Neviditelný pes

PRAHA: Žaloba kvůli Opencard

7.7.2014

Záchrana za každou cenu. Tímto způsobem lze vnímat snahu vedení hlavního města udržet v chodu projekt Opencard. Představa, že by si cestující v Praze místo čipových karet museli opět pořizovat papírové jízdenky, musí vyvolávat u politiků neklidné spaní.

Hlavně u těch, kteří problémy aktuálně řeší a přitom je zdědili po svých předchůdcích. Chtějí-li i nadále zůstat v pražské politice, musí uspět na podzim v komunálních volbách. Při krachu Opencard je to těžko představitelné.

Přitom ke kolapsu systému není stále ještě daleko. Nastavené licenční podmínky a autorská práva komplikují snahu vedení hlavního města získat do svých rukou spravování celého systému.

Názorně se to projevilo v momentu, kdy magistrát po dohodě s vlastníkem začal Opencard provozovat. Kvůli sporům o licence nešlo vydávat nové karty a nějakou dobu nefungoval celý systém. Může to být názorný příklad toho, kdo má momentálně větší vliv na úspěšný chod tohoto projektu.

Promítá se to mimo jiné do vyjednávání o ceně, za kterou se snaží vedení hlavního města licenci odkoupit. Zároveň byla podána žaloba, ve které se vlastník autorských práv snaží na Praze vymoci zhruba 40 milionů korun. Právě tolik mají stát karty, které už byly vydány a jsou používány.

V takovéto atmosféře se dohoda obtížně uzavírá. Vedení hlavního města si tak může v praxi ověřit pravdivost závěrů auditu, který projekt prověřoval. Došel k závěru, že smlouvy k Opencard byly uzavřeny z pohledu Prahy nevýhodně a vytvořily velkou závislost projektu na jeho dodavateli a provozovateli. Přitom do zmiňované karty bylo investováno přes miliardu korun. Jak ukazují soudní spory, mohou náklady narůst o další desítky či stovky milionů.

V neposlední řadě pražští radní včetně bývalého primátora Svobody a současného Hudečka čelí trestnímu stíhání. Podle vyšetřovatelů měli porušit povinnosti při správě cizího majetku a pravidla hospodářské soutěže.

Dopustit se toho měli v momentu, kdy se snažili zabránit kolapsu systému a prodloužili smlouvu s vlastníkem licence. Podle názoru vyšetřovatelů měli tehdy vypsat řádné výběrové řízení a uzavřená smlouva byla podle nich pro Prahu nevýhodná.

Vedení hlavního města je tak pod tlakem hrozícího kolapsu systému na jedné straně a trestního stíhání na straně druhé. Přitom ministryně spravedlnosti Helena Válková v této souvislosti před časem prohlásila v médiích, že i právnímu laikovi je jasné, že skuteční viníci stíháni nejsou.

Ti, co stáli u zrodu tohoto problematického projektu, mohou v klidu sledovat, jak si vedení hlavního města pálí pusu, když se snaží sníst horkou kaši, kterou jim jejich předchůdci navařili.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek