24.4.2024 | Svátek má Jiří


PRAHA: Chtěli jste změnu? Tůdle!

18.11.2010

Tak je jasno. ODS, která v Praze ztratila poslední záchvěv pudu sebezáchovy, musí být zničena. Už jenom proto, že bez ozdravění pravice se česká levice není sama schopna probudit a modernizovat. Regionální oligarchie souručenství kmotrů se, bohužel, už dávno staly samou podstatou ODS a ČSSD. Je jenom smutnou vizitkou české žurnalistiky a politiky, že je ještě vůbec někdo nazývá politickými stranami.

Jejich reforma už nadále není možná, a měkkosrdcaté povídání Petra Nečase či Bohuslava Sobotky si už nezaslouží ani politování. TOP 09 dostala nočním paktem z porodnice nejlepší možný dárek a jejím smyslem od této chvíle musí být co nejtvrdší opozice vůči sebemenšímu náznaku korupce.

V Praze může začít okamžitě. Policie už před drahnou dobou požádala pražské zastupitele, aby zbavili mlčenlivosti všechny členy všech výběrových komisí ve věci vyšetřování Opencard. Kdypak se to dostane na jednání zastupitelstva? Park Parukářka na Praze 3, stejně jako plochy Trojmezí jsou tiše připraveny ke změně územního plánu a k miliardovým tunelům pro většinou anonymní developery. Hned několik projektů v celkové částce téměř dvacet miliard korun je připraveno pro zfušovaný a údajně nejméně o polovinu předražený program přestavby Ústřední čističky odpadních vod v Praze-Tróji. O dvě třetiny levnější technologie, která by dokázala za provozu, a v o mnoho kratším čase, zvýšit výkon čističky, a vyřešit i likvidaci koncových tuhých kalů, byla odhozena pod stůl. Nebo se zástupci ODS a ČSSD zřeknou nemravných milionových odměn za bafuňaření v dozorčích radách podniků s majetkovou účastí města? A jak si myslíte, že dopadne vyšetřování prapodivných výběrových řízení magistrátu, kterými odtekly miliardy anonymním společnostem?

TOP 09 má šanci stát se první skutečnou opozicí, protože tou zkorumpovaná pražská ČSSD nikdy nebyla. Pokud se tedy TOP 09 nenechá rozložit a podplatit, můžeme se, jako diváci, na příští časy na pražském zastupitelstvu jenom těšit. Vstupujeme totiž do drsné doby. Naděje, vkládané do Petra Nečase a odchodu Jiřího Paroubka, byly zplaněny. V ODS i ČSSD vládnou dál kmotři a justiční mafie dál na objednávku zařizuje věci pro vyvolené. Nebo je normální, když Vrchní státní zastupitelství zakáže policii vyšetřovat cokoliv, co se týká kauzy Diag Human přesně ve chvíli, kdy se státní úředníci a politici pokusili vyvést z letitého arbitrážního sporu pár miliard do soukromých kapes?

V ODS se už opravdu musel někdo zbláznit a navrhl výlučně pro členy strany připravit program slev na telefonní a bankovní služby. Proč mám přihlížet, jak se z mých daní platí státní příspěvek podnikatelskému subjektu, který tím chce získat veřejně nekontrolovatelný podíl „na výnosech z reklamy“? To mám čekat, až uplacený soud potvrdí, že někdo našel díru v zákonu o politických stranách? Nebo až Úřad pro ochranu hospodářské soutěže prohlásí, že je to sice nemravné, ale že na možnost, že by někdo podobné stranické slevy používal na podnikatelský telefon a podnikatelské úvěry, nikdo nepomyslel, a tak se s tím nic nedá dělat?

A jako bych v tom dešti slyšel ozvěnu z listopadu před lety. Pěrestrojku byste chtěli? Změny se vám zachtělo? Nas*rat!

Autor, bývalý disident a novinář, učí na New York University v Praze

(převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem autora)