28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

PRAHA: Politikou k apolitické smlouvě?

V pořadu Události, komentáře vystoupil primátor Prahy Zdeněk Hřib a obhajoval způsob, s jakým pražská koalice postupuje v případě dohody mezi Prahou a Pekingem. Chce „apolitickou“ smlouvu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Mach 22.7.2019 21:43

Díky za pana Hřiba, Krnáčová moc transparentní nebyla

Určitě by mě zajímalo, kde pan Bartoň vzal informaci, že Česká filharmonie zrušením turné po Číně přišla o 10% příjmů. Není uvedeno jakých (měsíčních, ročních, dosavadních), ale pokud si filharmonie narychlo dohodne koncerty jinde, vydělá podle mě stejně. A zájem by určitě byl. Když ne na Tajwanu, tak třeba v Jižní Korei nebo v Japonsku, kde nás tamní politici nebudou vydírat. Ta zmínka o jednotné Číně v dohodě mezi městy Prahou a Pekingem je skutečně volovina. Jak mohou tato dvě města řešit nebo neřešit celistvost Číny? Panu Bartoňovi to nepřipadá absurdní, mně jo. Díky za pana Hřiba.

M. Klas 22.7.2019 17:22

Hřib je namyšlený blb

Jinak totiž nelze vysvětlit jeho činy a "nečiny".Tance Prahy s Čínou jsou zbytečné a Praha tím nic nezíská,maximálně zbytečný spor.O Číně,USA,Rusku či jiném státě si můžeme myslet co chceme,je otázka základní ineteligence,jestli to budeme každému,dopodrobna sdělovat a vytrobovat do světa.To dělejí jen naprostí pitomci a u nás pan primátor Hřib

M. Prokop 22.7.2019 21:58

Re: Hřib je namyšlený blb

Pan Hřib je nepochybně blb, ovšem ten, kdo tu smlouvu uzavřel, je blb ještě větší.

V. Student 22.7.2019 17:22

Hříbkův školní příklad,

jak se nemá dělat politika.

M. Valenta 22.7.2019 15:04

Ať se to Bartoňovi líbí nebo ne,

ještě existují v české politice lidé, kteří se vůči Číně nehrbí a to je dobře. Stačí sledovat vývoj a čínské bolševické móresy v Hong Kongu.

L. Kubeš 22.7.2019 13:31

Politika jedné Číny je jen ideologický blábol,

a to i přes to, že jí schválila tak "důležitá" organizace jako je OSN. Reálně je Taiwan samostatný stát, který je pro nás z obchodního hlediska daleko důležitější než ta komunistická Čína, která sem posílá tak akorát jedovaté hračky a jiný šunt. Což je při porovnání jejich vzájemné velikosti sám o sobě pardox. Sedat si na zadek před nějakou diktaturou je cesta do pekel, i když jí propagují takoví mentální "velikáni" jako je Myloš Zeman. Tak že i když Piráty jinak nemusím, tak má pražský primátor pravdu.

V. Novák 22.7.2019 14:12

Re: Politika jedné Číny je jen ideologický blábol,

Jojo - kam se hrabe nějaká OSN (a USA a většina států svěa) na Kubeše a jeho Pevné Přesvědčení!

Nad to není!!!

M. Prokop 22.7.2019 15:03

Re: Politika jedné Číny je jen ideologický blábol,

OSN je šaškárna. V případě USA i jiných států to není tak jednoduché. Sice odsouhlasily politiku "jedné Číny", ale v praxi se chovají pragmaticky, k Tchajwanu jako k samostatnému státu.

M. Prokop 22.7.2019 15:01

Re: Politika jedné Číny je jen ideologický blábol,

Máte pravdu, ovšem z ekonomických důvodů je třeba občas rudým Číňanům "pohoupat pytlem". U téhle smlouvy je největší chyba, že se tam celá ta záležitost vůbec dostala, jakmile tam je, už to nemá dobré řešení.

No a ve vládních záležitostech by opravdu neškodilo méně servilnosti, ale to je při Zemanově povaze prakticky vyloučeno. A není to jen Zeman, kdo pravidelně a na zahrození před Číňany padá na prdel ...

Stran Pirátů souhlas, akorát nevím, proč to Hřib znovu otevřel, zda z ideových důvodů (což bych i chápal), nebo z propagačních důvodů (to už chápu méně, protože nějaké škody budou a tuším, že převýší užitek).

Z. Lapil 22.7.2019 11:27

Technická smluvní

Ta filharmonie není Česká, ale Pražská komorní.

Česká by nevadila, páč se Číňani v této souvislosti hádají s Prahou, nikoliv s Českem.

V. Novák 22.7.2019 10:08

Na smlouvu musí být (nejméně) dvě strany

a obě s ní musí souhlasit. Pokud chce někdo dělat změny v už podepsané a schválené smlouvě, musí si dohodnout změnu s druhou stranou (ostatními stranami)- a nebo smlouvu nechat jak je a nebo, konečně, od ní odstoupit.

Jednostranná změna jak si ji představuje Hřib ukazuje, že má znalosti jako jistý dřevěný herec o válce.

F. Kusák 22.7.2019 11:43

Re: Na smlouvu musí být (nejméně) dvě strany

Vzal jste mně to z úst. Já to vnímám přesně tak, jak popisujete. A jen takovou maličkost, tuhle jsem poslouchal na německé televizi vynikající koncert vážné hudby ze Zakázaného města v podání čínských a německých filharmoniků. Panu Hřibovi bych připomněl, jakkoliv s ním sdílím sympatie s Taiwanem, že význam České republiky pro Čínu je naprosto zanedbatelný, takže je to taková bouře ve sklenici vody, určená jen pro aktivistickou část domácího publika.

V. Novák 22.7.2019 10:00

To, že existuje jen jedna Čína, prosazovaly USA

a jejich vocásky od r. 1949. V 71. "jen" vyměnily "jediného oprávněného reprezentanta čínského lidu" a z ČR předaly "mandát OSN" na ČLR. Na Maovu ČLR, kde právě doznívala velmi masitá Kulturní revoluce.

Politiku jedné Číny uznává i Kuomintang na Tchajwanu, tedy s výjimkou dvou (snad ani nedokončených) volebních období jediná vládní síla ČR. S ČLR se neshodnou v tom, kdo je vzbouřenecká provincie a v uspořádání hranic s Mongolskem (celé považuje Kuomintang za součást Číny jako Vnější Mongolsko) a s Ruskem na Amuru a Ussuri.

F. Doušek 22.7.2019 9:28

Bartoni, že se navážíte do TOP 09 je vaše

právo, že se k tomuto problému vyjádřil i Jiří Pospíšil je fakt, který vám unikl a děláte ze sebe hlupáka.

K. Janyška 22.7.2019 9:15

Vy politiko, politika není zvíře, ale lidská činnost

při správě věcí veřejných. Piráty mám rád asi jak Marxe, tedy vůbec ne, ale podbízení rudé Číně je odporné ještě více, než oni. Tedy tady s Hřibem souhlasím, i když mu nevěřím... Dzp.

J. Holíček 22.7.2019 6:58

Potvrzení

Hřib potvrzuje, že Piráti se rychle přizpůsobili zavedené politické praxi. Nejde o prospěch lidí ani státu, ale jde o to, jak nasejřit politického protivníka, jak vymazat jeho kroky v minulém období a nepohnout se dopředu.

P. Dvořák 22.7.2019 7:11

Re: Potvrzení

Vy neznáte Maovy teze?

"Když chceme přeskočit potok, musíme k rozběhu nejprve o pět kroků ustoupit."

Tedy pro začátek např. zjišťovat z elektroměrů, které byty jsou prázdné, a ty pak zdanit. Znárodnění přijde o něco později, krátce před opravdovým komunismem.

J. Holíček 22.7.2019 8:39

Re: Potvrzení

V jednom pekingském obchoďáku jsem se před časem rozhodoval, zda si knížku jeho citátů koupím. Oni to nabízejí všude, ale tam jsem měl čas, protože žena se ztratila někde mezi hedvábím a jinými textilními výrobky.

Bohužel byla s těmi paznaky a v anglickém překladu jsem ji nenašel. Takže se znalostí jeho vejšplechtů nemohu sloužit (děkuji aspoň za "příkop"). Píšu to ale proto, že jste mě inspiroval. Jsem opravdu udiven jak tam ten kult přetrvává, ačkoli ideově jsou už úplně jinde, jak ty masy přesto dál zpracovávají s odkazem na minulost.

U těch Pirátů je třeba vést v patrnosti jejich omezené zkušenosti a z toho vyplývající výběr akcí. Pro ně je vlastnictví nebo užívací právo k bytu téma, které je zajímá sociálně, je jim v této etapě života aktuálně blízké. Slevy viagry pro důchodce neřeší, to se jich ještě netýká... :-)))

P. Dvořák 22.7.2019 9:41

Re: Potvrzení

Maovy citáty také bohužel nemám, takže čerpám ze své paměti, neboť byla doba, kdy se objevovaly v tisku jakožto a) insiprační b) odstrašující příklady.

Vzhledem k populační křivce a k různým výstřelkům ohledně výchovy cizích dětí všelijakou snůškou pohlaví, mám důvodné podezření, že tím zakrývají skutečnost, že se jich použití Viagry týká více, než vůbec kdo kromě odborníků tuší.