25.4.2024 | Svátek má Marek


PRAHA: Vybírali, až přebrali?

16.9.2010

Teď už může být Petr Nečas klidný. Superlídr ODS na pražské komunální kandidátce je po týdnech zákulisního handrkování na světě. Billboardy s logem ODS, na kterých se po Praze úhlední senioři radují, že „mají doktora na dosah“, může tedy konečně nahradit tvář doktora skutečného:

A sice Bohuslava Svobody, bývalého předsedy lékařské komory a od roku 1990 přednosty gynekologické kliniky Fakultní nemocnice na Vinohradech.

Je to člověk, který toho ví bezesporu hodně o medicíně i o problémech lékařů. Kolik toho ale ví o bolestech hlavního města? A především, jak by se vyznal v tlačenici o 45 rozpočtových miliard na pražské radnici, kdyby se tam náhodou opravdu ocitl v křesle primátora?

Podle výzkumů veřejného mínění mu tohle sice nejspíš nehrozí, ač ho pražská ODS zvolila do čela své kandidátky proto, že by jí mohl dopomoci k vítězství, protože není spojován s její dosavadní politikou v hlavním městě. Ve chvíli, kdy o něm hlasovala, tak patřilo ke kvalifikaci Bohuslava Svobody evidentně především to, že je nestraník. Což už je ovšem minulost, protože Svoboda podal vzápětí přihlášku do strany.

S minulými skandály nicméně spojován není, a že jich bylo: už dvacet let od pádu komunismu je to ODS, kdo v Praze hraje prim. Bortící se tunel Blanka je až neskutečným symbolem, jak si tady mezitím sama podkopala půdu. Aféra opencard je přitom jenom špičkou ledovce. Neprůhledné machinace s obecním majetkem, s pozemky a byty, kdy se radnice v některých městských částech podobají spíš realitkám než úřadům placeným z daní občanů, to všechno vedlo v květnu k tomu, že jakmile tu Pražané měli v pravé části politického spektra schůdnou alternativu, totiž TOP 09, houfně k ní přecházeli. A tak se ve městě, kde léta koloval bonmot, že by tu vyhrála volby i Klausova tenisová raketa, v parlamentních volbách stalo, že ODS tady už nezvítězila. Porazila ji TOP 09.

Bude se to opakovat? Faktem je, že TOP 09 ulovila v osobě bývalého guvernéra ČNB Tůmy pro komunální volby v Praze sólokapra. Ale ani on nemá s komunální politikou doposud nejmenší zkušenosti: deset let strávil za zdmi národní banky a jestli mu voliči něco přičtou k dobru, bude to asi spíš pověst této instituce než jeho osoby. Z pražských kandidátů etablovaných pravicových stran má tak především Markéta Reedová z VV zkušenosti s komunální politikou v Praze: působí tam už osm let a snaží se bojovat hlavně s korupcí.

O transparentnost veřejných zakázek se chce zasazovat ve své nové roli i Svoboda. Jinak je mu ale blízké hlavně vzdělávání, a to, jak to formuluje, od mateřských škol až po seniory. Což považuje za svůj „osobní vklad“ do programu ODS.

Ten se ovšem jinak sestává, kromě slibů zřídit nová sportoviště, lékařskou pohotovost v každém obvodě a rozvážení léků seniorům nad 80 až do bytu, hlavně z toho, že ODS chce rázně postupovat proti překupníkům drog, proti kapsářům, hernám a kasinům. Což jsou ovšem nešvary, které se jí v letech, kdy vládne, moc potlačovat nedařilo.

Celistvá vize Prahy jako města, které autenticky žije vlastním životem, kam se nejezdí jen z okrajových satelitů do práce, a které není pouze architektonickou kulisou, plnou pastí na turisty, naproti tomu v programu ODS chybí. Nenajdeme ji ovšem ani v programech ostatních stran. Ale třeba nás Bohuslav Svoboda nebo některý jiný superlídr do termínu voleb ještě překvapí.

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6