23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


PRAHA: Piráti na osudové křižovatce

7.12.2015

Nebývale komfortní postavení mají pražští Piráti, tedy zastupitelé za Pirátskou stranu. Mocenské poměry se totiž složily tak, že jejich čtyři hlasy mají rozhodnout o tom, kdo bude vládnout v hlavním městě.

Za měsíc po rozpadu koalice na magistrátě se k sestavení nové městské rady nabízejí dvě možnosti. Dosud koaliční strany ANO a ČSSD si rozumí s komunisty a dohromady mají 29 hlasů. Opoziční TOP 09 a ODS se domlouvají s Trojkoalicí a nezávislými a disponují jednatřiceti hlasy.

Teď záleží na Pirátech, s kým se dají dohromady, protože jejich čtyři zastupitelé zajistí jedněm nebo druhým potřebnou většinu nejméně třiatřiceti hlasů. Otázka je postavena jasně, Piráti však na ni neodpovídají. Je to pochopitelné, protože sami nejsou v úplně jednoduché situaci.

Piráti jsou stranou, která pochází ze Skandinávie, a její vznik veřejnost obecně vzato uvítala. Svůj základ má v aktivistech, kteří bojovali proti zpoplatnění internetu, přidala se k nim však řada mladých lidí, kteří se počítali do tzv. skupiny Wutbürger, tedy občanů rozhněvaných na poměry. Jejich požadavky nikdy nešly příliš daleko přes informační svobodu, ovšem tento rozměr soudobé politiky je mimořádně důležitý, protože obsahuje mimo jiné požadavky na transparentní účty veřejné správy a ochranu soukromých dat.

Piráti hledali voliče ve stejných sférách jako Zelení a stali se tak moderní levicovou stranou, která zaznamenala dílčí úspěchy. V národních parlamentech mají zastoupení na Islandu a osobou senátora Libora Michálka v Česku, reprezentují i Švédsko v evropském parlamentu, v Německu pronikli do zemských sněmů v Berlíně, Severním Porýní-Vestfálsku, Sársku a Šlesvicku-Holštýnsku.

Přesto se zdá, že už pirátská sláva končí a také v Česku je účast v pražském zastupitelstvu možná jejich poslední velkou příležitostí. Mohou ji ovšem využít a logicky se nabízí úvaha: „Kdy, když ne teď.“

Piráti ovšem v této chvíli váhají. Opravdu stojí před důležitým rozhodnutím, které sami popisují jako výběr ze dvou špatných variant.

Na jedné straně stojí Babišův nepřehledný konglomerát a sociální demokraté zapletení do mnoha podezřelých pražských kšeftů, nemluvě o nereformovaných komunistech, na druhé straně démon pražské politiky ODS s podezřelou TOP 09 a nejistými hlasy Trojkoalice a nezávislých. Je to opravdu těžké a v sázce je víc než vláda nad Prahou. Když se Piráti rozhodnou opravdu špatně, mohou zlikvidovat celou svou stranu.

Přesto je váhání Pirátů nepochopitelné. Vzhledem k nízkému datu narození jejich lídrů by člověk předpokládal určitou míru odvahy, rozhodnosti, možná lehkovážnosti. Vlastně se od nich čeká přímočaré a nepromyšlené rozhodnutí, které může rozetnout gordický uzel složitých zákulisních jednání zavedených stran. Kdo, když ne oni.

Je celkem jasné, že pokud se budou stejně složitě rozhodovat a zdržovat jako všechny ostatní už zavedené strany, pak si tím uškodí víc než rozhodnutím o podpoře jedné či druhé koalice na pražské radnici.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus