19.4.2024 | Svátek má Rostislav


PRÁVO: Babišův čapí problém

16.3.2016

Ministr financí Andrej Babiš má vážný problém. Jeho farma Čapí hnízdo je silně podezřelá z dotačního podvodu.

Ministr Babiš je ve své funkci v permanentním střetu zájmu. Na jedné straně je majitelem rozsáhlého impéria a plně se k němu hodí označení oligarcha. Na straně druhé je ministrem financí, který ze své funkce rozhoduje o přidělování dotací a přes FAÚ se může dostat k informacím o své konkurenci, čehož pak může vzužít ve svůj prospěch.

Andrej Babiš šel do politiky s heslem „všetci kradnú“ a sliboval nápravu. Před nástupem do funkce se holedbal, že na účtech leží stovky nevyužitých miliard a stačí je jen zvednout. Miliardy se ukázaly být plácnutím do vody stejně jako mnoho jiných Babišových prohlášení.

V současné době probíhá kauza „Čapí hnízdo“. V dokumentu Matrix AB se sám Andrej Babiš označil za tvůrce myšlenky farmy, prý ho to napadlo při čekání ve frontě v ZOO a považuje to za svůj nejlepší nápad. Pokud by farmu zbudoval za své peníze, nikdo by nemohl nic namítat. Jenže tato farma obdržela evropskou dotaci ve výši 54 milionů korun.

A zde leží hlavní problém. Dotace byla určena pro malé a střední podniky podnikající v cestovním ruchu méně než dva roky a Čapí hnízdo jako součást impéria Agrofert na dotaci nárok nemělo a nezískalo by ji. A tak nastaly šachy.

V roce 2007 společnost ZZN Agro Pelhřimov s.r.o., vlastník farmy Čapí hnízdo, takto součást holdingu Agrofert, rozhoduje o vydání anonymních akcií. Kdo je jejich majitelem, se tedy neví. Tímto se z farmy Čapí hnízdo stává samostatná firma nespadající pod Agrofert.

Pozemky, na nichž leží, patří Agrofertu, Agrofert poskytuje záruky na úvěr a holding Agrofert provádí stavební úpravy. Zvláštní, že tak Agrofert činí pro firmu nespadající pod jeho křídla, ale věřme tomu, že šlo o dobročinnou akci.

Akcionáři Čapího hnízda se stávají Václav Knotek - působil ve vedení dozorčí společnosti Afeed - součást Agrofertu, byl členem dozorčí rady Agrofertu a nyní je členem představenstva společnosti SynBiol a bývalým členem představenstva MAFRA. Obě firmy patří Agrofertu.

Druhou akcionářkou je Gabriela Knapová, která byla místopředsedkyní dozorčí rady Afeed (tato firma zajišťovala servisní služby pro Agrofert). Oba uvádění akcionáři jsou tedy spjati s Agrofertem. Tímto ale výčet „spřátelených osob“ nekončí.

Do dozorčí rady Čapího hnízda nastupují v únoru 2008 Jana Nagyová, místopředsedkyně představenstva a později dozorčí rady - zastupuje Agrofert ve Svazu chemického průmyslu ČR, Adriana Bobeková, předsedkzně dozorčí rady, dle médií Babišova dcera z prvního manželství, a Martin Herodes, místopředseda dozorčí rady a později představenstva, dle novinářů bratr Babišovy partnerky Moniky.

Zajímavé, jak se Babišovi blízké osoby hrnuly do firmy, která neměla s Agrofertem a Andrejem Babišem nic společného... Další problém se objevuje v tom, že farma mohla žádat část dotace vždy až po zaplacení faktur, avšak nejméně v jednom případě dotační proavidlo bylo porušeno, když Čapí hnízdo uhradilo faktury až po obdržení dotace.

Farma dostává pokutu ve výši 3,8 milionu korun a společně s penále se částka vzšplhá až na šest milionů. Výbor regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy v roce 2012 promíjí 99 % pokuty. Šéfem úřadu je v tu dobu Tomáš Novotný, který je nyní náměstkem ministra průmyslu Mládka.

Sotva skončila pětiletá doba, po kterou je kontrolováno dodržení podmínek udělení evropské dotace, se Čapí hnízdo náhle vrací do holdingu Agrofert. Stává se součástí firmy Imoba (vlastník pozemků pod Čapím hnízdem). Společnost Imoba vlastní firma SynBiol. Společným jmenovatelem je Václav Knotek (viz výše).

Stejně podezřelé jako dotace pro Čapí hnízdo je i samotný zisk Agrofertu do Babišových rukou, kdy se převzetí dceřiné společnosti Babišova zaměstnavatele dá označit jako nepřátelské převzetí. Korunu všemu nasadil sám Andrej Babiš, když tvrdil, že o Čapím hnízdu nic neví, netýká se ho a navíc mu nepatří.

Jsem přesvědčen, že šlo o záměrné konání, účelové vyčlenění jedné firmy z holdingu Agrofert ovládané Babišovými lidmi za účelem získání dotace, na kterou by jinak Čapí hnízdo nemělo nárok. Zkráceně, dotační podvod.

Premiér Gross skončil v politice kvůli neschopnosti vysvětlit původ peněz na svůj barrandovský byt. Premiér Nečas kvůli své milence, na kterou se nakonec našly jen neproclené kabelky. Ministr Babiš by měl být okamžitě odvolán.

Už před volbami jsem psal, že propojení ekonomické, mediální a politické moci v jedné osobě je velkým nebezpečím a rizikem, že hrozí berlusconizace české společnosti. Stále jsem přesvědčen o tom, že Andrej Babiš vědomě spolupracoval s StB a jeho řídící důstojník u soudu lhal.

Babiš chce stát řídit jako firmu, ale to skutečně nejde. Obyvatelé nejsou jeho zaměstnanci a všichni nebudou skákat tak, jak on píská. Nově se objevila zpráva že jakási úřednice Ministerstva financí na přímý popud od náměstka bez vědomí svých přímých nadřízených vyzvídala u evropského vyšetřovatele.

Nejsem soudce, ale můj názor je, že Andrej Babiš se jako vlastník společnosti Agrofert dopustil dotačního podvodu a na místě ministra už nemá co pohledávat. „Všetci kradnú“ a zdá se, že i Andrej Babiš. Nejde o žádné spiknutí nebo kampaň, jen se přišlo na jeden podvod skrytý ve spleti vlastnických struktur jeho impéria.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora