29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

PRAHA: Klimatický plán? Hausnumera a žvásty

Pokrokářská rada hlavního města se zavazuje utrácet peníze, které Praha nemá. Ukazuje tím, jak moc už progresivistické strany ztratily normální rozum a jak moc jsou závislé na neprůhledném bruselském propletenci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 24.5.2021 23:57

Projekt obří továrny na spadnutí. ČEZ se nejspíš spojí se Škodou Auto, stát jim pomůže

https://www.lidovky.cz/byznys/gigafactory-na-baterie-do-elektroaut-muze-byt-v-prunerove-sef-cez-mluvi-o-boji-s-casem.A210524_120028_ln_ekonomika_lidr

Tak přesně takhle funguje dotační mafie, která občanům patřičně vyprázdní kapsy. Gigatovárna na elektromobily a neekologická a drahá těžba lithia ve velkém v Česku... A ČEZ jako firma v majoritním vlastnictví státu samozřejmě nemůže přijít zkrátka... a každou zelenou blbost podpoří. Rv

J. Kraus 24.5.2021 22:34

Třeba se to vyřeší přirozenou cestou. Každé ráno mi stojí před okny na ulici předměstské pražské obce fronta osobních aut ke 143m vzdálenému semaforu, odpoledne se řítí zpět. Mezi nimi městský autobus s pár lidmi nebo prázdný, jezdí tady tři linky. Nebo vlakem za dvacet minut až na Masaryčku, interval 30 minut. Kdysi v NDR byla u malých nádraží ve vesnicích kolem Berlína velká parkoviště a za pár minut byl člověk až na Alexanderplazu. Ale kdo by u nás jezdil sockou, ani zadarmo kdyby byla. Pole už daleko od Prahy zastavěna domky a bytovkami s dobou životnosti kolem deseti let. Některé zánovní domky se rozpadají už teď. Musí to být v tom Brně a v Bratislavě hodně zlé, že se chudáci museli odstěhovat do takové bídy a nejistoty a k tomu než by jeli autobusem, musejí předstírat vysoký společenský status. Vývoj spěje k tomu, že osobní auta zmizí stejně jako zaměstnání pro lidi nevytvářející reálné hodnoty. Kdo nebude mít doma aspoň staré kaborky a zásoby dřeva, neuvaří si a v zimě zmrzne. K tomu při blackoutu tlaková kanalisace přestane čerpat a v bytovkách pod námi se jim vyhrnou kubíky splašků ze záchodových mís ze třetího patra až do podzemních garáží. To vše a nejen to je velmi pravděpodobné.

Být optimistou nebo pesimistou záleží na tom, z jaké úrovně na situaci hledíme. Co se z přízemního pohledu může jevit jako katastrofa, z jiného úhlu může být začátek změny k lepšímu. Vyčištění scény před příchodem něčeho nového, perspektivnějšího. Starý bílý muž přivedl svět, který vybudoval, do agonie. Nedokázal vychovat vlastní potomky, přidržet je k mravnosti, slušnosti a práci. Ukázal změkčilost a slabost. Rozmazlenci, nechtějící pracovat, bránit se a už se ani rozmnožovat, jím za to pohrdají a dávají přednost dominantním černochům a muslimům. Je to logické a přirozené. Když není cesta zpět, není dobré prodlužovat agonii. Pražští Piráti jistě nejsou hlupáci ani cynikové a alespoň v podvědomí to jistě vědí.

I. Schlägel 24.5.2021 16:57

Jedno je jisté. Elektřiny bude nedostatek. A násobně zdraží. Pouze otázka času.

Š. Hašek 24.5.2021 17:07

Pravděpodobně máte pravdu. Elektřina se nevyrábí u Bursíků doma.

Zkráceno.

P. Brich 24.5.2021 18:35

Třeba si tře liškou ohon;-D

P. Brich 24.5.2021 16:05

Zelení jsou škodná. Když byl svět ještě normální, škodná se střílela a piráti se pohupovali na ráhnech!!;-€EU;-O

J. John 24.5.2021 13:41

Kde autor přišel na to, že "...k fotovoltaickým panelům jsou potřeba baterie, jež nemohou být ve stejném domě, na kterém jsou panely."? Neslyšel nikdy o "virtuální baterii"?

Větší problém je PRE, která by dle současných pravidel účtovala i poplatky za distribuci vlastní elektřiny, protože by šla přes elektroměr, který jí patří.

Stejně by se musely upravit neférové podmínky pro nákup a prodej elektřiny (účtování po fázích,...), které dnes nedávají smysl pro instalaci solárních panelů. Na panelácích by to smysl mělo. Dnes jsou ceny panelů desetinové v porovnání s dobou před deseti lety.

L. Novák 24.5.2021 14:08

Bludy ;-O zelené obludy - virtuální baterie... ;-D Neférové podmínky? Nehorázné dotace a povinnost přednostního výkupu za vysoké netržní ceny jsou neférové podmínky? Hoďte na něj síť!!!

A proč by vlastně měla být fotovoltaika z vaší střechy připojená na veřejnou rozvodnou síť? 8-o

P. Brich 24.5.2021 16:02

Pane Johne, zřejmě Vám nikdo neřekl, že elektřina je v zásuvce, tak na co elektrárny, a ještě k tomu jaderné!!

J. John 24.5.2021 16:10

Nechcete si něco napřed přečíst o daném tématu? Neztrapňoval byste se veřejně takovými bláboly, které jste napsal. Takže speciálně pro vás a další obdobné Ajnštajny:

https://www.eon.cz/radce/chytra-domacnost/jak-vyuzivat-solarni-energii/co-je-to-virtualni-baterie-a-jak-funguje

K. Nový 24.5.2021 16:17

J. John, ztrapňujete se tu sám.

J. John 24.5.2021 16:26

Vítám věcné komentáře. Pokuste se o ně také.

L. Novák 24.5.2021 16:38

Na ty vaše zelené blbosti se nedá rozumně reagovat. Melete o "virtuální baterii", což je marketingový produkt Eonu, německé firmy, která taky kouká z vnucené zelené idiocie něco trhnout do vlastní kapsy. Provozujte si reálné baterie na vlastní náklady, nikdo z nás nemá zájem platit vám v ceně elektrické energie vysoké náklady na udržení stability sítě zapojováním nestabilních nesmyslů na vaší střeše. Rv

J. David 24.5.2021 12:33

Motto: V kamnech praská, dědek každou chvíli sobě svadlé ruce zahřívá, kolo vrčí...

Jo, jo, důležité je býti za chladného počasí v teple, jinak organismus strádá hypotermií. V mém věku seniora to vnímám citlivě, na rozdíl od mladých otužilců. Na chaloupce se otepluji (termáně, nikolivěk LGBT) třemi fázemi. První fáze je řezání a štípání dříví (spaluji tuky a sacharidy v těle za emisí CO2 při výdechu). Druhá fáze je pak k doplnění vnitřní energie ve formě kapalného ovoce na bázi C2H5OH (při štěpení také nějaké CO2 vylétne). Fáze třetí je pak teplo ze šporhéltu, z naštípaného dřeva (exotermický děj, za vzniku mj. i CO2).

Pointa: Zelení blbové mi nakonec zakáží kamna a komín, neb "luzné" CO2 vypouštím z fotosynteticky uloženého v ligninu polének. Asi mne donutí dát na střechu soláry a do sklepa LiOn akumulátory s transmutací na síť. A buřty opékat na ohništi bude trestné, neb i tepelnou úpravou kosteleckých uzenin se uvolňuje CO2, nikolivěk z masové bílkoviny, ale ze sojové. Nu nic, do "popelení se v urně" se toho snad dožiji. Apropó, jak se s uhlíkovou stopou vypořádají krematoria? P.Rada zajisté poradí a udělá analýzu, kterak snížit ppm CO2 na kremaci nebožtíka.

Z. Lapil 24.5.2021 12:47

Krematoria topí plynem, ty jsou v cajku ;-).

L. Novák 24.5.2021 14:19

Kdyby měli místo spalování mrtvol jejich ekologické anaerobní vyhnívání v BIOreaktoru, mohli by používat BIOplyn... :-P Samozřejmě jenom pro ty, co si připlatí navíc... Magor "Rada" by mohl jít příkladem, aby za ním nezbyla "uhlíková stopa"...;-)

J. Sinnreich 24.5.2021 15:22

Krematoria budou jiste zrusena. Pohreb do biomasy, biomasu do teplarny/elektrarny a vznikly CO2 do podzemniho uloziste. Naklady zaplati rodina neboztika.

Z. Lapil 24.5.2021 23:05

Daň z mrtvoly? Něco jako je daň z nemovitosti?

J. Vintr 24.5.2021 22:47

Už je vypracovaná metoda jak nebožtíky kompostovat.....

M. Husovice 24.5.2021 11:06

"Poručíme větru,dešti" to už tady jednou bylo. Nevracíme se náhodou tam,kde už jsme jednou byli.

J. Vintr 24.5.2021 11:05

Boj proti oxidu uhličitému a uhlíková neutralita jsou kouzelná slůvka, která umožnují čerpat dotace (a mastit si kapsu).....

F. Kusák 24.5.2021 10:26

Je to už dvacet dva let, co jsem se odstěhoval z Prahy. A díky Bohu. Nevím přesně, čím to je, ale Praha se pro mě stala velmi nepřátelská, taková namyšlená a doslova protivná. Životní prostředí je v Praze špatné, o tom není pochyb. Jak z toho ven? Bohužel, jedině tvrdou regulací a systémem zákazů a benefitů. To se určitě nebude líbit, a nedivím se. Také nechápu ten nesmyslný důraz na cyklistiku. Praha je všechno možné jen ne vhodným místem pro tento druh dopravy. Nejlépe je chodit pěšky v kombinaci s MHD. Čas od času musím do města autem, to prožívám opravdový horor. A to Prahu znám a v městě umím jezdit. Začínajícím řidičům nezávidím ten chaos, smrad a hordy cizinců (momentálně ne, ale to zase přijde). No a myslet si, že tento problém zásadně vyřeší fotovoltaika je vrchol debility. A aby bylo jasno, nejsem proti fotovoltaice, jen je potřeba pochopit její limity. Tak možná pro dobíjení elektromobilů a koloběžek, případně, aby byty chladila klimatizace. No a pak něco k tomu, tedy pokud máte dobrý vlastní záložní systém. A pardon, ještě to bude obrovský kšeft pro specializované firmy. Bez nich vám stát nedá na dotacích ani korunu a to už ztrácí smysl. A pak pro energetické kolosy, které laiky přesvědčí, jak výhodné je získané a nepotřebné kilowaty "ukládat" ve virtuálních bateriích . Jenže o ekonomice takového systému raději pomlčí. Tak vzhůru do toho milí Pražané!

Š. Hašek 24.5.2021 10:56

To nebude tou Prahou, pane Kusáku. Bude to horší!

Velká města vždy uvažovala (sumárně) jinak, než venkov. Dnes to není ani tak o městě, jako o zdrogování těmi přístroji, a "životem", který je na digitální povel. A tak si myslejí, že i celý svět bude na povel. Něco se zmáčkne a ........

Do Prahy přiletěli rorejsové, teďkonc je pozoruji. Tak to nebude s tou Prahou tak hrozné .......

L. Novák 24.5.2021 11:09

Nebojte se, až budou muset fotovoltaičtí magoři platit pravidelné elektro-revize, zase ty nesmysly budou sundávat ze střech dolů, nebo je nahrazovat ohřevem užitkové vody. :-P

P. Podhrázský 24.5.2021 9:59

Piráti jsou opravdu idioti a jejich přisluhovači ze STAN a spol. jakbysmet. Podporovat elektroauta v Praze a solární panely na střechách. Fyzikální nesmysl, nemáme infrastrukturu ani energii na dobíjení všech el. aut. Ale někdo si namastí kapsu, že Babiš vedle nich bude vypadat jako chudý příbuzný. A také nezapomenout na důležité věci, jako smazat pohlaví v občance!! Zbytek republiky bude následovat Prahu pod vlající praporem pirátských komunistů.

Š. Hašek 24.5.2021 10:10

Souhlas.

J. Vintr 24.5.2021 11:53

Piráti nejsou přímo idioti. Oni jen ví, co sype ....

M. Šejna 24.5.2021 9:17

Ta částka na boj proti oteplování Prahy je opravdu zarážející.

Přitom, kdyby se Praha adaptovala na budoucí teplé klima, nejspíš by na to pořebovala sotva třetinu.

Š. Hašek 24.5.2021 10:25

Nechci vyvolávat spor, kam se křivka klimatu malininko hne v příštím období (televizákům, klimatistům a Gretě stačí i jen dva, nebo pět let).

Vzhledem k energiím, které "putují" po Zemi, přicházeji ze Slunce, hmotnostem a setrvačnostem, ...... je zkrátka hloupoučké sledovat "klimatology", kteří si to představují jako termostat u kotle, dálkově/moderně ovšem ovládaný radiopojítkem.

Já a všechno kolem mě se zdárně adaptuje již 66 let. No, vobčas je jinak hub, jinak vrabců a pod zahradou zmizely blatouchy. Teď to tam čvachtá, jako před dvaceti lety. Zkráceno.

M. Šejna 24.5.2021 11:48

V Praze a okolí je oteplování znatelné.

Průměrná roční teplota v Praze Klementinu byla před 60 lety okolo +9,7°C. Před 30 lety okolo 10,4°C a v současnosti okolo 12,2°C.

Takže v Praze se za posledních 60 let oteplilo asi o 2,5°C a přitom jsme se na to vůbec nemuseli adaptovat, natož pak proti tomu bojovat.

;-)