25.4.2024 | Svátek má Marek


PRÁVO: Běžte se hádat domů, holoto véčkařská

14.3.2012

Každý veřejný proces je pro občany důležitou informací, co se smí a co ne a jak se předem pozná darebák, jdoucí od soudu rovnou za katr. Je soud s pány Škárkou a Bártou tento případ?

Přeskočím skutečnost, že proces za velezájmu medií běží jako po másle, zatímco jiné, se skutečnými zločinci typu Berdychova gangu, se vlečou tak dlouho, že soudci během procesu odcházejí do důchodu, a zeptám se rovnou. Kde je ten trestný čin úplatkářství?

Trestní zákoník přijetí nebo předání úplatku uvádí výhradně v souvislosti s obstaráváním věci veřejného zájmu nebo podnikáním. Uplácející osoba dosáhne svého snáze nebo rychleji, kdežto uplácená osoba získá úplatek. Prospěch uplácejícího je obvykle ke škodě státu nebo veřejné instituce. Až potud je to jasné, a tak si položme znovu původní otázku. Vlastně je jich víc.

Je veřejným zájmem aby Kočí poslouchala nebo neposlouchala Bártu? Je veřejným zájmem, aby se véčkaři do jednoho řídili výhradně volebním programem nebo spíše svým poslaneckým slibem svobodného rozhodování? Mají podle trestního zákoníku poslanci poslouchat vedení partaje nebo mají raději hledat kompromisy, aby se koaliční vládní slepenec alespoň hnul z místa? A je třeba jim podstrkávat tlusté obálky, protože bez dodatečných peněz přestanou tito zvláštní poslanci pracovat? Nebo je naopak zakázáno jim dávat obálky ? A mohou dostávat jiné věci? Dosáhl Bárta předáváním peněz Škárkovi "svého" snáze a rychleji podle § 332? A co to bylo ? Údajně chtěl změnit vedení jakési plzeňské véčkařské buňky - je tedy věcí veřejného zájmu aby VV v P vedl X nebo to musí být někdo další, jinak vznikne státu škoda?

Je to opravdu legrace slyšet bláboly poslanců Věcí veřejných před soudem, ale v čem máme vidět ten trestný čin, kvůli kterému hrozí výše jmenovaným roky kriminálu? Jistě, vystřelili si z voličů a svá vlastní kriteria politické slušnosti porušují hlavně oni sami, ale o tom přeci trestní zákoník nehovoří. Před volbami se chvíli vydrželi přetvařovat a byli demokraticky zvoleni, k ostudě svých voličů. Nyní už masky odhazují, doklepou volební období a odejdou. Možná budeme občas vzpomínat, jak si po véčkařsku nahrávali jeden druhého a že z těch podivných volebních uskupení byli ti nejpodivnější. To je vše.

Předávání či půjčování peněz mezi poslanci vládní strany může být vážnou věcí, ale řešit ji tímto způsobem? Ve známých povídkách o soudci Ti trestal soudce podobné lidi rákoskou za obtěžování soudu a posílal je domů, protože jinak by se sám nemohl dostatečně věnovat skutečně vážným případům. Jako třeba tomu Berdychovi, podvodníkům z minulého vedení plzeňských práv nebo - což je zajímavý případ korupce naruby - české sociální demokracii, která si poslušnost na svých poslancích a zastupitelích vynucuje podpisem několikamilionových finančních závazků, které poslanci zaplatí partaji, když nebudou poslouchat.