29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pra 19.1.2009 16:13

Re: Stát si má plnit závasky jako každý majitel.

Problém asi bude, že žádné vydělané peníze nebyly. Náklady asi opět překročily výdělek. Zdá se mi, že odbory opět "slavně zvítězily", když "vybojovaly" vyšší platy a udržení i neproduktivních pracovních míst.

Stále platí: silné odbory = socialismus = společná bída. Tam bych směřoval svůj oprávněný vztek.

sklář ze Světlé 19.1.2009 12:36

Re: Stát si má plnit závasky jako každý majitel.

Plně s Vámy p. Ivane souuhlasím. Povídá se po světlé že mají zájem na odkupu skláren Květ se Součkem. Jestli je to pravda tak takoví tunel tu ještě nebyl. I kdyby dostali jen jednu fabriku. Jsou to nýnější spolumajitelé, stát 50%, Květ 25%, Souček 25%.

Ivan 19.1.2009 11:56

Re: Stát si má plnit závasky jako každý majitel.

Je třeba si uvědomit, že ODS nehospodaří, ona pouze krade. Topolánkovi nebo Kalouskovi je jedno, jestli sklárny budou mít ztráty. Oni potřebují, aby nějaký vybraný zloděj, pardon privatizér, se napakoval. Aby získal třeba 50 milionů. Že přitom zničí majetek za miliardu Kalouska ani Topolánka nezajímá. Celý ten problém kilem skláren je uměle vytvořený jen za tím účelem, aby už dávno dopředu vybraný zloděj se mohl legálně "obohatit". Tak se přece postupovalo při ničení mnoha jiných ziskových a výborných podniků za privatizace.

Ivan 19.1.2009 11:48

Jak je možné mít tu drzost a mluvit o dotacích v zemědělství.

Nejvíce dotovaná je v ČR kaminonová doprava. Pokud by tyto dotace přestaly, rázem by podstatně zdražil dovoz potravin ze zahraničí a ani omylem by se nevplatilo dovážet tzv. levné produkty na vzdálenost stovek kilometrů. Řekněme, že by dovoz 1kg masa odněkud z Francie nebo Holandska přišel na bratru 50kč. Pak by místní zemědělci žádné dotace nepotřebovali.

Výpočet dotací kamiónové dopravy: Průjezd jednoho kamionu poškodí silnici zhruba jako průjezd 20000 osobních aut (měření v různých zemích prováděná dávají podobné výsledky). Když osobní auto platí dálniční známku 1000Kč, pak by kamion bez dotací měl  platit za dálniční známku 20 milionů. Ve stejném poměru by měla být také daň za naftu. Když z 30Kč ceny nafty za litr dělá daň 15Kč (ve skutečnosti víc, ale tak se to bude snadněji počítat), tak by kamion měl platit daň 20000x vyšší, tedy astronomických 300000Kč za litr. To je jistě nereálné, takže cena litru nafty pro automobilisty by měla obsahovat daň třeba jen 1 haléř a pro kamión 20000x vyšší, tedy  daň 200Kč.  Tedy ve světle suchých výpočtů ty dotace vypadají trochu jinak.

eurooptimista 19.1.2009 10:47

dotace občanů EU prostřednictvím zemědělců / potravinová bezpečnost státu 21.století

Všichni občané EU (konzumenti potravin) a tedy i autor tohoto článku jsou dotováni prostřednictvím zemědělců. EU nechce revoluční hladové skupiny obyvatel v Evropě.

Trvá více než 500 let, než se vytvoří 1 palec (2,5 cm) ornice.21 V přirozeném prostředí je ornice vytvářena rozkladem rostlinné hmoty a erozí hornin a je sama chráněna před erozí rostlinným pokryvem. Produktivita půdy poškozené intenzivním zemědělstvím se díky erozi každým rokem snižuje o 65 %.22 Dřívější prérie, které se staly obilnicí Spojených států, ztratily polovinu tloušťky ornice po pouhých sto letech farmaření. Tato ornice mizí 30krát rychleji, než se obnovuje přirozenými procesy.23 Současné plodiny jsou mnohem náročnější na živiny, než byly původní trávy, pokrývající kdysi Velké planiny. Důsledkem je rozsáhlé vyčerpání živin. Eroze půdy a vyčerpávání minerálů způsobují každý rok zemědělství USA ztrátu rostlinných živin v hodnotě 20 miliard dolarů.24 Většina půdy na Velkých planinách není nic víc než houba, do které je nutno pumpovat vodu a živiny, aby dávala úrodu.

Každým rokem jsou v USA ztraceny 2 miliony akrů polí kvůli erozi, zasolení a vyčerpání vodních zdrojů. K tomu navíc 1 milion akrů z orné půdy zabere stavba měst, silnic a průmyslových objektů.24 Přibližně tři čtvrtiny veškeré rozlohy USA připadá dnes na zemědělství a komerční lesnictví.25 Rozšiřující se populace vytváří zvyšující se tlak na dostupnost zemědělské půdy. Tím mimochodem ponechává jen malou část rozlohy USA dostupnou pro solární technologie, potřebné pro moderní sluneční hospodářství. Rozloha dostupná pro pěstování biomasy je rovněž omezená. Z toho důvodu rozvoj solárních technologií a pěstování biomasy  probíhá na úkor zemědělské produkce.

Bilance zahr. obchodu s potravinami v ČR r. 2006 byla mínusová, dovoz vyšší o 32 miliard Kč.

sklář ze Světlé 19.1.2009 9:11

Stát si má plnit závasky jako každý majitel.

Michale BTC je z 60% státu, Sklo Bohemia Světlá z 50% je státu ale 1% propujčili ČSOB a podobné je to u ostatních firem. Firmy nezaspali vyvoj jsou jedny z nejmodernějších v evropě a neli na světě. Odbyt byl ve Světlé ze 4 pecí 3 byli vykryty. Jedna kdyby se odstavyla tak zbytek měl velké zakázky. Otevřel se arabský trch kam z ruční výroby šlo vše do zlata a nestíhali jsme vyrábět. Nová linka na nový druh skla které se zatím vyrábý jen ve Francii. A unás se rozjela, je to kobaltové sklo s názvem Cristalain. Je mnohem levnější a má vlastnosti olovnatého křišťálu. Jak se říká má tu jiskru. Banky v září chtěli pouze potvrdit že si stát stojí za svími podíli. Což jednou za rok za dva dělali.  A p. Kalousek s p. Topolánkem řekly že ne. Stát je věčinovým majitelem a jestli vydělaný peníze v % vlastnictvý nešlůi státu tak by to měla prověřit policie. Mně jako daňového poplatníka to velmy zajímá. Zítra se může stát že vláda nezaplatí policistům nebo hasičům. A proč nepíšete také že jsme nedostali výplaty že stát tady porušuje sám zákony. Že ve Světlé lidi živoří a banky začnou už brzo zabavovat lidem majetky. Byl jsem volič ODS a už se těším k volbám. My vám to osladíme.  >-