekulanty, kteří na krátké var. J vydělají. Protože je podporují i radní, tak se vůbec jiná varianta nedostala do územně plánovací dokumentace středočeského kraje.

V. Petr 12.2.2020 11:01

Hitler postavil 3800 km dálnic za polovinu doby, kterou si vyžádaly právní tahanice kolem dálničního obchvatu Plzně nebo průtahu Českým Středohořím.

Soudy "úspěšně" blokují napojení české dálniční sítě na už DOKONČENÝ úsek k českým hranicím v Rakousku. V Letňanech nebylo postaveno sídliště protože tam NA OKRAJI PRAHY! žije na louce sysel!

Pokud nějaký politik bude schopen s tímto skoncovat, má moji plnou podporu!

Na co vůbec potřebujeme nějakou EIA? Lidem to jenom škodí, prospěch z toho má jen malá menšina!

J. Kraus 12.2.2020 9:01

Málo bytů? Na takovém severovýchodním okraji Prahy vyrůstají už léta celá nová sídliště. Pole s nejvyšší bonitou navěky zničena. Čekáte tam na stanici na autobus a kolem samá ruština, tedy ukrajinština. Na rozdíl od centra Prahy lidé výrazů skromných až sympatických (s pokračující dobou je to ale relativní - tedy proti těm typům na Václaváku působí sympaticky skoro každý). Co tady dělají? No přece nahrazují stárnoucí a odcházející Čechy, vykonávající podřadné profese. A které profese jsou podřadné? Jak říká pan president Zeman, důležité jsou trendy, směr vývoje. A ten míří k tomu, že už skoro všechny, v nichž se vytvářejí skutečné hodnoty, tedy k základu se přidává jakási hmotná nebo duševní nadstavba. Poznámku o genderu, neziskovkách a podobně snad můžu vynechat.

B. Rameš 12.2.2020 8:50

Airbnb se jaksi vymklo původnímu účelu, jak ostatně mnohokrát bylo zmíněno. Z mého soukromého pohledu: Praha je turisty zahlcená a mít každou druhou noc nad hlavou partu ožralých Anglánů (Rusů, Nizozemců atd.), případně zpestřenou o dívky lehčího ražení a nějaký ten matroš, to jednomu na náladě a zdravém spánku nepřidá. Soudím, že ke komerčním účelům by se měly využívat komerční prostory, nikoli byty v bytových domech.

A. Hrbek 12.2.2020 8:23

Bytů je, i v Praze přebytek, jinak by nebylo co pronajímat. Rozsáhlý převod bytů do soukromého vlastnictví umožnil jejich využívání pro komerční účely. Snažit se tomu zabránit bez omezování svobody "podnikání", prakticky nelze. A různé "poplatkové" hrátky jsou jen pro smích.

Jednou z možných cesta je prohlásit airbnb za podnikatelské ubytovací penzionové služby, registraci firmy, vytvoření účtu, veškeré platby provádět bezhotovostně a případně EET.

P. Hatina 12.2.2020 8:50

Btw, snad se nepletu ale to zajištěný je, protože platby jdou online a přes evidenci Airbnb, čili ten by je mohl finančáku hromadně poskytnout, kdyby si je vyžádal. Jako že stejně ti nabízející se dají dohledat přímo na jejich webu.

Tož až bude chtít Schillerová zase na někoho zakleknout a vymačkat z něj prachy, tak zrovna tady má dost velkou šanci

D. Polanský 12.2.2020 7:31

Jo jo ropuchy sedí na prameni. Ti si své fleky užívají, a nakonec stát jim přidává na platech, tak to asi dělají moc dobře. Nebo ne?

L. Písařík 12.2.2020 7:25

A co právo zaručené ústavou - svobodně a neomezeně disponovat svým majetkem?

P. Boublíková 12.2.2020 7:27

Nesmí se ovšem dostat do konfliktu s právem sousedů na nerušené užívání jejich majetku - viz příslušné paragrafy OZ.

J. Kotlaba 12.2.2020 6:17

Airbnb začalo jako spousta kámošů na jejichž gauči můžu přespat. Ale zakazovat to jen kvůli tomu, že to ti špatní zkazili? Proč jsem v takových věcech vždycky jen ten hodný? Proč se říká tomu, kdo by chtěl zakazovat zkažené dobré věci důsledně a spravedlivě, islamofob?

P. Boublíková 12.2.2020 5:02

Taky bych v domě Airbnb nechtěla, z onoho předsudečného strachu :-) naštěstí v domě na samém okraji Brna snad nehrozí.

Řešení? Majitelé bytů se už nyní mohou dohodnout, že dům (obvykle nanejvýš dva vchody) se bude zvenku otevírat jen na otisk prstu (prstů). Tím pádem jsou byty v něm pro Airbnb nepoužitelné. A nepotřebují k tomu Marvanovou.

Jak se politikové pustí v zájmu dobra do nějakých regulací, pámbu s námi a zlý pryč.

J. Peták 12.2.2020 5:59

Jenže když z podobného předsudečného strachu odmítnete pronajmou byt jisté etnické skupině, tak Vás soud napálí za diskriminaci. Přičemž důvod odmítání je stejný jako v případě AirBnB, očekávaný hluk a bordel.