Neviditelný pes

PRAHA: Politikou k apolitické smlouvě?

22.7.2019

V pořadu Události, komentáře vystoupil primátor Prahy Zdeněk Hřib a obhajoval způsob, s jakým pražská koalice postupuje v případě dohody mezi Prahou a Pekingem. Chce „apolitickou“ smlouvu.

Čínská lidová republika už zareagovala na snahu Prahy vedené primátorem za Piráty Zdeňkem Hřibem o odstranění článku, v níž Praha vyjadřuje souhlas s politikou jedné Číny. Podle pražské koalice byl tento článek Praze „vnucen“ a je zcela nadbytečný. V důsledku aktivity pražského magistrátu už Čína zrušila turné České filharmonie v Číně a filharmonie tak přišla asi o 10% svého příjmu.

Nejprve se vraťme k důvodu, proč Praha usiluje o vypuštění článku o jedné Číně ze smlouvy. Jak primátor Hřib řekl, smlouvu uzavřela bývalá pražská koalice pod vedením ANO. To je skutečně „argument“ jako hrom. Dále tvrdil, že to voličům slíbili a sliby se mají plnit.

Čína po návratu z izolace v období Mao Ce-tunga prosadila i v OSN, že existuje jenom jediná Čína a Čínská republika na Tchaj-wanu není reprezentantem. Čínská republika byla v OSN a Radě bezpečnosti nahrazena ČLR v roce 1971. Čínská republika je v současné době (srpen 2018) v důsledku nátlaku ČLR oficiálně uznávána pouze 17 státy. Z evropských států ji uznává pouze Vatikán; v letech 1999–2001 ji uznávala Makedonie. Jedná se tedy o záležitost starou bezmála padesát let. Považuji za minimálně podivné, když představitel Pirátů, kteří jinak politiku OSN nejen že nekritizují, ale vřele s ní sympatizují, vidí jako problém smlouvy mezi Prahou a Pekingem respektování politiky jedné Číny schválené v OSN.

Snad desetkrát primátor Hřib opakoval, že chce „apolitickou“ smlouvu, do které politika nepatří. To je další docela zvláštní protimluv. Ať se to panu primátorovi líbí či nelíbí, politika je všudypřítomná, a to i ve smlouvách mezi městy z různých států. V případě Číny, v níž politickou moc drží ve svých rukách tvrdě a nekompromisně čínští komunisté, to platí dvojnásob. Jestli se do smlouvy s Pekingem dostal článek o jediné Číně na nátlak Hradu, jak Hřib naznačuje, je to možné. Nicméně pokud snad Hřib počítal s tím, že čínští komunisté sklapnou paty a článek vyškrtnou a ještě mu zasalutují, zmýlil se.

Nakonec jenom taková perlička, která „apolitickou“ politiku Hřiba staví téměř do roviny frašky. Jako náhradu zrušeného turné po Číně hovořil Hřib o turné po Tchaj-wanu, či-li oné „původní“ Čínské republice. Tomu se lze jenom upřímně zasmát.

Jako velmi signifikantní považuji i mlčení koaličního partnera Pirátů na magistrátu Prahy, a to TOP 09 a Jiřího Pospíšila zvláště. Ten má ale zřejmě jiné starosti, neboť podle všech indicií se jeho předsedování topce blíží svému konci.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek