29.3.2024 | Svátek má Taťána


PRAHA: Kočovníci ve Francii, bezdomovci u nás

24.8.2010

Nicholas Sarkozy měl problém. Francouzská média již delší dobu propírala aféru, že milardářka Liliane Bettencourtová údajně tajně přispívala na jeho volební kampaň. Do značné míry samolibému prezidentovi začala klesat popularita. Co s tím?

Ve Francii cenzura není možná, tak je třeba vyplnit mediální prostor jinými zprávami. Odnesli to kočující Romové, které rázný prezident nechal spektakulárně deportovat do svých vlastí. Co na tom, že deportovaní kočovníci se ještě do zimy vrátí, protože většinou pocházejí z členských zemí EU? Co na tom, že každý ví, že ve Francii, je daleko větším problémem situace na předměstích velkých měst, obýváných povětšinou přistěhovalci z různých arabských států? Řešení předměstských problémů je však daleko náročnější, ale je nutno konstatovat, že byly způsobeny politikou předchozích vlád. Sarkozymu se teď prostě nejvíc hodí problém romských tábořišť. A vypadá to, že jeho popularita opět stoupá.

Pražská ODS má problém. Její oblíbenost je mezi obyvateli hlavního města mizerná. Může za to samozřejmě jenom její dosavadní působení na magistrátu i jednoltivých radnicích. Navíc nemá žádného silného kandidáta a její někteří vyslanci do předvolebního boje, typu Borise Šťastného, jsou spíše parodiemi na kandidáty. Je nutné přijít s nějakým tématem, které alespoň trošku zlepší výsledek v blížících se volbách. Tím tématem se zdá být "akční plán bezdomovectví" nebo alespoň jeho část pojednávající o zřízení jakéhosi sběrného tábora pro bezdomovce na okraji Prahy, s kterým přišel doposud ne příliš známý radní pražské ODS Jiří Janeček. Bezdomovci jsou opilí a obtěžují Pražany, tak nějak to říká radní strany, za jejíž správy hlavního města byl dvacet let problém udržet v čistotě i Hlavní nádraží a jeho okolí, vstupní to bránu do metropole.

Tak se zřídí jeden velký tábor na okraji města. Nevadí, že odborníci, kteří s lidmi bez domova opravdu pracují, tvrdí, že by bylo daleko užitečnější zřídit několik malých kontaktních center přímo v centru města. A že se bezdomovci, jednou vyštípaní do tábora na okraj města, stejně do centra budou vracet, protože se jedná o svobodné občany České republiky. Není to s nimi jak s malými dětmi, které se také vždycky musí motat mámě v kuchyni pod nohama, než aby si hrály v pokojíčku s novým legem?

Uvidíme, jak to zhodnotí Pražané u voleb. Jestli je více netrápí vykradači aut na sídlištích nebo kapsáři v centru. Jestli jako daleko větší nebezpečí, třeba pro svoje děti, nevnímají výskyt deseti heren na jeden kilometr čtvereční. Jestli se jim nepřitíží víc při procházce Karlovou ulicí než při dvacetiminutové jízdě noční tramvají plnou bezdomovců.

Schválně, o kolik by bylo náročnější vyčistit Prosek od vykradačů aut a to pak s klidem prezentovat v médiích jako úspěch, než zřídit diskutabilní tábor pro bezdomovce na okraji města?