19.4.2024 | Svátek má Rostislav


PRAHA: Kdy se vypne veřejné osvětlení?

7.4.2017

Na pražských ulicích se bude dál svítit. Tak uklidňují představitelé magistrátu občany v reakci na zprávu, že antimonopolní úřad zrušil smlouvu města s firmou provozující veřejné osvětlení.

Člověka přitom napadne, jestli se zčistajasna neocitl v Itálii, kde města jako Neapol a v poslední době dokonce Řím nedokážou odvážet odpadky, které se pak hromadí na ulicích.

Příčinou nepořádku v italských městech je neschopnost městské správy uzavřít efektivní smlouvy s firmami, které mají odpadky odvážet, což otevírá prostor pro mafii, která odváží a likviduje odpadky načerno. Jakoby se k něčemu podobnému schylovalo i v Praze.

V hlavním městě zajišťovala veřejné osvětlení patnáct let firma Eltodo, která vznikla privatizací městského Elektropodniku a za minoritního vlastníka má ČEZ. V roce 2013 město vypsalo soutěž a celkem podle očekávání opět vyhrála společnost Eltodo, která slíbila, že bude na osvětlení dohlížet za 92 milionů ročně.

V dalších třech letech se magistrát nedokázal vypořádat s námitkami poražených uchazečů a nedokončenou soutěž loni zrušil. Pak se pokusil o značně nestandardní krok, když správou osvětlení pověřil městskou společnost TCP. Ta ovšem nemá žádné elektrikáře ani licenci na provádění elektroinstalačních prací.

Proto předala veřejnou zakázku bez soutěže soukromé firmě PREdistribuce částečně vlastněné městem. Ve smlouvě není stanovena cena, za kterou bude PREdistribuce osvětlení spravovat. Město prostě zaplatí, kolik si firma řekne. Možná půjde o značně vyšší částku než zmíněných 92 milionů, v rozpočtu je přichystáno až 170 milionů. V každém případě však půjde těžko kontrolovat, co si vlastně dodavatel vyúčtoval.

Tuto smlouvu tedy antimonopolní úřad zrušil, město se ovšem proti ní odvolá. A i kdyby neuspělo ani ve vyšší instanci, bude verdikt právoplatný až za šest měsíců. Jinými slovy, letos asi vypnutí veřejného osvětlení nehrozí.

Na celém případu nejvíc zaujme takřka absolutní chaos, do kterého městská rada uvrhla celý sektor městské infrastruktury. Správa veřejného osvětlení se platí operativně podle požadavků soukromé firmy. Pouze hodně obecné podmínky stanoví smlouva, která byla byť zatím nepravomocně zrušena antimonopolním úřadem. Pokud se v takové nejistotě část veřejného osvětlení prostě zhasne, pak to nikoho ani nepřekvapí. Vždyť nikdo za jeho fungování ani nemá odpovědnost.

Městská rada v čele primátorkou Adrianou Krnáčovou má několik měsíců a možná celý rok času, aby dala záležitost do pořádku. Nic jí nebrání, aby vypsala novou soutěž, kterou by tentokrát zdárně dotáhla do konce a třeba od nového roku 2018 by všechno běželo v naprostém klidu a pořádku.

Existuje však vážná a přirozená obava, že k tomu nemusí dojít. Zdá se přece nepravděpodobné, že poměry mohou dát do pořádku politici, kteří nesou vinu za současný chaos. Vážnější pochybnost se ovšem skrývá jinde. V zemích typu Itálie s vysokou mírou korupce nemají městské úřady zájem snižovat náklady podniků městských služeb, protože by tím zároveň zmenšily prostor a zdroje k vyplácení provizí. Můžeme jen věřit, že to není případ hlavního města České republiky.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus