23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


PRAHA: Vynucená svatba a Nouza na scéně

5.7.2013

TOP 09 a ČSSD nazvaly svou novou "nekoalici" na pražské radnici sňatkem z donucení. Strany byly ke spolupráci odsouzeny poté, co Tomáš Hudeček ukončil pravicovou koalici se svobodovskou ODS v přímém přenosu v pořadu Otázky Václava Moravce. "Rozsekl" tak několikaměsíční utahané smírčí řízení, které nikam nevedlo. Spojení se sociálními demokraty ztělesňovanými proslulou trojkou Petr Hulinský – Karel Březina – Miroslav Poche ale nakonec nemusí být tím, co bude pražskou TOP 09 nejvíc dusit.

Toho, že ČSSD získá návdavkem za podporu TOP 09 moc nad změnami územního plánu, si pravděpodobně všimne málokdo, pražské výstaviště, na které si sociální demokraté vymínili vliv, je beztak spojováno s osobou Petra Hulinského od nepaměti. Další "vyjednávací" úspěchy oranžové strany ve skutečnosti ani tak moc nejsou ústupky TOP 09. Se zvyšováním jízdného v MHD stejně počítala až po volbách a ani stopka dalšího nárůstu vodného a stočného stranu příliš nebolela, obzvláště když se výnos pro město nárůstu poplatků nerovná.

Z nových tváří je obzvláště zajímavá jedna staronová. Hudečkovým náměstkem se stal Jiří Nouza, který v atmosféře podávání trestních oznámení a zásahu policie inicioval loni v létě sesazení bývalého šéfa Dopravního podniku hlavního města Prahy Vladimíra Liche.

Následně po domluvě klubu zastupitelů rezignoval na funkci předsedy dozorčí rady podniku, a měl prý být dokonce vyloučen ze strany.

Nouza se ale "proslavil" již před pár lety při své misi na ministerstvu dopravy – podílel se na výběru provozovatele mýtného systému, společnosti Kapsch. Nouzu nečekaně kooptoval minulý týden do funkce klub TOP 09. Ve stejný den získal Hudeček od klubu těsnou podporu 14 hlasů z 26, aby se stal primátorem. Nouza bude mít na starost dostavbu tunelu Blanka nebo řešení pražské čističky, které převzal po rezignaci Pavla Richtra.

Týdeník EURO 26/2013, 24.6.2013