Neviditelný pes

PRAHA: Hřib vyhrál, občané prohráli

7.11.2019

Nějak jsme mnozí neporozuměli, proč pražský primátor Hřib odmítl nabídku vlády, aby město Praha uvolnilo pozemky za cca 0,5 miliardy korun pro výstavbu vládního komplexu výměnou za desítky miliard do vnitřního silničního okruhu a další miliardy na výstavbu nového traumacentra. Nic z toho Praha mít zřejmě nebude a příležitost se nevrátí. Vláda se totiž rozhodla pro jinou variantu. Vládní komplex bude, Pražané ostrouhají. Kdo tomu rozumí, ať vyvěsí své jméno. My ostatní to totiž nechápeme.

Areál o rozloze 19 hektarů v Malešicích nabízí premiérovi k využití Česká pošta, která by měla přestěhovat přepravní uzel z Malešic ke Kolínu. Projekt úřednické čtvrti v pražských Letňanech tedy zřejmě padl a premiér Andrej Babiš už s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem nechce jednat. Podle Babiše má člověk z jednání s Hřibem jen psychické trauma.

Obdobné trauma si mohou pěstovat i Pražané, protože vnější silniční okruh není ani za třicet let dobudován, na vnitřní okruh Praha nemá ani peníze, ani zkušenosti pro projekty se soukromým kapitálem a nové nemocnice či čehokoliv jiného se Praha také nedočká. Válka s vládou, navíc zjevně nesmyslná a ekonomicky mimořádně nevhodná, možná přinesla Hřibovi vítězství. Ale nazvat jej Pyrrhovým by v tomto případě byl nemístný eufemismus. Co Hřib vyhrál? Ten schodek několika desítek miliard korun, které Praha mohla od vlády získat?

Dopravní situace v Praze je špatná. S ní spojené znečištění je značné. Dvě volební období zpět jsme se museli dívat na nedouky, mluvky a nic nevytvářející pozérku, abychom na konci jejich směšné vlády konstatovali, že nikdy normalizační komunisté tak špatně Prahu neřídili. Díky této zkušenosti voličů se do čela Prahy dostali noví lidé, kteří slibovali, že to povedou lépe. Minimálně s vládní čtvrtí jde ale o selhání a zdá se, že nebude jediné. Co zůstává záhadou, jaký názor na postup Hřiba měli a mají koaliční partneři. To jejich mlčení je totiž ohlušující.



zpět na článek